Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Протокол № 1
засідання правління ВГО “Спілка археологів України”
м. Київ 23 січня 2020 р.

ПРИСУТНІ: голова САУ Я. Гершкович, секретар Л. Мироненко, Д. Гречко, А. Корвін-Піотровський, О. Малишев, К. Чуєва, В. Баранов, Є. Синиця, О. Осаульчук, С. Горбаненко, С. Теліженко.

Порядок денний:
1. Звіт про діяльність ВГО «Спілки археологів України» за 2019 р.
2. Напрямки діяльності і плани «Спілки археологів України» на 2020 р.
3. Обрання нового секретаря Спілки.
4. Різне.

СЛУХАЛИ:
1. Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» за 2019 р.
Доповідав: Я. П. Гершкович (Додаток 1. Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» за 2019 р.).
В обговоренні взяли участь:
О. Осаульчук: ВГО «САУ» здійснила і провела значний обсяг роботи за 2019 р., однак було б не зайвим зробити звіт структурованим, поділивши його за напрямками діяльності.
УХВАЛИЛИ:
затвердити звіт після внесення правок і редакції членами правління ВГО «САУ».

2. Напрямки діяльності і плани «Спілки археологів України» на 2020 р.
Доповідали: Я. Гершкович, А. Корвін-Піотровський, Є. Синиця.
В обговоренні взяли участь:
К. Чуєва: Перенести проведення семінару / круглого столу "Чорна археологія та приватне колекціонування» / «Проблеми музейної археології та музейної етики» з травня на квітень і приурочити цю подію до дня пам’яток історії та культури 18 квітня.
В. Баранов: Про необхідність проведення Спілкою конференції, присвяченій рятівній археології. Конференцію провести у Львові у грудні 2020 р. з метою висвітлення основних результатів, отриманих внаслідок рятівних археологічних робіт.
О. Осаульчук: У майбутньому домовитися проводити засідання ВГО «Спілка археологів України» на більш ранній час (на 9:00).
Є. Синиця: Про підготовку проєкту до УКФ "Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України".
УХВАЛИЛИ:
1. У кінці квітня провести круглий стіл / семінар за тематикою: «Чорна археологія та приватне колекціонування» / «Проблеми музейної археології та музейної етики» (назва буде поточнена). Доповідачі: Я. Гершкович, К. Чуєва, А. Корвін-Піотровський, А. Малишев. Локація — музей Ханенків або Археологічний музей Інституту археології НАН України. Кінцеву дату погодити. У разі виграшу у конкурсі УКФ у програмі «Розбудова зв’язків – мережування» відповідний захід провести не пізніше травня 2020 р.
2. У грудні провести Всеукраїнську наукову конференцію, присвячену результатам рятівних археологічних досліджень. Місце проведення — м. Львів.
3. Засідання правління ВГО «Спілка археологів України» за згодою членів правління розпочинати у більш ранній час.
4. На наступних засіданнях розглянути можливість проведення у межах професійної археологічної спільноти конкурсу «Археологічна знахідка року» та розробити положення про конкурс.
5. ВГО «Спілка археологів України» візьме участь у підготовці ІІ Всеукраїнського археологічного з’їзду, у межах якого на Спілку покладений обов’язок опублікування збірки тез конференції.
6. Найближчим часом у формі заяви / резолюції сформулювати позицію археологічної спільноти щодо законопроекту «Про культурні товари» та виробити офіційну термінологію, що з рухомих об’єктів вважати культурними цінностями.
7. Підтримати подачу проєкту "Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України".

3. Обрання нового секретаря Спілки
У зв’язку обранням Л. Мироненко головою Ради молодих вчених ІА НАНУ вона більше не може виконувати обов’язки секретаря Спілки. Новим головою Спілки одноголосно обрано Пробійголову О. С.

4. Різне

УХВАЛИЛИ:
1. Делегувати трьох представників ВГО «Спілка археологів України» (В. Баранова, Д. Гречко, А. Сушко) для участі у комісії для обрання на конкурсній основі нового директора Національного музею історії України.
2. Виділити на організацію дитячої конференції «Археологіум» (м. Харків) 1000 гривень.
3. Виділити на організацію конференції «Актуальні проблеми Сумщини» (м. Суми) 1500 гривень.
4. Позначити ВГО «Спілка археологів України» як головного організатора з боку археологічної спільноти України у підготовці циклу науково-популярних радіопередач з давньої історії України інформаційним агенством Укрінформ.
5. Уповноважати заст. голови. правління Синицю Є. В. підписувати угоди цивільно — правового характеру від імені ВГО САУ на період  виконання проєкту УКФ «Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України».

Голова правління доктор історичних наук Я. П. Гершкович
Секретар правління кандидат історичних наук Л. В. Мироненко

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Ви знаходитесь тут: Про нас Протоколи засідань Протокол № 1 засідання 23 січня 2020 р.