Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Нещодавно фахівці Полтавської археологічної експедиції ДП «НДЦ «Охоронної археологічної служби України» Інституту археології НАН України завершили розкопки в історичному центрі Полтави, по проспекту Першотравневому.

Матеріали цьогорічних досліджень підтверджують та значно розширють джерельну базу для вивчення давньої історії Полтави та більш широкого регіону Дніпровського лісостепового Лівобережжя. Науковці отримали підтвердження існування селища скіфського часу на Інститутській горі, що попередньо датоване VI ст. до н. е.

Доба середньовіччя представлена житловими та господарськими комплексами часу літописних сіверян та Київської Русі — коли літописна Лтава досягла свого найбільшого розквіту.

Досить рідкісним стало виявлення житла другої — третьої чверті ХІ ст. та комплексу господарських ям цього часу, що спростовує попередні твердження про запустіння Лтави після погрому сіверян на початку ХІ ст. дружинами київських князів. Сліди цієї військової акції були зафіксовані і в цьогорічних дослідженнях.

Ширше представлені знахідки ХІІ — першої половини ХІІІ ст. До цього часу, крім кераміки, належить виразна колекція виробів із заліза та мідного сплаву: це речі побутового призначення, зброя, прикраси. На особливу увагу заслуговує виявлення косторізної майстерні. Про жваві економічні зв'язки Лтави свідчать знахідки амфорної тари та довізного столового посуду з Візантії.

У невеликій кількості виявлені комплекси та знахідки післямонгольського часу.

Значний масив артефактів та об’єктів належить до ранньомодерної доби. Зокрема, отримані матеріали для розширення знань про історичну топографію Полтави. Відповідно до історичних джерел, дялінка на якій проводилися дослідження знаходилися на перетині володінь полкового писаря Демяна Беньковського, полковго судді Григорія Сахновського та генерального обозного Семена Кочубея. На користь цього свідчить значана кількість речей пов’язаних із побутом заможних містян. На особливу увагу заслуговують залишки житлової споруди, датованої попередньо, кінцем XVII початком XVIII ст. В її заповненні окрім місцевих гончарних виробів, виявлено значну кількість іграшок, в тому числі й імпортного походження (Нідерланди). В кульутрних нашарування знайдено виразну колекцію виробів з глини, нумізматичних знахідок, вироібв із заліза, турецької порцеляни та люльок з території османських володінь у Болгарії та Малоазійських центрів.

Також зібрані цікаві матеріали, що ілюструють побут полтавців у ХІХ — початку ХХ ст. Серед них на особиву увагу заслуговують знахідки традиційних українських «пасківників» — форм для випікання великоднього хліба.

Кандидат історичних наук,
заступник голови Правління
ВГО «Спілка археологів України» Юрій Пуголовок

 

Відеосюжет "Останнього бастіону" "Унікальні знахідки в середмісті Полтави"

 

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Ви знаходитесь тут: Новини Археологічні дослідження Унікальні знахідки в середмісті Полтави