Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам'яті жертв війни і політичних репресій спільно з Всеукраїнським громадським об'єднанням «Союз «Народна Пам'ять» при підтримці Благодійного фонду «Родина-Мать» 29-31 березня 2013 р. у м. Києві провели міжнародну конференцію «Пам'ять жива», присвячену проблемам пошуково-меморіального руху в Україні, архівним та польовим дослідженням історії Великої Вітчизняної війни.

Виступ Віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула

Пленарне засідання конференції відкрив віце-прем'єр міністр України Олександр Вілкул, який у своєму слові зазначив, що уряд підтримує історико-пошуковий рух на Україні та виступив з ініціативою про створення до 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні меморіального комплексу «Дзвін Перемоги», виготовленого з металу, зібраного пошуковцями на полях битв. Його планується встановити на кордоні трьох держав - України, Росії та Білорусі.

«Щорічно пошуковці в наших країнах знаходять і проводять перепоховання тисяч солдатів, які загинули у Великій Вітчизняній війні. Необхідно створити єдину систему обміну інформацією», - сказав відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Союз Народна Пам'ять» Ярослав Жилкін. Він зазначив, що за останні три роки Україна активізувала реальну підтримку історико-пошуковим організаціям. Завдяки цьому тисячі людей дізналися про долю своїх родичів, які віддали життя, захищаючи Батьківщину.

Під час проведення конференції. Зліва направо: Олександр Конопльов, голова ради регіональної громадської молодіжної організації «Об'єднання «Вітчизна» Республіки Татарстан, керівник Всеросійського інформаційно-пошукового центру «Вітчизна», Ярослав Жилкін - голова правління ВГО «Союз «Народна пам'ять», відповідальний секретар державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни і політичних репресій при КМУ, Володимир Дорофєєв - перший заст. голови правління ВГО «Союз «Народна пам'ять».

Конференція зібрала науковців і представників пошукового руху з України, Росії та Білорусі і працювала у форматі круглих столів та доповідей. Зокрема, тематика круглих столів охоплювала питання спільних українсько-російсько-білоруських дій стосовно пошуку, ідентифікації, перепохованню та обліку загиблих захисників Вітчизни, форм і методів архівного пошуку, поповнення баз даних втрат, правових основ пошукової діяльності, форм обліку інформації.

Під час засідань були заслухані і обговорені доповіді: Вероніки Виборної (м. Москва) про внесок міжнародної служби розшуку у пошук зниклих безвісти, Володимира Симонова (м. Керч) про досвід роботи військово-археологічної експедиції "Аджимушкай", Віталія Олещенка (м.Дніпропетровськ) про правові основи, проблеми і перспективи сучасного пошукового руху в Україні, Ігоря Івлєва (м. Москва) про правові основи, проблеми і перспективи сучасного пошукового руху Російської Федерації, Петра Піцко (м. Брест) про правові основи, проблеми і перспективи сучасного пошукового руху Республіки Білорусь, Ігоря Івлєва (м. Москва) про облік особового складу та чисельність його втрат у Збройних Силах СРСР в період Великої Вітчизняної війни, Віктора Тумаркіна (м. Москва) про можливості і перспективи баз даних "УБД "Меморіал" та "Подвиг народу" у справі встановлення долі захисників Вітчизни, Лідії Голубчик (м. Дніпропетровськ) про правові основи діяльності органів охорони історико-культурної спадщини України, Олександра Конопльова (м. Казань) про аспекти створення персональних електронних баз даних, обробки результатів проведення польових пошукових робіт, Марини Дараган (м. Київ) про використання технології ГІС для пошуку та ідентифікації об'єктів археології новітньої історії, Олексія Златогорського (м. Луцьк) про досвід проведення пошуково-дослідницької роботи у 2010-2012 роках на території Володимира-Волинського.

У підсумковій резолюції конференції її учасники звернулися до Президента України з проханням взяти на контроль питання законодавчого забезпечення та розвитку пошуково-меморіального руху в Україні, як одного з небагатьох доступних нині джерел патріотичного виховання народу України.

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»
Фото з сайту  ВГО «Союз «Народна пам'ять» http://ru.unm.org.ua/

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Ви знаходитесь тут: Новини Хроніка У Києві пройшла міжнародна конференція «Пам’ять жива»