Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Салтово-маяцька археологічна культура. — 2011. — Вип. 1

Свистун Г.Є. (упор.). Салтово-маяцька археологічна культура: 110 років від початку вивчення на Харківщині: збірник наукових праць, присвячених проблемам та перспективам салтовознавства.
Харків : Видавець Савчук О. О. ; ОКЗ.
«Харківський науково-методичний центр охорони культурної спадщини», 2011. — 148 с. ; 50 іл.
ISBN 978-966-2562-12-5.
В сборнике публикуются материалы, которые посвящены 110-летнему юбилею начала изучения салтово-маяцкой археологической культуры на Харьковщине. В нескольких работах приведен анализ пройденного салтововедением пути, освещены назревшие проблемы современности научной отрасли и определены важнейшие задачи на будущее. Ряд публикаций посвящен новым археологическим открытиям в Украине, России и Болгарии в области салтововедения и приведен анализ полученных материалов, которые позволяют на качественно новом уровне взглянуть на отдельные научные проблемы. Также затронуты вопросы сохранения культурного наследия.
Издание предназначено для археологов, историков, музейных работников, студентов, краеведов.

Зміст
Аксёнов В.С. (Харьков). Новые материалы к постпогребальной обрядности аланского населения Подонцовья (по материалам Верхне-Салтовского IV катакомбного могильника)
Квитковский В.И. (Харьков). Селище салтово-маяцкой культуры Пятницкое-I (основные этапы исследования)
Колода В.В. (Харьков). Салтовская культура на Харьковщине: очередной юбилей (итоги и перспективы исследований)
Коматарова-Балинова Е. (София, България). Обредът на трупоизгарянето в некрополите на Салтово-Маяцката култура и биритуалните некрополи на Долен Дунав
Круглов Е.В. (Волгоград, РФ). Подкурганное ямное погребение салтово-маяцкой культуры из могильника Ольховка I
Лаптев А.А. (Харьков). Тризны в культурном слое салтовских катакомбных могильников
Лифанов Н.А., Зубов С.Э. (Самара, РФ). Раскопки могильника Малая Рязань I в 2009—2010 гг. и некоторые вопросы изучения памятников новинковского типа на Самарской Луке
Савицкий Н.М. (Воронеж, РФ). Опыт использования формализованно-статистических методов при изучении жилых построек маяцкого комплекса
Свистун Г.Є. (Харків). Трансформація поглядів на соціальну та стратегічну роль лісостепових городищ салтово-маяцької культури. Проблеми та можливі шляхи їх вирішення
Свистун Г.Є. (Харків), Горбаненко С.А. (Київ). Споживчі аспекти соціально-економічних відносин на прикладі Чугуївського городища салтівського часу
Усманов Э.М. (Уфа, РФ). Русы и хазары на Волге в IX—Х веках
Флёров В.С. (Москва, РФ). Три проблемы в истории Хазарского каганата

Читати >

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Ви знаходитесь тут: Бібліотека Періодика та серії