Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

На Волині з вини працівників сільради приватизували давньоруське городище

На Волині з вини працівників сільради приватизували давньоруське городище. Про це повідомляє газета "День".
В натурі ці землі "історико-культурного призначення" являють собою луги з древніми валами. Відомий на Волині археолог, доцент кафедри археології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, заступник директора державного підприємства "Волинські старожитності" Сергій Панишко каже, що ця територія має велику культурну та історичну цінність, бо це — городище IX—XIII століть, археологічна пам'ятка національного значення. Ще у тридцятих роках археологічні розкопки тут проводив Зигмунд Леський та інші польські фахівці. Сам Панишко під час експедицій копав тут двічі, у 80-х роках минулого століття. Знайдені ним речі, зокрема відреставровані керамічні горшки, стали експонатами Волинського обласного краєзнавчого музею.
Працівники Волинської обласної прокуратури встановили, що службові особи Одерадівської сільської ради Луцького району 1997—2000 років незаконно передали у приватну власність громадянам понад два гектари земель історико-культурного призначення.  Нині триває досудове розслідування. Прокуратура готує позовні заяви до суду, аби повернути землі у державну власність.
Цінність цієї пам'ятки національного значення, за словами Сергія Панишка, у тому, що це городище, розміщене на території Одерадівської сільради, має назву Коршівське (поряд село з такою назвою) і є однією з найбільших існуючих на Волині таких пам'яток археології. Територія городища понад 5 гектарів. Дослідження свідчать, що тут було давньоруське місто, а вже у післямонгольські часи тут стояв замок місцевого феодала.  Були цікаві знахідки і VI—VII століть. Городище збереглося у гарному стані, і археологи могли б тут відкрити ще не одну сторінку нашої історії. І їм це вдасться, якщо переможе закон і держава виділить кошти на археологічні розробки.

Наталія МАЛІМОН, "День"

Прес-центр ДП "Волинські старожитності" повідомляє також, що кримінальна справа стосовно приватизації цього городища була відкрита прокуратурою області за поданням СБУ області ще у 2009 році.

 

План і розріз Коршівського городища

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Ви знаходитесь тут: Волинська область На Волині з вини працівників сільради приватизували давньоруське городище