Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

27 січня 2015 р. відбулось засідання Координаційної ради по охороні культурної спадщині управління культури Волинської обласної державної адміністрації, на якому були розглянуті питання внесення у перелік реєстру пам'яток нововиявлених пам'яток історії Ковельського району. Участь у засідання прийняли: заступник начальника управління культури Волинської ОДА Віталій Стрільчук, працівники управління культури Волинської ОДА Тетяна Дудар, Петро Ходань, Олександр Пальоха, представник управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Микола Томчук, представник відділу культури Ковельської райдержадміністрації Омелянюк Оксана Вікторівна, голова Волинського відділення Національної Спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк,  директор Володимир-Волинського державного історико-культурного заповідника Володимир Пикалюк, директор Луцького державного історико-культурного заповідника Павло Рудецький, директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, працівник ДП «Волинські старожитності» Тарас Верба та працівник Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко.

На розгляд комісії було представлено 5 пам'яток на території Ковельського району: символічна могила Т.Шевченка у с. Колодниця,  Пам'ятний знак Ганні Сороці у с. Дубове, Пам'ятний знак борцям за волю України у с. Облапи, Пам'ятний знак борцям за волю України у с. Скулин, місце розстрілу громадян єврейської національності у с. Тойкут.

Символічна могила Т.Шевченка у с. Колодниця давно вже стала об'єктом туристичної інфраструктури краю і патріотичного виховання молоді. За переказами старожилів села, Шевченко перебував у селі під час своєї роботи у Тимчасовій комісії по збору давніх актів, зупинявся у селі і робив замальовки. Уперше насип на місці перебування Кобзаря зробили патріотично налаштовані воїни Українськиї Січових Стрільців у 1915 році. В радянський час насип було знівельовано, а у 1989 році відновлено громадою села та НРУ. Нажаль, історичних джерел стосовно перебування  Т.Шевченка у Колодниці не виявлено. Тому Радою запропоновано удосконалити облікову документацію стосовно пам'ятки – як пам'ятки, пов'язаної з історичними подіями – перебуванням січових стрільців на Ковельщині і вшануванням Кобзаря.

Пам'ятний знак зв'язковій ОУН Ганні Сороці у с. Дубове встановлено на місці її могили у 2001 році. Загинула вона від рук НКВС у 1946 році, коли їй виповнилося 21 рік. Вирішено внести його у перелік пам’яток, але у обліковій документації внести зміни доповненнями джерельної бази. Так само внесено у перелік пам’яток пам'ятні знаки борцям за волю України у с. Облапи (споруджений 2011 року, увічнено пам’ять про 160 односельчан) та у с. Скулин (споруджений 2007 року, увічнено пам’ять про 105 односельчан). З певними застереженнями внесено у перелік пам’яток і місце розстрілу громадян єврейської національності у с. Тойкут.

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Ви знаходитесь тут: Новини Хроніка Нові пам'ятки Ковельщини