Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Петрографія

Петрографія — геологічна наука, що вивчає мінеральний склад і структурні особливості гірських порід, а також займається їх класифікацією.

Спосіб збору матеріалу — взяття проб гірських порід, достатніх для виготовлення прозорих або полірованих шліфів, а також для проведення інших аналізів.

Методи визначення — макроскопічний; мікроскопічний; методи рентгеноструктурного, спектрального, термічного та хімічного аналізів; електронна мікроскопія із застосуванням мікроаналізатору (мікрозондовий аналіз); мікропалеонтологічний.

Інструменти для петрографічного вивчення: лупа, бінокуляр, мікроскоп поляризаційний, фотоапарат.

Результат: визначення матеріалу кам’яних артефактів, визначення походження кам’яної сировини.

Методи інтерпретації: петрографічний опис; порівняльний метод.

Інтерпретації: петрографічний аналіз дозволяє точно визначати гірські породи, що слугували сировиною для виготовлення кам’яних знарядь, предметів дрібної та монументальної пластики з каменя, а також використовувались як будівельне каміння. Оскільки різні гірські породи мають різне поширення, за допомогою петрографічного методу можна визначати приблизне, а іноді й точне місце походження кам’яної сировини. Петрографічний метод дозволяє реконструювати стародавні торговельні шляхи, а також визначати місця розробки кам’яної сировини, що існували в давнині.

Дослідники в Україні: Ігор Нікітенко; Володимир Баранов.

Приклади праць:

Нікітенко І.С. Кам’яна сировина Криворіжжя доби бронзи // Археологія. — 2009. — № 2. — С. 75—83.
Нікітенко І.С., Черненко О.Є. Результати петрографічного дослідження фундаментів Спасо-Преображенського собору в м. Чернігові // Геолог України. — 2013. — № 2. — С. 147—154.
Нікітенко І.С., Куцевол М.Л., Ходас В.О. Про походження сировини кам’яних стел доби енеоліту—бронзи з колекції Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького // Коштовне та декоративне каміння. — 2015. — № 4. — С. 16—21.

Ігор НІКІТЕНКО

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Ви знаходитесь тут: Головна