Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Звіти про діяльність

Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» у 2015 році

У 2015 році Спілка виступила співорганізатором 32 Міжнародної краєзнавчої конференції молодих учених «Наука і освіта у краєзнавчому вимірі», яка була присвячена 210-й річниці заснування Харківського університету, та III Міжнародної наукової конференції «Історія археології: міжособистісні та інституціональні комунікації» у м. Львові.

Спільними зусиллями з Інститутом археології НАН України та Історико-культурним заповідником «Більськ» проведена літня польова археологічна школа у Більську. Програма роботи включала в себе як польові археологічні дослідження, так і теоретичний лекційний блок, присвячений різноманітним проблемам історії та археології раннього залізного віку Європи.

Восени 2015 р. у Міністерстві юстиції за запитом Спілки, Інституту археології ІА НАН України та історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулося обговорення низки питань, які пов’язані з сучасним станом археологічних досліджень на території окупованої АР Крим. У обговоренні прийняли участь фахівці із Міністерства культури, Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти на науки, Головної прокуратури України, Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, представники кримськотатарської спільноти.

На адресу Президента України П. Порошенка було надіслано звернення щодо ситуації, яка склалася з Музеєм історичних коштовностей України у зв’язку з прийняттям нової структури Національного музею історії України. Запропоновано розглянути питання про можливість надання Музею історичних коштовностей України ознак юридичної особи та статусу Національного.

У Зверненні ВГО «Спілка археологів України» до археологів Російської Федерації було наголошено на неприпустимість з їхнього боку археологічного мародерства та відповідальність за порушення норм міжнародного права та чинного українського законодавства через проведення ними археологічних розкопок на окупованій території АР Крим.

У 2015 р. було проведено перереєстрацію ВГО «Спілка археологів України» та створено її Кіровоградське (голова — к. і .н. І.А. Козир) обласне відділення.

Протягом звітного періоду постійно оновлювався сайт Спілки.

Як і у минулі роки, наша діяльність великою мірою залежала від отримання членських внесків і активності членів Спілки. Хоча тут стан речей дещо покращився, більшість місцевих осередків занедбали це питання.

На банківському рахунку Спілки:
Залишок на початок 2015 р.: 6826,91 грн.
Надійшло протягом 2015 р.: 4090,00 грн. (членські внески)
Витрати:
січень: 250,00 грн. (банківські послуги)
липень: 250,00 грн. (банківські послуги)
серпень: 1388,99 грн. (підтримка сайту, банківські послуги)
вересень: 250,00 грн. (банківські послуги)
грудень: 1119,00 грн. (допомога літній археологічній школі, підтримка доменного імені, банківські послуги)
Усього витрат: 3257,99 грн.
Залишок на кінець 2015 р.: 7658,92 грн.

Останнє оновлення на Четвер, 03 березня 2016, 14:56

Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» у 2014 році

У 2014 році ВГО «Спілка археологів України» продовжило діяльність з популяризації та розвитку вітчизняної археології у мережі інтернет. Сайт Спілки постійно оновлювався. Продовжено роботу з оцифрування всіх випусків журналу «Археологія» та розміщення їх в електронному вигляді на сайті. Крім того, Спілка має власні сторінки у соціальних мережах Facebook та Vkontakte.

Цього року було створено місцеве відділення Спілки у Полтаві (керівник Ю.А. Пуголовок). Фактично завершено процес створення відділень у Кіровограді та Одесі.

Спілка виступила співорганізатором XXХІІ-ї Міжнародної краєзнавчої конференції молодих учених «Наука і освіта у краєзнавчому вимірі», присвяченій 210-річчю Харківського університету, яка відбулась 28 листопада 2014 р. на історичному факультеті ХНУ імені В.Н. Каразіна. В організації й відкритті конференції, а також у керівництві секції археології взяв активну участь представник Спілки (Д.С. Гречко). Коштом спілки було видано Матеріали XXХІІ-ї Міжнародної краєзнавчої конференції молодих учених «Наука і освіта у краєзнавчому вимірі» (Київ, 2014).

Спілка профінансувала видання монографії Рудич Т.О. Населення Середнього Подніпров’я І—ІІ тисячоліття за матеріалами антропології / Інститут археології НАН України. — Київ, 2014. — 298 с.

Великою мірою діяльність Спілки лімітовано її фінансовою спроможністю, яка цілком залежна від отримання членських внесків. Цього року майже всі місцеві осередки, крім Київського, збір внесків не організували.

На 01.01.2014 р. залишок на рахунку складав — 11069,02 грн.
На 01.01.2015 р. — 6826,91 грн.
Отримано протягом 2014 р. (членські внески) — 3610,00 грн.
Витрачено за 2014 р усього: 7852,11 грн.

Витрати за місяцями:
Березень: 5580,00 грн. (друк монографії Т.О. Рудич «Населення Середнього Подніпров’я І—ІІ тисячоліття за матеріалами антропології», типографські послуги)
Травень: 250,00 грн. (банківські послуги)
Липень: 1124,36 грн. (оплата веб-хостінгу, банківські послуги)
Жовтень: 397,00 грн. (підтримка доменного імені, банківські послуги)
Листопад: 250,75 грн. (банківські послуги)
Грудень: 250,00 грн. (банківські послуги)

Правління ВГО «Спілка археологів України»

Останнє оновлення на Субота, 07 березня 2015, 23:05

Фінансовий звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» за 2013 р.

Залишок на 01.01.2013 – 9 668,25 грн.
Отримано протягом 2013 р. (членські внески) – 10 968,00 грн.

Витрачено:
Січень: 250,00 грн. (банківські послуги);
Лютий: 250,00 грн (банківські послуги);
Березень: —
Квітень: —
Травень: 250,00 грн. (банківські послуги);
Червень: —
Липень: 250,00 грн. (банківські послуги);
Серпень: 873,93 (закупка канцелярії, банківські послуги);
Вересень: 1046,90 (інтернет, банківські послуги);
Жовтень: 366,40 (інтернет, банківські послуги);
Листопад: 6280 (кошти на проведення міжнародного наукового семінару «Культові і поховальні пам’ятки у Вісло-Дніпровському регіоні: питання інтерпретації», Львів-Винники, 7-9 листопада 2013 р. – проживання учасників; банківські послуги);
Грудень: —
Усього: 9 567,23 грн.
Залишок на 01.01. 2014: 11 069,02 грн.

Головний бухгалтер Н. Захарченко
Секретар, канд. іст. наук Е. Кравченко
Останнє оновлення на Вівторок, 25 лютого 2014, 14:14

ЗВІТ правління Спілки археологів України про діяльність у 2012 році

Протягом 2012 року діяльність Спілки проходила по основним напрямам, що намітилися протягом попередніх років. Зараз їх нараховується шість: 1) моніторинг пам’яткоохоронного законодавства і протидія спробам знищення та відчуження пам’яток археології, 2) робота із засобами масової інформації, 3) міжнародна діяльність, 4) проведення конференцій і семінарів, 5) видання монографій молодих вчених, 6) адміністрування і розширення структури Спілки.

Дивитися повний текст звіту.

21.12.2012

Останнє оновлення на Неділя, 10 лютого 2013, 18:24

ЗВІТ правління Спілки археологів України про діяльність у 2011 році

2011 рік став для нашої організації роком визначення пріоритетів у діяльності і становлення як повноцінної потужної громадської організації. Найперше, з цим нам довелося стикнутися фактично з моменту заснування — це пам’яткоохоронна діяльність. Єдиним блоком тут можна представити моніторинг низки законів починаючи від Закону про містобудівну діяльність і закінчуючи Законом про культурну спадщину. Спілка археологів України протягом першого півріччя проводила активну роботу проти впровадження у дію горезвісного Закону про містобудівну діяльність. Результатом такої нашої позиції стало пом’якшення формулювань щодо археологічних експертиз, залишення їх обов’язковими процедурами і залучення широкої громадськості до відстоювання нашої національної спадщини, у тому числі і археологічної. Ми протягом року брали участь у низці громадських обговорень і круглих столів, які організовувалися Міністерством будівництва, Київською адміністрацією, громадськими організаціями, засобами масової інформації та ін. Наразі ми продовжуємо моніторинг підзаконних актів, що вводяться у дію у пакеті цього закону, а також стежимо за впровадженням інших законів, які безпосередньо стосуються або можуть безпосередньо вплинути на збереження пам’яток археології.
Протягом всього року ми за допомогою широкої громадськості проводили нагляд за використанням пам’яток археології в Україні (інформація про порушення розміщена на нашому сайті: Волинське, Київське обласне, Миколаївське місцеві відділення). Найгучнішою у цілій низці виявлених кричущих порушень законодавства стала ситуація у Києві навколо Десятинної церкви. Наразі питання будівництва на фундаментах Десятинки є закритим. Аналізуючи інформацію з усіх куточків України, що ми отримували протягом року, можна констатувати, що основна проблема із збереження пам’яток полягає у відсутності відповідальності чиновників у ввіреній ним сфері діяльності. Наразі ми маємо лише поодинокі судові рішення, винесені протягом року, щодо порушень пам’яткоохоронного законодавства, які скорше є винятком із правила.
Ще одною темою, яка активно піднімалася Спілкою цього року стали приватні колекції, їх зв’язок із пограбуванням археологічних пам’яток і позиція держави з цього приводу. Наразі цю тему не закрито, вона дискутується, а ми продовжуємо моніторинг законодавства з цього питання.
Другим напрямом нашої діяльності цього року стала підтримка наших колег. Було проведено низку заходів на підтримку археологічних установ і організацій, у тому числі з приводу виселення зі свого приміщення Подільської постійно діючої експедиції. Ми надали нашим членам право користування науковою бібліотекою і архівом Інституту археології, запровадили традицію публікації кандидатських дисертації, захищених зі спеціальності археологія, стали співорганізаторами кількох наукових конференцій (Київ, Біла Церква).
У 2011 році кількість наших членів збільшилась на сто чоловік, з’явилося нове регіональне відділення — Запорізьке, очолюване нашим знаним археологом В.Ю. Мурзіним. Крім того, низка місцевих відділень провела заходи із заохочення своїх членів до активної роботи (Волинь, Львів).
2011 рік також став роком виходу нашої організації на міжнародну арену. Окрім того, що ми стали колективним членом Українського комітету ICOMOS, ми ще розпочали співробітництво і обмін інформацією із Європейською асоціацією археологів та Російським товариством захисту археологічної спадщини «Аматор». Також протягом року було налагоджено співробітництво із засобами масової інформації, громадськими діячами і владними структурами.
Детальну інформацію про нашу діяльність розміщено на нашому офіційному сайті.

Голова спілки, докт. іст. наук, професор

Д.Н. Козак

Секретар, канд. іст. наук

Е.А. Кравченко


Сторінка 2 з 3

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Ви знаходитесь тут: Головна