Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Оголошення

Українська підводна археологія святкує поповнення новим виданням

О. І. Смирнов, А. С. Островерхов. Гідроархеологія та історична географія північно-західного Надчорномор’я: досягнення, проблеми, перспективи. Миколаїв: Видавництво Ірини Гудим, 2021.

Львів: дорослим заборонено!

"Подорож у глибину віків: Цікава археологія" відбуватиметься у Львові 11 вересня 2021 р., з 12.00 по 16.00. Тут, у парку ім. Івана Франка, діти зможуть побути археологами. Від справжніх археологів дізнатися про професію і спробувати досліджувати самим. Археологічну локацію в мережі інших професій створюють Львівський регіональний підрозділ Спілка археологів України, Рятівна археологічна служба, Кафедра археології Львівського університету, Археологічний музей Львівського Університету, Інститут археології Львівського університету, Студентська рада та Профбюро студентів історичного факультету ЛНУ, Громадська ініціатива ARCHAEOLOGY_OF_UKRAINE.


Вебінар про роботу зі ЗМІ для членів САУ

Нагадуємо про останні дні, коли ще можна зареєструватися на вебінари, які надихнуть вас на продуктивну співпрацю зі ЗМІ.

Археологія у ЗМІ: її коректне висвітлення, подання і розуміння — залежить від нашої участі. Три вебінари проводяться безкоштовно, дякуємо організатору Науково-дослідний центр "Рятівна археологічна служба".


Про захист культурних цінностей

Сьогодні ми поставили свій підпис під Відкритим листом громадських і культурних діячів та організацій про захист культурних цінностей.

Ми теж звертаємо увагу на загрозу повернення до непрозорості та корумпованості у формуванні керівництва українських культурних інституцій нового покоління. Йдеться, зокрема, про Український культурний фонд, Мистецький Арсенал, Довженко-Центр, інші. "Відповіддю на російську гібридну агресію стала не лише відсіч збройних сил і добробатів, а й нова культурна політика.

Перед лицем прямої загрози культурний та креативний сектор України зміг за останні роки консолідувати суспільство".

Заповнити форму, щоб долучитися до підписантів, а також прочитати повний текст можна за посиланням: Відкритий лист на захист культурних інституцій


VIІ Міжнародна літня польова археологічна школа

АНОНС

19 липня 2021 року розпочинає діяльність VІI Міжнародна літня польова археологічна школа.
Тривалість проєкту — 10 днів (19—28 липня 2021 р.).
Місце проведення — Більське городище (Котелевський район, Полтавська область).


Щодо захисту честі та гідності членів ВГО «САУ»

У відповідь на звернення біолога та популяризатора науки Олексія Болдирєва, — https://www.facebook.com/oleksiy.boldyriev/posts/10165269848480355 — опубліковане на його особистій фейсбук сторінці, вважаємо за необхідне повідомити таке.


Анонс брифінгу: «Археологічні пам'ятки і війна»

Презентація посібника-пам'ятки з охорони культурних цінностей для військовослужбовців ЗСУ.

11 грудня об 11:00 в Українському кризовому медіа-центрі відбудеться пресбрифінг «Археологічні пам'ятки і війна»: презентація посібника-пам'ятки з охорони культурних цінностей для військовослужбовців ЗСУ. Запрошуємо приєднатись онлайн.


Палеоґрунтознавчі дослідження в Україні он-лайн

З метою вирішення питань із подальшого розвитку та надання доступу до наявної БД на цьому етапі ми створили інтернет ресурс (paleosoil-holocen.info), де можна отримати інформацію про об’єкти палеоґрунтознавчих досліджень, а також повідомити про нові та виявлені.

Автори: Анатолій Кушнір, Олександр Лейберюк


Спростування

У мережі Інтернет на порталі Спілки археологів України за посиланням http://vgosau.kiev.ua/novyny/arkheolohichni-doslidzhennya/1117-arkheolohichni-rozkopky-lytovezh вміщено матеріал «Археологічні розкопки пізньосередньовічного Литовежа на Волині» (без зазначення автора). В названому матеріалі міститься певна недостовірна інформація, а саме: «Дослідження на городищі у с. Литовеж Іваничівського райну Волинської області восени 2020 р. провів Литовезький загін охоронної археологічної експедиції від Інституту археології НАН України під керівництвом Сергія Панишка». Просимо читачів взяти до уваги, що Інститутом археології Національної академії наук України ніколи не створювалось «Литовезький загін охоронної археологічної експедиції», а вказаний у названому матеріалі Сергій Панишко не є начальником будь-якого підрозділу Інституту археології, так само як він не є і співробітником Інституту археології.

З повагою,
Директор Інституту археології НАНУ Чабай В. П.



Із Днем Археолога!

Шановні друзі та колеги! Вітаю вас з Днем археолога. Де б ми не перебували — у полі, в кабінетах, у своїх навчальних закладах — це свято завжди з нами. В Україні цей День святкуємо на офіційному державному рівні. Не зупиняймося, адже подальший розвиток державної політики в сфері захисту культурної спадщини залежить від спільних зусиль. А Спілка робитиме все залежне, щоби стан речей у цій царині змінювався на краще.

Бо Спілка — це не якась абстракція. Спілка – це ми з вами. Будьмо на зв’язку та діємо разом!

Голова ВГО “Спілка археологів України”,
доктор історичних наук Яків Гершкович





Із Новорічними святами 2020!

Правління ВГО "Спілка археологів України" вітає всіх членів Спілки з Новим 2020 роком!
Хай наші спільні дії сприяють розвитку археології, розвитку самої Спілки та кожного з нас.
У нас усіх багато завдань, і хай хоч частина з них буде здійснена у цьому році.
Усім міцного здоров’я, творчого настрою, магістерських, кандидатських та докторських захистів, нових статей, тез та книжок.
І Спілка вам всім у допомогу!

Картка з radiotrek.rv.ua


Загальні збори ВГО «Спілка археологів України»

Шановні друзі та колеги!

17 грудня 2019 року відбудуться Загальні збори ВГО «Спілка археологів України». До участі запрошуємо усіх членів ВГО «Спілка археологів України». Бажана присутність хоча б одного представника від кожного з регіональних осередків.

На порядку денному:
1. Робота ВГО «Спілка археологів України» у 2019 р. та подальша розбудова САУ як авторитетної громадської організації.
2. Різне.

Збори відбудуться у залі засідань на 10 поверсі Інституту археології НАН України за адресою
м. Київ, проспект Героїв Сталінграда 12, одразу після засідання Польового комітету, близько 12.00.



З Новим, 2019 роком!

Шановні члени ВГО «Спілка археологів України»!

Цього року ми зробили багато, але далеко не все, що мали зробити, про що нам слушно нарікали на загальних зборах. Для того, аби результат нашого існування був відчутнішим, всім треба чітко усвідомлювати, що шлях від бажань до їх здійснення чималий, чарівної палички ще не винайдено. На жаль, суровою реальністю є те, що проблема грабіжників («чорних археологів»), обігу археологічних предметів на різного штибу торговельних площадках (від звичайного ринку до Інтернету), а також псевдонауки невмирущі. Але ми можемо і мусимо скоротити їх обсяг. Для цього треба вимагати суттєвих змін у чинному законодавстві держави. Це тривалий процес. Інша справа — наше особисте ставлення до цих ганебних явищ та їхніх представників.

Хай цей рік буде роком, коли кожен із нас подумає, чи завжди його дії та вчинки сприяють боротьби з тими, хто руйнує культурну та археологічну спадщину, хто став на слизький шлях наукових спекуляцій. ВГО «Спілка археологів України» у 2019 році докладе максимум зусиль, аби не виникали питання щодо цілей її існування. Але це завдання не тільки для керівних органів, але й для всіх осередків та їхніх членів.

Всіх вітаємо з прийдешнім Новим роком і бажаємо всім нових звершень та відкриттів, міцного здоров’я, нових знань та досвіду.

Голова ВГО «Спілка археологів України»,
доктор історичних наук Я. П. Гершкович



Щодо подальшої праці журналу «Археологія і давня історія України»

У зв’язку з тим, що зазвичай заявок виявляється більше, ніж дозволених можливостей (понад 4 на рік), роботу журналу буде реорганізовано.

1. Слід завчасно подавати заявки у письмовій формі щодо входження збірника до журналу «Археологія і давня історія України». Таким чином буде формуватися план виходу журналів.

2. У заявці слід вказати:
- тему збірника;
- відповідальну особу;
- імовірний обсяг;
- бажані номер і час надання матеріалів;
- джерело фінансування (внутрішня, неофіційна інформація).

3. Заявку треба подавати відповідальному секретарю журналу.

4. Після подачі заявки у порядку черги збірнику буде присвоєно номер, а інформація про нього з’явиться на сторінці журналу.

5. Журнал відмовляється від підназв. Залишається лише загальна назва журналу: «Археологія і давня історія України».

6. Рекомендувати особам, відповідальним за конкретні збірники, налагоджувати співпрацю між собою для злиття збірників (максимальний обсяг — до 60 д. а.).

7. Реорганізувати редколегію. Зараз дали згоду увійти до редколегії Я. Хохоровскі (Польща), А. М. Обломський (РФ).

8. Створити базу даних незалежних рецензентів. 9. Збільшити термін подачі матеріалів за 4 місяці до виходу.

10. Зміни в оформленні статей описано на сайті Спілки археологів України. Деякі додаткові пояснення можна прочитати тут.

З повагою, відповідальний секретар журналу Сергій Горбаненко.


Авторам «Археологія і давня історія України»

До уваги авторів журналу «Археологія і давня історія України»,
а також серій «Oium», «In Sclavenia Terra»

Шановні колеги!

У зв’язку з необхідністю переоформлення вище названих видань у відповідності до сучасних міжнародних стандартів, у 2018 р. вони переходять на варіант оформлення, заснований на гарвардському стилі.


Археологічна географія

Шановні колеги!

Польовий комітет ІА НАН України готує збірник "Археологічна географія".
Заплановано такі теми:
1. Археологічні карти регіонів та мікрорегіонів.
2. Кургани, як маркери давніх шляхів.
3. Артефакти (випадкові) — індікатори транспортної мережі.
4. Локаціїйний аналіз артефактів і па’мяток.
5. Пошук залишків стародавньої інфраструктури: водні шляхи, броди, переправи.
6. Місця давніх гаваней — археологічні ознаки.
7. Хорологія оборонних споруд.
8. Просторова археологія — теорія та практика.
9. Археобіологія та порівняльна географія.

Статті слід подати до 21 листопада 2017 р. за адресою "< Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду > з приміткою збірник "Археологічна географія". Для перших 10 статей, що надійдуть, обсяг не обмежений.

З правилами щодо оформлення статей можна ознайомитися тут: vgosau.kiev.ua.

З повагою, польовий комітет.


Сторінка 1 з 3

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Ви знаходитесь тут: Новини Оголошення