Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Хроніка

Миколаївський підрозділ

Спілка об’єднує різних людей: за віком, статусом, уподобаннями та ін. Це нас тільки збагачує, а ще те, що ми утворюємо цілу мережу. Миколаївський підрозділ — активна частина нашої мережі. Його члени керують і беруть участь в археологічних експедиціях на пам’ятках:
- Дикий Сад,
- Березань,
- Ольвія,
- Вікторівка 1,
- Чорноморка.

Пектораль у туристичному маршруті

То як насправді має виглядати туристичний маршрут археологічними пам’ятками? Як зробити маршрут не про золото, а про скіфів? У Нікополі цими вихідними відкрили інсталяцію пекторалі до дня міста. Її одразу внесли до Національного реєстру рекордів України як найбільшу з усіх інсталяцій пекторалей. День міста відзначено, увагу громадськості привернуто, але мета інсталяції — дещо інша. Цей арт-об’єкт організатори бачать як перспективну точку в туристичних маршрутах скіфськими місцями.


Призначення Катерини Чуєвої заступницею міністра культури та інформаційної політики

Заступницею міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції призначено Катерину Чуєву. Вітаємо колегу та покладаємо на неї великі надії!

До її повноважень будуть входити питання культурної спадщини. Зокрема: формування та реалізація державної політики у сфері охорони культурної спадщини, музейної справи, вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей, відновлення та збереження національної пам’яті українського народу. Великих успіхів!

Новиною на своєму порталі ділиться Міністерство mkip.gov.ua


Міська археологія: популяризація

Якщо ви ще залишаєтеся у Львові після дитячих заходів з археології, зайдіть на площу Ринок. Там, у найцентрішому центрі міста можна побачити, що знайшли археологи Львівщини, де знайшли і що це все означає. Стендова виставка Бюро спадщини інформує мешканців і туристів про результати археологічних робіт за останні півтора століття. Прогулюючись вулицями, можна дізнатися про минуле міста трипільських часів. Навіть не заходячи в музеї. Хоча виставка дає відомості, де на живо можна ознайомитися зі знахідками.


Хмельницький осередок САУ

Хмельницький осередок представляємо у розпалі археологічних жнив. Спілчани активно займаються музейною, пам’яткоохоронною, викладацькою, науковою і просвітницькою діяльністю.

І зараз керівник підрозділу Павло Нечитайло звітує просто з поля. Експедиція під його керівництвом роботами цього року в м. Городок виявила поселення VII ст. до н. е. під дзвіницею костелу св. Анни. Справжнім успіхом є відкриття залишків замку ХІІІ—ХІV ст., мур від якого зображений на гербі сучасного міста cutt.ly


Привітання з 30-річчям Незалежності від САУ

Вже 30 років Незалежної України! Вітаємо, друзі! Вітаємо з тим, що нам пощастило жити в саме в цей час, комусь діждатись, а комусь народитись в часи Незалежності. Що ми, де б не бували, є представниками надзвичайно цікавої країни. Що ми, археологи, історики, музейники, освітяни, досліджуємо і продовжуємо відкривати історію нашої країни. Що ми продовжуємо справу наших предків і маємо, що передати наступним українцям. Горді з того, що маємо незалежну Україну. Незалежні разом з нею, вже 30 років.

У рік ювілею хочемо потішити вас науково-популярним виданням про здобутки української археології за 30 років. Вже зовсім скоро. А просто зараз — його анонс: археологічна листівка.

Слава Україні!


Полтавський осередок САУ

Ми хочемо познайомити вас із нашими представниками на місцях і для цього розпочинаємо рубрику про наші середки. Ви дізнаєтесь, хто є членами Спілки в кожній області, чим вони займаються і навіть чого прагнуть. Але не забувайте, що Спілка — як живий організм, хтозна, може завтра і ви можете долучитися до якогось осередка і стати частиною великої та розгалуженої команди САУ.

Починаємо з полтавського осередка. І він презентував себе одразу кількома засобами: відеоролик, прес-конференція та ще багато цікавої інформації на власній сторінці в соцмережах facebook.com, academia.edu і власному YouTube каналі.


Сучасні реалії охорони та дослідження археологічних пам’яток України

15 серпня 2021 року на базі спільної археологічної експедиції Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка та Охоронної археологічної служби України в с. Михайлики на Полтавщині відбувся науково-практичний семінар «Сучасні реалії охорони та дослідження археологічних пам’яток України», до організації якого долучилася і Полтавський регіональний підрозділ ВГО «Спілка археологів України». Тематичний захід зібрав фахівців із Києва, Харкова, Полтави, Лубен та Опішні. Зацікавленість до заходу проявили й представники місцевої влади. Також варто зауважити, що до роботи наукового зібрання долучилися і студенти-археологи Полтавського Вишу. Одним із ключових питань в роботі семінару було налагодження співпраці із місцевими органами самоврядування в контексті охорони, збереження та валоризації археологічної спадщини.


Спілка археологів України офіційно заявляє

Спілка археологів України офіційно заявляє:
Вітаємо з Днем археолога всіх закоханих в археологію, а також усіх причетних і зацікавлених цією наукою, професією і захопленням водночас! Археологи хочуть ділитися своїм святом з усіма. Тож гортайте запрошення, переходьте за посиланнями внизу і знаходьте найближче до вас місце святкування! Експедиції, заповідники і музеї підготували для вас до Дня археолога:
- екскурсії,
- концерти,
- фестивалі,
- виставки,
- ексклюзивні зустрічі,
- інтерактивні заняття.

Успіху всім нам і великих відкриттів!


Прес-конференція до Дня археолога

В Археологічному музеї Інституту археології НАН України, для когось близькому, а для когось рідному — відбулася Зустріч із пресою Спілки археологів України. Говорили і показували:
• Підготовку до Дня археолога 15 серпня в польових умовах експедицій
• Стріми з польових досліджень, археологічної школи і перспективних туристичних об’єктів
• Коротеньку екскурсія Археологічним музеєм
• Анонси археологічних проектів до 30-річчя Незалежності України.


Представник ВГО САУ на форумі Експертної мережі Кримської Платформи

У Києві відбувся Установчий форум Експертної мережі Кримської Платформи. Незалежної мережі, тобто тієї, що не входить до жодної урядової структури. Сергій Теліженко, представник Інституту археології НАН України та Спілки археологів України, брав участь у заході.


Виставка до 50-річчя відкриття пекторалі

Сьогодні в Музеї історичних коштовностей України відкрилася виставка до 50-річчя знахідки пекторалі. Недовгий час тут можна буде побачити повний контекст визначної археологічної знахідки. З найновішими реконструкціями коштовного кінського спорядження, оздобленого візка, одягу і прикрас не лише статусного похованого, а й супровідних речей, тварин і навіть людей.


Приєднання до експертної мережі Кримської Платформи

Спілка археологів України отримала пропозицію приєднатися до експертної мережі Кримської Платформи. Нас також турбують факти порушення міжнародного гуманітарного права у сфері захисту культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях. Ми також готові сприяти організації системної роботи компетентних органів України з моніторингу та реагуванню на порушення.

Тож пропозицію приймаємо і поділяємо основні цінності і принципи, якими керується експертна мережа Кримської Платформи.

Цінності
1. Повага до територіальної цілісності України.
2. Повага до принципів забезпечення прав людини та міжнародного гуманітарного права.
3. Повага до забезпечення прав національних меншин.
4. Повага до принципів інклюзивності діалогу.
5. Повага до процесів забезпечення загальноукраїнської соціальної згуртованості.

Принципи
Інклюзивність, системність, неупередженість, професійність, прозорість, доброчесність, довіра та партнерство.


Александр Будуріс на півдні України

Керівник консульського відділу Посольства Греції в Україні, Александр Будуріс, відвідав днями античні пам’ятки України. В Історико-археологічному заповіднику "Ольвія" його зустріла керівник Ольвійської міжнародної експедиції Алла Буйських. В Аккерманській Фортеці — керівник Білгород-Тірської експедиції Олег Савельєв.


Видача дозволів 2021. Розблокування?

Видача Дозволів на археологічні роботи від Міністерства культури та інформаційної політики поступово розблоковується, не дивлячись на те, що ми так і не отримали відповіді на запит надати публічну інформацію.

На цей час близько 30 дослідників різних інституцій отримали дозвільні документи. Черговий пакет дозволів планується найближчим часом. Звичайно, це далеко не все, і далеко не вчасно.

Більшість запитів продовжують чекати на розгляд. Однак, ми й надалі слідкуватимемо за ситуацією, впливати на неї в межах нашої компетенції та будемо оперативно вас інформувати.


Готи. Український епізод

Готи. Український епізод. Розповідає Олег Петраускас, завідувач відділу археології ранніх слов’ян Інститутe археології НАН України.

Їхня перша держава заснована на теренах України. Держава Германаріха. Археологічно присутня у вельбарській і черняхівській культурах. Народ, на мову якого вперше була перекладена Біблія, від рук якого загинуло два імператори та який впливав на рух історії протягом 5 століть. Готи в історії та готи в археології. Письмо готів і поширення технічних досягнень. Сліди залишені між Дніпром і Дністром, а також, аж до XV ст., у Криму. А ще — кого називали готами: варварів, що хочуть лише багатства.

Локальна пропонує послухати, наприклад, тут: youtube.com/watch?v=C1SFvqvfPYw


Ювілей знахідки пекторалі

Існує вже 50 або й більше повідомлень про знахідку рівно 50 років тому скіфської пекторалі. Нові інтерпретації, нові бачення і нові враження спалахують не лише на її ювілеї. Вітання усім, хто пам’ятає! ЗМІ переповнюються повідомленнями. Слово «пощастило» звучить найчастіше. Пощастило Борису Мозолевському, пощастило українцям, що їхня історія така багата, що інші українці до приходу археологів не знайшли і не вкрали. Пощастило і пекторалі, ясна річ. Не лише, що вціліла і залишається для нащадків у музеї. Ще й тому, що вчасно і гучно була презентована громадськості. І так хочеться, щоб у ЗМІ помічали й інші, не менш цінні пам’ятки археології.


Давні греки на теренах України: подкаст

Розмову про давніх греків на теренах України вже можна послухати у новому подкасті. Про «наших греків» розповідає Тетяна Шевченко. Фундаментальні питання ставить, як завжди, Дмитро Сімонов, а режисує цим всім Павло Нечитайло.

Локальна історія пропонує послухати це, наприклад, тут: https://www.youtube.com/watch?v=a5h2LgZe_Hg



Набір в археологічний табір для ветеранів АТО та їхніх родин

До захисту України через участь у бойових діях на Сході долучилося чимало представників ВГО «САУ», тому проблеми ветеранської спільноти для них є зрозумілими.


Луцьк охороняє свою спадщину

На нарікання, що всюди все руйнується відповідаємо конкретикою. Звертайтеся — і вам відчинять. У м. Луцьку помітили проведення земельних робіт на ділянці, де проведення робіт можливе лише після отримання Дозволу центрального органу охорони культурної спадщини та під наглядом фахівця-археолога. Одразу повідомили до відповідного відділу Луцької Міської Ради.

Віктор Баюк, голова волинського осередку САУ, повідомляє, що звернення відразу дало результат. Відділ охорони культурної спадщини Луцької міської ради спрацював оперативно і ефективно. Порушення зупинено, подальші земляні роботи на об'єкті будуть виконані за присутності археолога. Відповідний договір уклали відразу. Щоб допомогти зберегти археологічну спадщину, пропонуємо дотримуватись наших рекомендацій в методичних матеріалах.

Переглянути, завантажити і роздрукувати можна з сайту САУ http://www.vgosau.kiev.ua/txt/SAU_OTG.pdf


Сторінка 1 з 4

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Ви знаходитесь тут: Новини Хроніка