Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Коментар САУ щодо забудови в Херсонесі

На жаль, українські археологи не мають можливості впливати на розкопки в Криму. З 2014 року ми можемо лише спостерігати, як порушується міжнародне законодавство щодо використання пам'ятк країною-окупантом. Але висловлювати спою позицію таки маємо право.

Останнє оновлення на Понеділок, 06 вересня 2021, 20:27 Детальніше...

Хмельницький осередок САУ

Хмельницький осередок представляємо у розпалі археологічних жнив. Спілчани активно займаються музейною, пам’яткоохоронною, викладацькою, науковою і просвітницькою діяльністю.

І зараз керівник підрозділу Павло Нечитайло звітує просто з поля. Експедиція під його керівництвом роботами цього року в м. Городок виявила поселення VII ст. до н. е. під дзвіницею костелу св. Анни. Справжнім успіхом є відкриття залишків замку ХІІІ—ХІV ст., мур від якого зображений на гербі сучасного міста cutt.ly

Останнє оновлення на П'ятниця, 03 вересня 2021, 12:53 Детальніше...

Участь представників Спілки в саміті Кримської платформи

Коли всі святкування та дійства закінчились, можна підбити певні підсумки. Нам важливо, що САУ взяла участь у саміті Кримської платформи.

Останнє оновлення на Середа, 25 серпня 2021, 20:48 Детальніше...

Привітання з 30-річчям Незалежності від САУ

Вже 30 років Незалежної України! Вітаємо, друзі! Вітаємо з тим, що нам пощастило жити в саме в цей час, комусь діждатись, а комусь народитись в часи Незалежності. Що ми, де б не бували, є представниками надзвичайно цікавої країни. Що ми, археологи, історики, музейники, освітяни, досліджуємо і продовжуємо відкривати історію нашої країни. Що ми продовжуємо справу наших предків і маємо, що передати наступним українцям. Горді з того, що маємо незалежну Україну. Незалежні разом з нею, вже 30 років.

У рік ювілею хочемо потішити вас науково-популярним виданням про здобутки української археології за 30 років. Вже зовсім скоро. А просто зараз — його анонс: археологічна листівка.

Слава Україні!

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 серпня 2021, 10:16

Флагштоки vs археологія

Монументальні флагштоки дійшли й до археології. Прапор — це добре, але його вирішили встановити безпосередньо на археологічній пам’ятці. Під флагшток викопали котлован 15 х 5 м у Коростені, на городищі ХІІ ст., часів Київської Русі. А в нижньому шарі виявились кістки мамонта. Про те, що мало бути принаймні археологічне обстеження перед проведенням земляних робіт, згадали лише, коли з’явились кістки. Лист по дозвіл в Інститут археології НАН України направили, але вже коли значну ділянку зруйнували екскаватором. Андрій Петраускас, голова житомирського відділення Спілки, співробітники Коростенського краєзнавчого музею, Інститут археології НАН України, розповідають про значну шкоду артефактам світового значення, місцевості, де важливе дослідження кожного сантиметра.

Фото та розмови з фахівцями: rudana.com.ua


Сторінка 12 з 76

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Ви знаходитесь тут: Головна