Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ханенківські антики. Історія архівної теки
Музей Ханенків запрошує на виставку

Виставковий проект є результатом дослідження унікальної збірки з 37 акварельних замальовок антиків з колекції Богдана та Варвари Ханенків. Тека з акварелями, перевезена до Києва з петербурзької квартири Ханенків, імовірно, до 1919 року та зберігалася в музеї. Певний час кольорові замальовки, імовірно, використовували як наочний матеріал. Збереженням акварелей у 1960-ті роках, вочевидь, слід завдячувати Фані Штітельман (1913 / 1914 — 1992) — дослідниці античних пам‘яток, яка на той час працювала в музеї та взяла малюнки на облік до фототеки відділу античного мистецтва. Вона також зберегла найбільш старовинну теку ханенківського часу, що сама по собі є документом доби. Однак після звільнення Фані Штітельман у 1971 році тека з акварелями потрапила до бібліотеки музею та на кілька десятиліть випала з уваги музейників. Її віднайшли під час систематизації бібліотечного фонду у 2015 році. Автором замальовок є відомий художник та музейний фахівець Мстислав Борисович Фармаковський (1873—1946) — брат відомого археолога Бориса Фармаковського. Більшість малюнків містять його підпис, окремі — монограму. Відшукати роботи М. Фармаковського в інших українських установах наразі не пощастило, пошук триває. На виставці представлені 37 акварелей роботи Мстислава Фармаковського із зображеннями антиків з колекції Богдана та Варвари Ханенків, а також автентичні та псевдоантичні предмети із зображених на рисунках, що збереглися у фондах музею до сьогодні.

У співпраці з САУ в рамках виставки планується проведення круглого столу з робочою назвою «Археологічні колекції в музеях: проблеми формування, збереження та фахової етики».

Кураторка виставки — Катерина Чуєва

Відкриття: 27 листопада, 17:00

Вхід на відкриття вільний

Виставка триватиме до 22 грудня 2019 р.

Вартість квитків: 40 грн для дорослих, 20 грн для студентів, 10 грн для школярів та пенсіонерів.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Ви знаходитесь тут: Новини Оголошення Запрошуємо на виставку "Ханенківські антики. Історія архівної теки"!