Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Козак Денис Никодимович

КОЗАК Денис Никодимович — відомий український вчений-археолог (2.04.1944—23.10.2014).
Народився у квітні 1944 року в українському селі Кречовичі, неподалік від м. Ярославль та Переворськ (сьогодні це територія Польщі) у Посанні.
Здобув історичну освіту у Львівському Державному університеті ім. І.Я. Франка.
Коло наукових інтересів Д.Н. Козака — історія і археологія народів України рубежу і першої половини І тис. н. е. (венеди, дакійці, сармати, готи, гуни, ванади).
Автор понад 200 наукових праць, серед яких монографії «Пшеворська культура у Верхньому Подністров’ї та Західному Побужжі» (1984), «Походження слов’ян» (співавтори: В.Д. Баран, Р.В. Терпиловський) (1991), «Етнокультурна історія Волині» (1991), «Пам’ятки давньої історії Волині у с. Линів» (1994), «Былое степей Украины» (співавтори: С.Д. Крижицький, В.Ю. Мурзін) (1997), «Пам’ятки давньої історії Волині у с. Городок» (1999), «Давні землероби Волині» (співавтори: Б.А. Прищепа, В.В. Шкоропад) (2004), «Венеди» (2008), брошури «Готи», «Гуни», «Давні слов’яни», «Військова справа давніх слов’ян» (1997).
Співавтор ряду фундаментальних монографій та навчальних посібників «Славяне Юго-Восточной Европы в предгосударственный период» (1990), «Етногенез та етнічна історія населення Українських Карпат» (1999), «Давня історія України», т. 3 (2000), «Етнічна історія України» (2001), та інших.
Доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Німецького інституту археології, двічі лауреат державної премії України у галузі науки і техніки (1992, 2002 рр.).
Заступник директора, завідувач відділом археології ранніх слов’ян Інституту археології НАН України.

Також див.: http://uk.wikipedia.org/wiki/Козак_Денис_Никодимович

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Ви знаходитесь тут: Про нас Керівні органи