Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Публікації

Османська кав’ярня в Кам’янці-Подільскому

Вийшло друком видання, присвячене  дослідженню османської кав’ярні у Кам’янці-Подільскому. Цей унікальний комплекс було виявлено у 2016 році на Польському ринку. Ця книга — перший том із запланованого видання. В ньому наведено аналіз керамічних знахідок та опис польових досліджень кав'ярні.

Вітаємо автора, голову Хмельницького підрозділу Спілки, Павла Нечитайла та його колег з цим науковим досягненням!

Космос, археологія і правові засади

Малолітнева, В. К., Борисов, А. В., Гурова, А. М., Малишев, О. О. 2021. Аерокосмічний моніторинг археологічного ландшафту: правові та організаційні засади. Київ: Норма права, 210 с.

Спілка археологів України та окремі її члени повсякчас турбуються про охорону археологічної спадщини України. Особливо важливий аспект цієї роботи — питання налагодження системного моніторингу об'єктів археологічної спадщини. Не випадково, члени Cпілки — к. і. н. Артем Борисов та к. ю. н. Олександр Малишев стали учасниками дворічного наукового проєкту «Правові та організаційні аспекти використання аерокосмічної зйомки для дослідження й охорони археологічної спадщини України».


Микола Томенко про невідкладні заходи щодо захисту археологічної спадщини

Український політик та громадський діяч, ініціатор та організатор загальнонаціональних акцій «Сім чудес України», «Сім чудес Києва» та ін., культурологічного світоглядного веб-порталу «Рідна країна» Микола Томенко у дописі «Армія “шукачів скарбів” — мародерів старожитностей грабує Україну?» привернув увагу громадськості та можновладців до статей Семюеля Ендрю Харді та Анджея Якубовського щодо активізації тіньового ринку археологічних знахідок в Україні протягом останніх років.


Танатологія 4

У вільному доступі збірник статей і дискусій щодо археологічних досліджень поховань «Танатологія». Це свіжий номер електронного часопису "Місто: історія, культура суспільство".


«АРХЕОЛОГІУМ» 2020

Днями вийшов друком збірник матеріалів конференції для дітей шкільного віку та студентів перших курсів вищих навчальних закладів «АРХЕОЛОГІУМ».



Археологія для дітей

«Відкривачі праісторії: як працюють археологи» — нова науково-популярна книга Володимира Тиліщака, члена Київського обсласного підрозділу САУ.


АДУ 2018 і 2019

Шановні колеги!

Із радістю повідомляємо Вам, що до бібліотеки ІА НАН України надійшов тираж випусків «Археологічні дослідження в Україні» за 2018 і 2019 роки.

Зі змістом можна ознайомитись на сторінці АДУ.







Анонс публікації результатів аналізу променевої кістки ворона з нарізками з мустьєрської стоянки Заскельна VI (Колосовська) в Криму

Нові дані про психологічну подібність неандертальців і сучасної людини: результати аналізу променевої кістки ворона з нарізками з мустьєрської стоянки Заскельна VI (Колосовська) в Криму

Аналіз променевої кістки ворона з рядом навмисних нарізок, проведений співробітниками нашого інституту разом з ученими з CNRS при університеті Бордо, Кембриджського університету та Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена, виявив об'єктивні, експериментально підтверджені, докази принципової подібності психологічних оцінок і нейромоторного контролю неандертальців і сучасної людини при створенні ритмічного, візуально завершеного, образу. Знахідка являє собою перший, відкритий на неандертальських стоянках, екземпляр пташиної кістки з модифікаціями, які можуть бути пояснені тільки усвідомленим прагненням створити символічний декорований об'єкт.

Публікація в PloS ONE: A Decorated Raven Bone from the Zaskalnaya VI (Kolosovskaya) Neanderthal Site, Crimea Ana Majkić, Sarah Evans, Vadim Stepanchuk, Alexander Tsvelykh, Francesco d'Errico.







Авторські права і обов'язки

Шановні колеги!
Для того, щоб з друкованою продукцією все було гаразд, нам варто знати свої права і обов’язки.
Для уникнення небажаних ситуацій, а також для гарантії того, що Ваш науковий доробок буде доступний науковому загалу, слід укладати договори. Однак, їх слід не лише уважно читати, але й наполягати на внесенні до договорів детальних пунктів про обов’язкове виконання Законодавства України, а також відстежувати виконання пунктів договору належним чином:

Законодавство України із питань інтелектуальної власності (https://uk.wikipedia.org/wiki/Законодавство_України_із_питань_інтелектуальної_власності);
Закон України про авторське право і суміжні права (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/3792-12);
Закон України про обов’язковий примірник документів (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/595-14);
Частина цього закону щодо обов’язкових примірників друкованих видань (http://www.ukrbook.net/obov_prym.html).

Дуже прошу поширювати цю інформацію.
З повагою, Сергій Горбаненко


Дослідження Київського Полісся / Археологія і давня історія України. — 2016. — Вип. 3 (20)

Дослідження Київського Полісся / Археологія і давня історія України. — 2016. — Вип. 3 (20) (Studies of Kyivan Polissya / Archaeology and ancient history of Ukraine. — 2016. — No. 3 (20)).

Збірник присвячено дослідженню Київського Полісся — краю з насиченою подіями історією і багатою культурною спадщиною, який, проте, досі залишається маловивченою територією в культурно-історичному відношенні. Збірник відображає основні наукові розробки з даної проблематики на сучасному етапі. Це міждисциплінарний проект, що охоплює різні сторони культури та побуту населення краю, а також широкий історичний проміжок від початків заселення цієї території до сьогодення. До нього увійшли праці понад 30 фахівців з різних наукових і культурних установ України та Польщі. Це археологи, що досліджують зону відчуження, Чорнобиль, Іванківщину, Вишгородщину та суміжні території, етнографи, що брали участь в обстеженні поліських територій і, зокрема, Чорнобильської зони, історики, краєзнавці. Переважна більшість матеріалів вводиться до наукового обігу вперше.

Переглянути зміст / View contents academia.edu


Сторінка 1 з 3

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Ви знаходитесь тут: Новини Публікації