Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Звернення

Зазіхання РФ на культурну спадщину України

ВГО «Спілка археологів України» засуджує претензії Російської Федерації на українську культурну спадщину і закликає міжнародну спільноту долучитися до ігнорування та стигматизації усієї російської культури.

Від 2014 р. Росія веде гібридну війну проти України й українства, використовуючи зокрема й методи та інструменти гуманітарної агресії: руйнуючи, знищуючи, розкрадаючи й привласнюючи об’єкти історико-культурної та природної спадщини України. На тимчасово окупованих Росією територіях офіційні російські наукові та їх квазі-організації ведуть інформаційну війну, втілюючи імперську політику країни-терориста.

Проект Плану відновлення України

Проект Плану відновлення України (в частині культури та інформаційної політики). Сфера культурної спадщини: враження

ВГО «Спілка археологів України» підготувало та відправило відповідним чином оформлені зауваження та пропозиції до Проекту Плану відновлення України (в частині культури та інформаційної політики), оприлюдненого для громадського обговорення (https://mkip.gov.ua/news/7474.html).

Одночасно ми вважаємо за потрібне висловити нашу точку зору публічно. Ми вітаємо відкритість Міністерства культури та інформаційної політики України й щиро радіємо тому, що сфера культурної спадщини є частиною Плану відновлення.

Утім документ справляє суперечливе враження.


Відкрите звернення ВГО «Спілка археологів України» стосовно дій скарбошукачів у час війни

В умовах війни стратегічного значення набувають не лише проблеми військового спротиву, але й проблеми збереження культурної спадщини України, напряму пов’язані з питанням національної ідентичності, знищення якої є однією із задач ворога. Пам’ятки археології є важливою та невід’ємною частиною українського культурного надбання. Внаслідок ведення бойових дій археологічні об’єкти зазнають невідновних втрат. Ситуація погіршується тим, що після руйнування культурного шару через обстріли та бомбардування, пам’ятки археології стають доступнішими для пограбування скарбошукачами-мародерами, котрі навіть в часі війни продовжують зазіхати на загальнонаціональну культурну спадщину.

ВГО «Спілка археологів України» звертає увагу на те, що в місцевостях, де припинені активні бойові дії (передусім територія Чернігівської, Сумської та Київської областей) скарбошукачі-мародери активізували незаконний пошук предметів старовини на пам’ятках археології. Це є порушенням законодавства України. Так, відповідно до абзацу четвертого ст. 10 Закону України «Про охорону археологічної спадщини» проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних та підводних робіт для пошуку об’єктів археологічної спадщини або пов’язаних з ними рухомих предметів за відсутності передбаченого законом дозволу, зокрема на використання металошукачів, детекторів неоднорідності ґрунту чи будь-якого іншого пошукового обладнання або відповідної технології, є незаконним. Незаконні археологічні розкопки, розвідки та інші земляні роботи на об'єктах археологічної спадщини мають наслідком кримінальну відповідальність, що передбачена ст. 298 КК України.

Враховуючи вищевикладене, ВГО «Спілка археологів України» просить військові адміністрації, органи місцевого самоврядування, Національну поліцію України звернути увагу на ці злочини та усіляко протидіяти незаконному пошуку старожитностей.


Спонсори скарбошукачів

Днями пройшов фестиваль скарбошукачів, спонсором якого виступила міжнародна компанія Cellfast Україна. Вийшло щось на кшталт: «купуйте наші лопати і викопуйте з землі скарби».

Як відомо, скарбошукацтво — шкідлива розвага. Витягуванням металу з землі не тільки руйнуються археологічні об’єкти, а й грабується наша історія. Завдяки грабіжникам існує цілий чорний ринок археології, де вкрадене в нас усіх – продається. Адже все, що в надрах землі належить усім нам і не має ніким привласнюватись. І якщо спочатку хтось запевняє, що він копає лише там, де нема внесених до реєстру археологічних пам’яток, то потім починається «треба за щось жити», «археологи самі винні», «музеї самі винні», «держава винна», словом: «хай живуть 1990-і».


Протиправне використання пам'яток Криму: наш коментар

В Україні виявляють жвавий інтерес до археології, та переважно до питань далеких від наукових досліджень. Але де ще так цікаво, як у нас. Відповідаємо на каверзні питання ведучого Дмитро Сіманський на Чорноморська телерадіокомпанія про закритість Криму для міжнародної співпраці, незаконне використання визначних пам’яток на окупованій території та багато іншого. Відео за посиланням, а наші попередні коментарі щодо Криму — на сайті: vgosau.kiev.ua.


Коментар САУ щодо забудови в Херсонесі

На жаль, українські археологи не мають можливості впливати на розкопки в Криму. З 2014 року ми можемо лише спостерігати, як порушується міжнародне законодавство щодо використання пам'ятк країною-окупантом. Але висловлювати спою позицію таки маємо право.


Приєднуємося до вимоги припинити репресії білоруських істориків

У кризові для держави часи історики стають пам’яттю і совістю країни. Влада або дослухається до них, або намагається придушити. Нинішня влада Білорусі обрала останній шлях.

Ми вже публікували відкрите звернення на захист білоруських колег, яких відкрито репресують і переслідують. Тепер маємо нові факти репресій. Відкрито висловлювати свою думку, відстоювати свої права стає справжнім подвигом у сусідній країні.


Звернення голови САУ до strana.ua

Голова Спілки археологів України, Яків Гершкович, зробив заяву на своїй сторінці у Facebook про своє ставлення до статей на strana.ua, де є відверте перекручування інформації і розпалення міжнаціональної ворожнечі. Він дає чітко зрозуміти, що як в межах спільноти САУ, так і в ширшому середовищі українців, патріотизм аж ніяк не сприймається як неповага до інших етносів.


Звернення САУ до редакції "Української правди"

Редакції “Української правди”

16.07. цього року на сайті УП була опублікована стаття Андрія Тараненка «Золото скіфів для Януковича, дари для Земляного Діда і три труни для Аттіли. Що знаходять в Україні «сірі» археологи» — https://www.pravda.com.ua/articles/2021/07/16/7300673/

Ця стаття викликала обурення всієї археологічної спільноти України та й взагалі всіх, хто знає про катастрофічний сучасний стан у галузі охорони археологічної та культурної спадщини через дії грабіжників будь-яких кольорів.

Збереження культурної спадщини напряму пов’язане з формуванням національної ідентичності і є стратегічним питанням для держави. Однак матеріал, опублікований УП, фактично популяризує розорення пам’яток через скарбошукацтво, яке позиціонується невинним хобі на рівні з риболовлею.

Матеріал шкідливий також і тим, що фактично повторює російські міфи про те, що на сході України між скіфами та часами Катерини ІІ «взагалі ніхто не жив», що є абсолютною брехнею, і спростовується численними археологічними дослідженнями.

Автор дозволяє собі оббріхувати науковців, «класифікувати» археологів на «білих», «сірих» та «чорних». Хоча археологи можуть бути лише професійними, а будь-які розкопки лише офіційними на підставі відповідних документів (Відкритого листа та дозволу МКІП). Будь-які інші дії є фактично грабунком.

Грабіжники археологічних пам'яток так само як і пропагандисти їх дій, спотворюють образ України як цивілізованої держави.

ВГО «САУ» вимагає зняти статтю Андрія Тараненка з сайту УП, як таку, що містить неправдиві свідчення, заклики до порушення пам’яткоохоронного законодавства та рекламу протизаконних дій. Також вимагаємо оприлюднити це наше звернення як доказ того, що редакція УП реально, а не формально, не поділяє позиції автора.

ВГО «САУ» завжди була й залишається відкритою для широкої дискусії, плідної співпраці з журналістами, готова надавати професійні коментарі, роз’яснення та допомогу у підготовці матеріалів. Ми не вимогаємо цензури — ми вимогаємо фахового підходу журналістів до будь-яких тем.

Прийнято на засіданні правління ВГО "Спілка археологів України" (протокол № 11 від 16.07.2021 р.)

З повагою,
Голова правління ВГО "САУ",
доктор історичних наук
Я. П. Гершкович


Звернення САУ про своєчасне видавання дозволів на розкопки

На жаль, і цього року маємо проблему, коли Міністерство культури та інформаційної політики України не видає своєчасно дозволи на проведення археологічних досліджень. Польовий сезон вже у розпалі, а майже 200 заявок з незрозумілих причин лежать у Міністерстві без відповіді, хоч встановлений 30-денний термін вже минув. Багато з них чекають вже по два—чотири місяці. Як наслідок — зривається виконання дослідницьких програм, зокрема за участі міжнародних партнерів, студентських практик, науково-рятівних досліджень у зонах новобудов.

Члени Cпілки вкрай обурені цією ситуацією. Вони регулярно звертаються до керівних органів з проханням захистити їх право на заняття професійною діяльністю. Спілка археологів України не стоятиме осторонь і буде відстоювати права своїх членів.

Ми вже зробили перший крок — офіційне звернення в Міністерство потребує відповіді.


Щодо реформування Національного фонду досліджень України

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

Копії:

Міністерство освіти і науки України

Науково-організаційний відділ Президії НАН України

У зв’язку з проведенням 24 червня 2021 року, відповідно до рішення Комітету ВР України з питань освіти, науки та інновацій, комітетських слухань на тему: "Перший рік грантового фінансування Національним фондом досліджень України: проблеми і перспективи", ВГО "Спілка археологів України" вважає за потрібне довести до Вашого відома свою позицію з відповідних питань.


Національна поліція України оприлюднює перші результати розслідування пограбування кургану в Миколаївській обл.

Наші звернення виявилися не марними. Знайдено організатора пограбування кургану на Миколаївщині та його спільників. Правоохоронці оголосили їм підозру, окремі з них перебувають у розшуку. Виявилося, що на початку червня 2020 року 49-річний житель Києва з метою збагачення організував незаконні розкопки кургану, розташованого на території сільськогосподарських угідь Скобелевської сільської ради Казанківського району Миколаївської області. Численні обшуки, вилучені докази, проведені дії щодо підозрюваних. І це не кінець. Розслідування триває.

Докладніше: https://www.facebook.com/watch/?v=510122596813263


Голові Запорізької обласної державної адміністрації Старуху Олександру Васильовичу

Голові Запорізької обласної державної адміністрації
Старуху Олександру Васильовичу

Голові Запорізької обласної ради
Жук Олені Юріївні

Як нам стало відомо, на даний час групою депутатів Запорізької обласної ради та директором Запорізького краєзнавчого музею поставлене питання про припинення існування Комунального закладу «Запорізький обласний центр охорони культурної спадщини» Запорізької обласної ради (далі Центр). Центр був створений у 2009 р. на базі Інспекції охорони пам’яток історії та культури. Діяльність Центра спрямована на реалізацію основних пам’яткоохоронних заходів — виявлення, облік, дослідження, моніторинг, популяризація об’єктів культурної спадщини.


МКІП сприяє розслідуванню нищення кургану в Миколаївській обл.

Ми об’єднуємо наші зусилля з Міністерством культури та інформаційної політики України задля боротьби з руйнуванням археологічних пам’яток. Надійшла розгорнута відповідь Міністерства на звернення САУ. Зроблено і сплановано рішучі кроки в розслідуванні пограбування кургану біля с. Скобелеве у Миколаївській обл.


Звернення ВГО «Спілка археологів України» до голови КМДА В. В. Кличка з приводу загрозливої ситуації щодо основних баз археологічних досліджень у м. Києві

35-2020 від 08. 12. 2020 р.

Київському міському голові В. В. Кличку

Вельмишановний Віталію Володимировичу!
ВГО «Спілка археологів України» на сьогодні об’єднує майже всіх професійних археологів нашої країни. Переважна більшість з них є співробітниками Інституту археології НАН України і, зокрема, проводять дослідження у місті Києві. Праці київських археологів відомі у всіх куточках світу, а Інститут археології НАН України давно вважається одним з основних наукових центрів вивчення проблем давнього міста. Нас не може не турбувати та загрозлива ситуація, що склалася відносно основних баз цих досліджень і може призвести до повного припинення їх діяльності.


Відкрита заява Спілки археологів України щодо репресій проти білоруських науковців

Відкрита заява Спілки археологів України  щодо репресій проти білоруських науковців

Спілка археологів України від імені всієї організованої археологічної спільноти України висловлює свій рішучий протест у зв’язку з фактами кричущих порушень академічних свобод науковців у Республіці Білорусь.

З кінця літа цього року ми дізнаємося тривожні новини про репресії та цькування проти вчених (здебільшого співробітників установ Національної академії наук Білорусі), які не бояться голосно заявляти про свою громадянську позицію. Наведемо лише кілька прикладів, які вельми показово ілюструють загальну невтішну ситуацію.

Читати повністю>>

Адкрытая заява Саюза археолагаў Украіны аб рэпрэсіях супраць беларускіх навукоўцаў

Саюз археолагаў Украіны ад імя ўсёй арганізаванай археалагічнай супольнасці Украіны выказвае рашучы пратэст супраць фактаў відавочных парушэнняў акадэмічных свабод навукоўцаў у Рэспубліцы Беларусь.

З канца лета гэтага года мы атрымалі трывожныя навіны аб рэпрэсіях і ганенню супраць навукоўцаў (у асноўным супрацоўнікаў Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі), якія не баяцца гучна заяўляць пра сваю грамадзянскую пазіцыю. Вось толькі некалькі прыкладаў, якія ілюструюць агульную несуцяшальную сітуацыю.

Чытаць цалкам>>


Звернення до органів державної влади щодо руйнування царського скіфського кургану на Миколаївщині

Біля с. Скобелево на Миколаївщині відбулося зухвале руйнування царського скіфського кургану грабіжниками. Археологи, члени ВГО САУ, разом з учасниками бойових дій на сході України, припинили ці дії. ВГО САУ слідкує за подіями та вимагає виявити всіх правопорушників.

Читати Звернення ВГО САУ до органів державної влади з приводу варварського руйнування царського скіфського кургана на Миколаївщині (.pdf).


Відкрите звернення Голови Правління ВГО САУ з приводу публікації статті М. Левади «Як брати гроші в УКФ»

Стаття Максима Левади «Як брати гроші в УКФ» була опублікована на ресурсі «Музейний простір» — http://prostir.museum/ua/post/42987?fbclid=IwAR0YDZY_JF5wfuuQUvsAMOfK0sqfmHyra2dxzZEH-TC2SSXBx9y44U8S4is.

Перелік звинувачень на адресу УКФ вражає, і у пересічних громадян він формує стале уявлення про те, що УКФ є чи не головним осередком корупції в Україні. Опосередковано цей висновок переноситься на нас, ВГО САУ, другого фігуранта цієї статті.

Проєкт ВГО «Спілка археологів України» «Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України» був підтриманий цього року Українським культурним фондом у межах програми «Мережі й аудиторії», ЛОТ «Посилення мереж у сфері культури». Цей ЛОТ покликаний сприяти посиленню інституційної спроможності українських формальних мереж у сфері культури, що вже існують, розповсюдженню передового досвіду, навичок, компетенцій, ноу-хау як всередині платформ, так і в ширших колах суспільства. Детальніше про програму тут — https://ucf.in.ua/m_lots/5dbb66e599f9e847373a25a3.


Редакції інформаційно-аналітичного видання "Факти Запоріжжя"

Нещодавно Запорізька експедиція НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України розпочала розкопки кургану біля с. Укромне, Московської сільської ради, Вільнянського району Запорізької області, який входить до складу курганного могильника (державний охоронний № 4281). Замовником досліджень виступило ФГ «Кривохатько В. В.». Подібні розкопки кожен рік проводяться в різних регіонах України. Але в даному випадку вони викликали несподівані звинувачення на адресу В. В. Кривохатька та "невідомих осіб зі спецтехнікою…" («Факти Запоріжжя», 17.04.2020, https://zp-fakty.net.ua/society/na-vilnyanshchini-eksnardep-krivohatko-znishchu- kompleks-kurganiv).

Ініціатор звинувачень перед поданням їх до такого шанованого видання як "Факти Запоріжжя" мав би попередньо ознайомитись з чинним Законом України «Про охорону археологічної спадщини», зокрема його ст.1; 9; 10; 18; 20. А ще він, напевно знаючи, що розкопки проводяться не якимось "невідомими особами", а професійними археологами, міг би отримати від них всю інформацію і про мету розкопок, і про перші результати робіт. Він би дізнався багато цікавого для себе, зокрема, про те, що повсюди, а не тільки в Україні, до того, як потрапити на поховання та ретельно дослідити їх, використовується землерийна техніка під щільним наглядом археолога. А ще йому б пояснили, що право на розкопки надає Відкритий лист (кваліфікаційний документ — посвідчення установленого зразка, що визначає фаховий рівень дослідника), виданий Польовим комітетом Інституту археології НАН України, та дозвіл, виданий центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини. Усі ці документи перед початком робіт на кургані біля с Укромне були отримані та відповідним чином зареєстровані у Департаменті культури, туризму, національностей і релігії, а завірені копії надані до Відділу освіти і культури Вільнянської РДА. Зокрема цими документами визначено, що всі виявленні знахідки будуть передані на зберігання до Запорізького обласного краєзнавчого музею.

Прикро, що редакція видання «Факти Запоріжжя» використала неперевірені факти, включаючи фотоматеріали, які не відбивають реальний стан речей. Цей "сенсаційний" матеріал не сприятиме допомозі професійним археологам, які давно та сумлінно працюють на території Запорізької обл., та заважатиме їх спілкуванню з володарями земельних ділянок, на яких знаходяться різноманітні археологічні пам’ятки. Просимо вас опублікувати цей наш лист на сторінках вашого видання у якості спростування неперевірених та тенденційно поданих матеріалів.

Голова ВГО САУ, доктор іст. наук Я. П. Гершкович


Відповідь від Міністерства культури, молоді та спорту на лист-звернення від 22.10.19

22 жовтня 2019 року ВГО "Спілка археологів України" надіслала листа до Президента України, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради та Міністра культури, молоді та спорту у зв’язку з можливим запровадженням в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення (http://vgosau.kiev.ua/img/rynok_zemli.pdf). Де зокрема наголошувалось про необхідність вжиття заходів щодо усунення ризиків для археологічної спадщини. На цей лист-звернення нарешті отримали відповідь від Міністерства культури, молоді та спорту. Наші застереження взяті до уваги.

Переглянути лист (mcms.pdf).



Сторінка 1 з 4

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення