Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ЗМІ

Ми рекомендуємо

Сьогодні в рубриці "Ми рекомендуємо" проєкт "Твоя підпільна гуманітарка". Він не є власне історичним, а присвячений ширшому колу гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах. Тут цікаво розповідають про історичні постаті (про які ви могли навіть не чути, а вони таке робили…).

ТПГ піднімає чимало дискусійних питань, тож читайте коментарі й знаходьте однодумців! Зверніть увагу на те, як пропаганда калічила українську класику.

YouTube
Фейсбук
Телеграм
Сайт

Ведучий рубрики Я. Володарець-Урбанович

Ми рекомендуємо

В межах рубрики "Ми рекомендуємо" раді представити проєкт "Світлотінь", який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

YouTube

Ведучий рубрики Я. Володарець-Урбанович


Ми рекомендуємо

На черзі в рубриці "Ми рекомендуємо" проєкт "Legio Historica", який створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням, а не долаючи бажання заснути. Команда переконана: історію можна знайти всюди, вона у під’їздах, світлинах з відпустки, улюблених рецептах, на подвір’ях будинків, в парках, у бабусиному селі. Про це йдеться у репортажах, спецпроектах, коментарях щодо найактуальніших баталій минулого. Історія — не тільки війни, уряди і президенти. Минуле — частина кожного з нас. Знайди свою історію разом з Legio Historica!

Також Legio Historica проводить історичні фестивалі, тож підписуйтеся на проєкт у різних соціальних мережах аби не пропускати ці події та мати можливість їх відвідати.

YouTube
Фейсбук
Інстаграм
Телеграм

Ведучий рубрики Я. Володарець-Урбанович


Ми рекомендуємо

Продовжимо нашу рубрику "Ми рекомендуємо" просвітницьким проєктом "LIKБЕЗ. Історичний фронт", що існує з весни 2014 року і об’єднує українських істориків. Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

У проєкті беруть участь фахові історики з Інституту історії України НАН України, Історичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Українського інституту національної пам’яті, інших університетів та історико-культурних установ кількох регіонів України.

Загалом у діяльності проєкту взяло участь більше 50 істориків та чимало громадських активістів і волонтерів. Але основа проєкту — близько 10 киян, які на волонтерських засадах започаткували LikБез та сприяли його розвитку.

Координатор проекту — Кирило Галушко.

Сайт
YouTube
Фейсбук

Ведучий рубрики Я. Володарець-Урбанович


Ми рекомендуємо

В межах рубрики "Ми рекомендуємо" радимо до перегляду ресурс "Історичний вебінар \ Historical Webinar".

Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин. Відповідальний за проведення і запис вебінарів — к. і. н. Владислав Яценко.

YouTube
Фейсбук
Телеграм

Ведучий рубрики Я. Володарець-Урбанович


Ми рекомендуємо

Після довгої перерви продовжуємо рубрику "Ми рекомендуємо". Цього разу хочемо порекомендувати для перегляду ресурс "WAS: Популярна історія".

Він створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, відбірки яскравих персонажів, топи найзначніших подій.

Популярний сайт, що має безліч цікавих матеріалів для тих хто цікавиться історією. З середини 2021 р. було створено окремий YouTube-канал. Так що пропонуємо вам підписатися на «WAS: Популярна історія» в різних соціальних мережах аби не пропускати оновлень, а ще ознайомитися із вже завантаженим контентом.

Сайт
YouTube
Фейсбук
Телеграм
Інстаграм

Ведучий рубрики Я. Володарець-Урбанович


Ми рекомендуємо

Наступний ресурс, який би хотілось згадати у межах рубрики "Ми рекомендуємо", — YouTube-канал "Реальна історія".

Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія. Цей канал створений для висвітлення реальних історичних фактів, щоб правильно розуміти все, що відбувається сьогодні. Канал досить "молодий", тож можна переглянути всі наявні відео, а далі підписатися, щоб не пропускати оновлень.

YouTube
Телеграм

Ведучий рубрики Я. Володарець-Урбанович


Ми рекомендуємо

В межах рубрики "Ми рекомендуємо" хочемо порадити для перегляду проєкт "УКУЛЬТУРА / UCULTURE"

Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

УКУЛЬТУРА — це:

- українська культура від найдавніших часів до сьогодення,
- десятки лекцій та інтерв‘ю від професійних дослідників,
- інклюзивний підхід (аудіо-, відео- та текстовий формати),
- безкоштовний доступ до всіх матеріалів, відкрита бібліотека про культуру і не тільки.

На сайті слід зареєструватися для доступу. Тут ви можете переглянути лекції, інтерв’ю та матимете доступ до електронної бібліотеки.

Сайт
Фейсбук

Ведучий рубрики Я. Володарець-Урбанович


Ми рекомендуємо

Продовжуємо нашу рубрику "Ми рекомендуємо"

Цього разу дозволимо собі порекомендувати до перегляду YouTube-канал "Локальна історія".

Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних «подкастів» та «списків відтворення» про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій. Так що пропонуємо вам підписатися на YouTube-канал та натиснути "дзвіночок", щоб не пропустити нові відео. Ви можете також підписатися на "Локальну історію" в у соціальних мережах (Інстаграм, Фейсбук та ін.).
Крім того, "Локальна історія" має свій власний мерч (який ведучий рубрики вже зацінив Подмигиваю)

YouTube
Інстаграм
Телеграм
Фейсбук
Сайт

Ведучий рубрики Я. Володарець-Урбанович


Ми рекомендуємо

Сайт ВГО "Спілка археологів України" започатковує нову рубрику "Ми рекомендуємо". Ця рубрика створена для тих, хто цікавиться не лише археологією та найдавнішими етапами історії України. Ми вирішили вам порекомендувати кілька YouTube-каналів та освітньо-наукових проєктів, які і самі полюбляємо глянути, а подекуди й виступити.

А почнемо ми з YouTube-каналу «Історія без міфів»

YouTube-канал «Історія без міфів» із головним спікером Владленом Мараєвим розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі «спілчан». Так що пропонуємо вам підписатися на YouTube-канал та натиснути «дзвіночок», щоб не пропустити нові відео на каналі, адже головне гасло каналу «Хай квітне український YouTube». Ви можете також підписатися на Історію без міфів у соціальних мережах (Інстаграм, Фейсбук та ін.).

YouTube
Інстаграм
Телеграм
Фейсбук

Ведучий рубрики Я. Володарець-Урбанович


Крим археологічний: експонати в Нідерландах

У програмі «Крим. Україна» на Українське радіо прозвучало інтерв’ю з Олександром Малишевим, членом Правління САУ, кандидатом юридичних наук. Розмова про археологічні цінності, які залишаються в Нідерландах. Про судовий процес, який триває з початку 2015 року. 14 вересня 2021 року — наступний розгляд. В Апеляційному суді Амстердаму.



Микола Томенко: Чорна археологія — гуманітарний ковід України

Український політик та громадський діяч, лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко відреагував на інформацію про пограбування чорними археологами пам'ятки археології національного значення урочища «Дідова хата 1», де було античне поселення.


Новий документальний фільм "Скарб"

На численні прохання зацікавлених — ЗОЛОТО-СРІБЛО! Багато золота-срібла! Найбільше у всій Східній Європі.

З'явився новий фільм про скарб у Малій Перещепині (Полтавська обл.). Не просто новий, а з достовірними коментарями археологів. З цікавими реконструкціями, рідкісними кадрами, властивою музикою. Жодних «сенсацій», які «приховують» науковці. В ньому актуальна історична інтерпретація. Пряма мова від археологів та істориків, зокрема представників САУ, Інституту археології НАН України, Петра Толочка, Олексія Комара, Андрія Скиби.

Фільм Людмили Нестулі, наукової співробітниці Полтавського краєзнавчого музею. Вона і авторка, і режисерка фільму. Дякуємо пані Людмилі за цікавий продукт і водночас належно представлену історичну інформацію. Де легенди названі легендами, а гіпотези — гіпотезами. А за висновками із вуст спікерів стоять не здогадки, а фахові дослідження: свої та попередників.

Виявляється, що це і не скарб зовсім. А що — дозволили визначити не так коштовності, як те, що було біля них. А ще — один невеличкий напис, на найменш показній знахідці з усього набору золота-срібла. VII ст., Державний Ермітаж РФ.

Наукову літературу щодо цієї археологічної пам’ятки можна знайти в онлайн Бібліотеці САУ: http://www.vgosau.kiev.ua/biblioteka/monografii#_note%D0%9A

Дивитись фільм: https://www.youtube.com/watch?v=VET2jZDNvjU


Юрій Пуголовок про археологію Полтави

Юрій Пуголовок, керівник полтавського відділення САУ, в подкасті «Розмова з археологом» розповідає автору проєкту Стара Полтава
- про себе і
- про радощі та труднощі роботи археологів.

Дізнавайтеся більше, порівнюйте з власним досвідом і судженнями про всім нам близькі теми:
- відкритість археологів до суспільства
- наука VS легенди
- грабіжники і продаж археологічних предметів
- і, звичайно, стара і пам'ятна Полтава, її історія та археологія.

Слухайте і переповідайте: https://cutt.ly/UlbaLy1

Як завжди, найбільше про нові та попередні археологічні дослідження ви можете дізнатися на нашому сайті: www.vgosau.kiev.ua


BBC News Україна: інтерв’ю з Сергієм Нємцевим

BBC News Україна опублікували пізнавальне інтерв’ю з Сергієм Нємцевим, керівником археологічної експедиції Херсонського державного університету, членом херсонського відділення САУ (https://www.bbc.com/ukrainian/features-56040400).


Програма "Кримський вечір" на радіо "Крим. Реалії". Кримська реставрація по-російськи

Зруйновані церкви, розграбовані музеї, вщент розбомблені історичні центри… Ніколи знову! Цей асоціативний ряд неначе навмисно зашито між рядків Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту, яка і досі слугує фундаментом міжнародного права культурної спадщини. Чи могли творці цього вікопомного документа передбачити, що через якісь 60 із гаком років існуючий міжнародний правопорядок зіткнеться з викликами і загрозами нового світу постправди, де вандали та поруйновувачі називатимуться консерваторами і реставраторами, позиціонуючи себе як найвірніших ревнителів старовини, які щохвилини готові вирушити в будь-яку точку світу, щоб прийти на допомогу загроженим пам’яткам?

Мабуть, навіть злочини ІДІЛ проти всесвітньої спадщини, які приголомшили здавалось би вже звиклу до всього міжнародну спільноту, попри катастрофічні наслідки, не містили і дещиці того цинізму та паскудства, які притаманні діянням російських окупантів. Кувалди та вибухівка терористів завдають пам’яткам фізичної шкоди. Зразково-показові "реставрації", на додачу до фізичної шкоди, паплюжать саму душу пам’ятки, назавжди проганяючи від неї генія місця.

Тема псевдореставрації як одного з інструментів російської гібридної війни в Сирії та українському Криму стала предметом всебічного обговорення у програмі "Кримський вечір" на Радіо Свобода (проєкт — Крим. Реалії).


Програма "Культура.Live" на "Радіо Культура". Держава vs науковці: чому Інститут археології втрачає приміщення і що отримає натомість?

Завідувач відділу археології Києва ІА НАН України, голова Київського міського регіонального підрозділу САУ Всеволод Івакін надав коментарі з приводу загрозливої ситуації з можливою втратою приміщень київськими археологічними експедиціями у прямому ефірі програми "Культура.Live" на "Радіо Культура". Початок обговорення теми на запису — 13:25.

Ведучий програми: Денис Денисенко.


Прес-конференція: "Загроза знищення археології в Києві"

Київ може стати єдиним містом з 1000-річною історією, де була знищена міська археологія — директор ІА НАН України, В. П. Чабай.

«Втрата Інститутом приміщень унеможливить проведення археологічних робіт в Києві по супроводу будівництва, що призведе до їх зупинки. Продовження будівельних робіт без археологічного супроводу призведе до порушення чинного українського та європейського законодавства в сфері охорони археологічної спадщини, а Київ стане єдиним містом з 1000-річною історією на території від Лісабона до Москви, де була знищена своя міська археологія», — про це заявив директор Інституту археології НАН України Віктор Чабай в прес-центрі інформаційного агентства «Українські Новини».

Джерело: ukranews.com


Програма "Імператив" на "Радіо Культура". Музеї після карантину: чи всі відчинять двері

Запис програми «Імператив» (Радіо Культура): про перспективи посткарантинного життя музеїв, а також про санкції проти російських наукових установ у зв'язку з розкопками у Криму. Ефір за участі членів Правління САУ Катерини Чуєвої та Олександра Малишева, мистецтвознавиці Діани Клочко та головного редактора «Кримської світлиці» Андрія Щекуна.

Ведучий — Василь Шандро.

Запис програми: nrcu.gov.ua


Правда про "Безводівську пригоризонтну обсерваторію"

Опубліковані спростування щодо існування так званої Безводівської пригоризонтної лабораторії, що на Чернігівщині. Для тих, хто обвинувачує авторів, Я. П. Гершковича та В. В. Корохіна, у піарі першовідкривача цього дива, Гріандра Тановського, треба нагадати, що археологічна спільнота вже років на два запізнилися з таким "піаром". І наше мовчання було розцінено як наша слабкість. Звідси — вигадані обвинувачення, у тому числі й у тому, що ми торгуємо своїми знахідками, що ми дармоїди й фальсифікатори тощо.

Відповідь мала бути. Ця відпівідь — не дискусія з авантюристами та неуками. Вона призначена для тих, хто забажає об’єктивно розібратись у ситуації.

Частина перша: https://petrimazepa.com/uk/bezvodivska_lokshina

Частина друга: https://petrimazepa.com/uk/chi_isnuvala_bezvodivska_astronomichna_observatoriya

Частина третя: https://petrimazepa.com/uk/observatoriya_proti_arkheologiv_seryozno


Сторінка 1 з 4

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Ви знаходитесь тут: Новини ЗМІ