Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Протокол № 6
засідання правління ВГО «Спілка археологів України»
м. Київ
19 листопада 2019 р.

ПРИСУТНІ: голова САУ Я. Гершкович, секретар Л. Мироненко, Д. Гречко, Є. Синиця, А. Корвін-Піотровський, К. Чуєва, О. Осаульчук, В. Івакін, В. Баранов, О. Малишев.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:
1. Взаємодія САУ з органами державної влади, участь Спілки у процесі формування державної політики у сфері охорони культурної спадщини.
2. Розбудова регіональної структури Спілки.
3. Підготовка розширеного засідання Правління САУ наприкінці 2019 р.
4. Різне.

СЛУХАЛИ:
1. Взаємодія САУ з органами державної влади, участь Спілки у процесі формування державної політики у сфері охорони культурної спадщини (А. Корвін-Піотровський, В. Івакін, В. Баранов).
УХВАЛИЛИ:
1. У зв’язку зі зміною очільників Міністерства культури України, Спілка археологів має зайняти активну позицію щодо найбільш актуальних для археологів питань, таких як: ринок землі, проект «Стіна», легалізація приватних колекцій тощо. Офіційно сформовану позицію САУ щодо цих питань у вигляді декларацій слід регулярно надсилати до Міністерства культури України та Верховної ради України.
2. Формування офіційної позиції Спілки щодо легалізації приватних колекцій, з огляду на його складність, винести на обговорення Загальних зборів САУ чи на спеціальний відкритий семінар.
3. З метою пояснення шкоди від співпраці державних музеїв з приватними колекціонерами провести круглий стіл за участі музейних працівників та фахових археологів 12 грудня 2019 р. Місце і час уточнити згодом.

2. Розбудова регіональної структури Спілки (А. Корвін-Піотровський, В. Баранов, Я. Гершкович, Д. Гречко).
УХВАЛИЛИ:
1. Для розбудови САУ як громадської організації, що представляє інтереси усіх археологів України, сприяти активному вступу до САУ нових членів. З цією метою була висловлена пропозиція частково змінити умови членства, зокрема зробити членські внески добровільними. Цю пропозицію винести на обговорення Загальних зборів САУ у грудні.
2. Постійно висвітлювати всі напрямки діяльності САУ і її результати за останні роки.
3. У майбутньому провести збори членів САУ з західноукраїнських регіонів з членами Правління. Час і місце уточнити у подальшому.

СЛУХАЛИ:
3. Підготовка розширеного засідання Правління САУ наприкінці 2019 р. (Я. Гершкович, Д. Гречко).
УХВАЛИЛИ:
Замість розширеного засідання Правління САУ провести Загальні збори САУ для вирішення нагальних питань. Засідання поєднати з наступним по черзі засіданням Польового комітету (дата буде уточнена).

4. Різне.
4.1. Про участь у конкурсі на отримання гранту від Українського культурного фонду (Є. Синиця). УХВАЛИЛИ: Підготувати проєкт для участі у конкурсі на отримання гранту від Українського культурного фонду, присвяченого темі мережування. Підготовку проекту покласти на Ю. Пуголовка.
4.2 Про утворення Українського комітету Блакитного щита. (К. Чуєва). УХВАЛИЛИ: Підтримати Спілкою утворення Українського комітету Блакитного щита.
4.3. Про кандидатуру експерту до експертної ради «Аналітика культури» Українського культурного фонду (Я. Гершкович).
УХВАЛИЛИ:
Рекомендувати кандидатуру В. А. Колесникової для участі у конкурсі до експертної ради «Аналітика культури» Українського культурного фонду. З приводу деяких питань, що розглядались на засіданні Я. П. Гершкович виказав особливу думку (див. додаток 1).

Голова Правління Я. П. Гершкович
Секретар Правління Л. В. Мироненко

Додаток 1.
Я. П. Гершкович:
Порядок денний цих зборів був запропонований Антоном, він наполягав терміновості проведення зборів. Відверто кажучи, ніякої терміновості я не відчув, бо ми говорили майже про те саме, що на кожному з минулих засідань. Щодо якихось конкретних дій САУ під час змін у МКСМ, ми нічого не почули.
«Стіна» — на моєму особистому контролі, і саме після тогорічної заяви САУ ситуація дещо змінилася на краще. У Луганську область час від часу їздить Сергій Теліженко, на початку місяця ми були там з ним на дуже важливому засіданні разом з прикордонниками та обласною адміністрацією. Нарешті вирішено, хто має фінансувати археологічні роботи, ІА з цього питання контактує із заст. міністра МКМС І. Подоляк. До речі, прошу у вас вибачення, але навіть під час засідання правління я мав виходити до бухгалтерії, де терміново (тут дійсно терміново) готувався кошторис по «Стіні» на наступний рік.
Для сприяння активному вступу до САУ нових членів треба спочатку з’ясувати реальне наповнення осередків. Про це весь рік говоримо. Половина голів осередків запропонована від членів правління САУ, директорів РАСУ та ОАСУ, а листи-нагадування до них раз від разу пише голова САУ!
Щодо членських внесків. Я категорично проти їх скасування. 120 грн. на рік з людини! Про що ми говоримо? На містах, у відділеннях, треба налагодити процес збирання цих грошей раз на рік — і все. І в деяких відділеннях це вже зроблено без проблем (Дніпро, Полтава, Луганськ, Черкаси). Інша справа — пошук спонсорів. Я думаю в цьому ми в першу чергу маємо домовлятись з директорами ОАСУ та РАСУ, організацій близьких та дружніх до нас.
Треба всім членам САУ запропонувати уважно вивчити сайт САУ. А ще (вкотре, як і Сергій Горбаненко!) прошу надавати туди матеріали, бо декларації — деклараціями, але саме наш сайт має бути найкращою вітриною та пропагандою нашої діяльності.
Засідання ПК відбудеться 17 грудня. Отже, прошу секретаря САУ повідомити всім голів осередків, що наші збори відбудуться 17.12 відразу по закінченню засідання ПК. Присутність членів Київського та Київського обласного відділень мають забезпечити, відповідно, їх голови. Відверто кажучи, я більше вважаю за потрібне провести 17.12. не загальні збори САУ, а розширене засідання правління з питань роботи осередків, відповідно, зі спеціальним запрошенням лише голів осередків або їх представників. Але якщо всі наполягають на загальних зборах, хай буде так. Можете ініціювати внесення на збори будь-якого питання, включаючи переобрання голови САУ.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Ви знаходитесь тут: Про нас Протоколи засідань Протокол № 6, 19 листопада 2019