Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

КОЗАК Денис Никодимович — відомий український вчений-археолог (2.04.1944—23.10.2014).
Народився у квітні 1944 року в українському селі Кречовичі, неподалік від м. Ярославль та Переворськ (сьогодні це територія Польщі) у Посанні.
Здобув історичну освіту у Львівському Державному університеті ім. І.Я. Франка.
Коло наукових інтересів Д.Н. Козака — історія і археологія народів України рубежу і першої половини І тис. н. е. (венеди, дакійці, сармати, готи, гуни, ванади).
Автор понад 200 наукових праць, серед яких монографії «Пшеворська культура у Верхньому Подністров’ї та Західному Побужжі» (1984), «Походження слов’ян» (співавтори: В.Д. Баран, Р.В. Терпиловський) (1991), «Етнокультурна історія Волині» (1991), «Пам’ятки давньої історії Волині у с. Линів» (1994), «Былое степей Украины» (співавтори: С.Д. Крижицький, В.Ю. Мурзін) (1997), «Пам’ятки давньої історії Волині у с. Городок» (1999), «Давні землероби Волині» (співавтори: Б.А. Прищепа, В.В. Шкоропад) (2004), «Венеди» (2008), брошури «Готи», «Гуни», «Давні слов’яни», «Військова справа давніх слов’ян» (1997).
Співавтор ряду фундаментальних монографій та навчальних посібників «Славяне Юго-Восточной Европы в предгосударственный период» (1990), «Етногенез та етнічна історія населення Українських Карпат» (1999), «Давня історія України», т. 3 (2000), «Етнічна історія України» (2001), та інших.
Доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Німецького інституту археології, двічі лауреат державної премії України у галузі науки і техніки (1992, 2002 рр.).
Заступник директора, завідувач відділом археології ранніх слов’ян Інституту археології НАН України.

Також див.: http://uk.wikipedia.org/wiki/Козак_Денис_Никодимович

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Ви знаходитесь тут: Новини Керівні органи Козак Денис Никодимович