Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Археологічні дослідження. Ліворуч знизу — початок замурованої галереї від підземель Башти до Переправи міста

У Луцьку продовжуються археологічні дослідження віднайдених підземель Башти Чарторийських та Колегіуму єзуїтів.

Башта князів Чарторийських — єдина збережена башта Окольного замку Луцька

Це найбільше за часів Незалежності відкриття невідомих підземель оборонно-культового комплексу середньовічного Луцька зазначає Віктор Баюк, заступник директора Луцького заповідника, керівник Волинської археологічної експедиції ІА НАН України, науковий співробітник Охоронної археологічної служби України та голова Волинського відділення САУ.

Віктор Баюк під час досліджень Башти

Наразі, завершуючи розчистку підземель Башти (рубіж ХІV—ХV ст.), дослідники вийшли до засипаних та закладених аркових галерей, котрі поєднують нововідкриті споруди Башти із так само невідомими донині підземними спорудами Колегіуму єзуїтів (середина ХVІІ ст.). Ще більш вражаючим є відкриття замурованої вузької галереї з підземель Башти у напрямку Домініканського монастиря (середина ХVІІІ ст.) та берегу Стиру, до місця нещодавно локалізованої та попередньо дослідженої давньої переправи міста. Рухомий матеріал із заповнення підземель представляє все різноманіття пізньосередньовічного побуту: кераміка, скло, метали, різноманітні керамічні та цегляні декори та багато іншого. За кілька днів роботи у підземеллях Башти буде завершено, далі робота буде зосереджена на дослідженні віднайдених підземних споруд єзуїтського колегіуму та невідомої галереї оборонного призначення.

Засипаний перехід від підземель Башти до підземель Кляштору єзуїтів

Команду дослідників складають Охоронна археологічна служба України, Адміністрація Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку, Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки та Спілка археологів України. Роботи проводяться у складі проекту «Ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» по Програмі транскордонного співробітництва Польща—Білорусь—Україна 2014—2020 «CBC Programme Poland—Belarus—Ukraine».

Керамічні декори каміну із заповнення підземель Башти;
Фрагмент англійського фаянсу із заповнення підземель Башти

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Ви знаходитесь тут: Новини Археологічні дослідження Археологічне відкриття у Луцьку