Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

23 вересня 2014 року на комунальному кладовищі міста Володимира-Волинського "Федорівське" відбудеться перепоховання останків жертв масових розстрілів, виявлених та ексгумованих спільною українсько-польською експедицією ДП "Волинські старожитності" та Ради Охорони Пам'яті Боротьби і Мучеництва на території городища Вали.

Дослідження на городищі «Вали» у місті Володимирі-Волинському проводяться експедицією ДП «Волинські старожитності» з 2010 року. Метою розкопок було виявлення, дослідження та реставрація залишків мурів замку Казимира Великого XIV ст. Археологи знали, що раніше на території пам’ятки була в’язниця НКВС та гестапо і проводились масові розстріли. У 1997 році експедицією львівської фірми "Доля" було ексгумовано 99 останків польських воїнів. Тому розкоп наша експедиція заклала за 50 м на південь від могильної ями. Але вже у 2010 році було виявлено одиночні поховання (6), при яких знайдено жетон польського поліцейського та польські військові гудзики і монети.

У 2011 році була сформована спільна українсько-польська експедиція ДП «Волинські старожитності» (керівник — Олексій Златогорський) та Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва (керівник – професор Анджей Кола). Було виявлено могильну яму розмірами 16 х 4,5 м, в якій виявлено і ексгумовано 367 останків цивільних громадян. При них виявлено також ще один жетон польського поліцейського, польські військові гудзики і монети.

Дослідження було продовжено у 2012 році спільною українсько-польською експедицією ДП "Волинські старожитності" (керівник — Олексій Златогорський) та Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва (керівник – доктор Домініка Сємінська). Було завершено дослідження виявленої у 2011 році могильної ями та досліджено ще одну могильну яму, в яких виявлено і ексгумовано 381 останків цивільних громадян. При них також виявлено польські військові гудзики і монети. Серед жертв було багато жінок і дітей та людей похилого віку. На сьогоднішній день ми можемо скажати, що розстріляні були німецькою окупаційною владою. Серед жерт є представники української, польської та іудейської націй. Поки що імена встановити важко. Але однозначно, що розстріляні не є виключно представниками єврейської нації.

В 2013 році на городищі «Вали» працювала спільна українсько-польська експедиції ДП "Волинські старожитності" (керівник — Олексій Златогорський) та Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва (керівник – доктор Домініка Сємінська). Цього року фінансову допомогу експедиції надали: Міністерство регіонального розвитку  будівництва і житлово-комунального господарства (при підтримці Державної міжвідомчої комісії), Фундація генерала Ельжбети Завадської Архіву і Музею Армії Крайової та Служби Полєк (при підтримці Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва), управління культури Волинської облдержадміністрації, Володимир-Волинська міська рада та Фонд розвитку Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Було розкрито  три могильних ями (умовно названі 3а, 4, 5) та ексгумовано 385 кістяків.

Яма №3а являла собою траншею у якій знаходилось 37 кістяків, укладених  систематично, переважно головою на північ. За даними антропологів це в основному чоловіки середнього віку, причиною смерті яких були вогнепальні поранення. Знахідками, які можуть засвідчити про національність являються католицький перстень та польські військові ґудзики.

Яма №4 у плані прямокутної форми, з неї ексгумовано 292 кістяка, які були хаотично скинуті і засипані великою кількістю землі, що порушило іх анатомічний уклад. По даних антропології це чоловіки і жінки середнього та старшого віку. При загиблих виявлено 250 пар взуття (здебільшого військові черевики, кавалерійські чоботи та менша кількість цивільного чоловічого та жіночого взуття), два католицькі медальйони і велика кількість польських військових ґудзиків.

Яма №5 за планом нагадувала яму №4, але із значно меншою насиченістю решток. В ній виявлено 56 кістяків. В основному чоловічі. При них виявлено цивільні черевики, краватки і польські військові гудзики.

Загалом протягом чотирьох років досліджено і ексгумовано 1140 останків. Всі вони поховані в одному місці на комунальному кладовищі м. Володимира-Волинського.

У 2014 році роботи продовжились. Було виявлено нові поховальні ями - №№6, 7, 8, 9, 10, 11. В останніх ямах виявлено велику кількість гільз ТТ, польські військові ґудзики, військове взуття, натільні католицькі хрестики і медальйони. Що дає можливість рахувати ексгумованих з останніх ям – виключно представниками польських військових, що були інтерновані радянською владою і розстріляні НКВС. Всього у сезоні 2014 року було ексгумовано 1494 жертви. Вони будуть перепоховані на комунальному кладовищі м. Володимира-Волинського. Разом за всі сезони ексгумовано вже 2634 останків людей, що трагічно загинули.

У церемонії перепоховання приймуть участь голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах вшанування пам'яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України Святослав Шеремета, міський голова Володимира-Волинського Петро Саганюк, секретар Ради Охорони Пам'яті Боротьби і Мучеництва професор Анджей Кунерт, заступник міністра оборони Польщі Мацей Янковскі, Генеральний Консул Республіки Польща в м. Луцьку Беата Бживчи, директор кабінету Шефа Бюро Служби Безпеки Польщі бригадний генерал Кшиштоф Шиманьскі, заступник президента Інституту Народної Пам'яті Польщі Агнєшка Рудзіньска, генеральний радник-координатор в Міністерстві оборони Польщі Кшиштоф Сікора.

Скорботний мітинг на Федорівському кладовищі розпочнеться о 12.00.

Прес-центр ДП "Волинські старожитності"

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Ви знаходитесь тут: Новини Археологічні дослідження 23 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПЕРЕПОХОВАННЯ ОСТАНКІВ ЖЕРТВ МАСОВИХ РОЗСТРІЛІВ У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ