Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Раз на два роки зусиллями Відділу археології ранніх слов'ян ІА НАН України та ДІКЗ "Межибіж" в стінах Меджибізької фортеці збираються дослідники археологічних пам’яток І тис. н. е. у Східній та Центральній Європі. 8—9 жовтня 2021 р. така зустріч відбулася вже вчетверте. Доброю традицією цих конференцій стало поєднувати наукову дискусію з ушануванням видатних дослідників, які зробили вагомий внесок у вивчення археології та історії І тис. н. е.

Цьогоріч конференція була присвячена пам’яті доктора історичних наук, археолога-славіста Олега Михайловича Приходнюка, якому у 2021 р. мало б виповнитися 80 років. І тисячоліття — це час панування Римської імперії та руйнування її західної частини хвилями мігрантів доби Великого переселення народів, час постання «варварських королівств», ранньосередньовічних держав, що стали «ембріонами» більшості сучасних європейських держав. Тож не дивно, що цьогорічна конференція була промовисто названа «Імперії та варвари». За поточних обставин бути присутніми в гостинному Меджибожі мала можливість порівняно невелика частка учасників. Більшість колег з України, Польщі, Німеччини, Білорусі, Болгарії, Великобританії вимушено брали участь у роботі форуму в форматі відео-конференції. І практично кожен з учасників висловив жаль, що спілкування відбувається не наживо.

Утім, згаданий формат дозволив і експеримент. Завдяки інформаційній підтримці https://www.facebook.com/wildfoxfilm спостерігати в режимі реального часу за роботою конференції через трансляцію на YouTube мали можливість не лише науковці, а й всі, кого зацікавила тема певної доповіді. В доповідях, а їх протягом двох днів було виголошено понад 30, йшлося і про результати найновіших польових досліджень, і про нові напрями майбутніх розвідок, і про одвічні дискусійні питання щодо інтерпретації археологічних матеріалів.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Ви знаходитесь тут: Новини Конференції Конференція в Меджибожі