Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ідея щодо організації літніх польових археологічних шкіл для молодих науковців звісно не є новою. Про подібний задум давно говорили і мріяли дослідники Більського городища, адже саме на таких грандіозних та інформативних пам’ятках і мають пізнавати прадавні сторінки історії студенти вищих навчальних закладів та аспіранти.

І ось у 2015 році, попри всі економічні складнощі, спільними зусиллями Інституту археології НАН України (ідея проекту належить с. н. с. відділу археології раннього залізного віку Д.С. Гречку), ВГО «Спілка археологів України» та історико-культурного заповідника «Більськ» усе ж задум вдалося втілити в життя… Чому саме Більське городище обрано для роботи Школи? Відповідь проста — пам’ятка є надто унікальною та шанованою в науковому світі та вже давно є туристичною й історичною перлиною України.

С.А. Скорий та О.Д. Могилов, представники Відділу археології раннього залізного віку ІА НАНУ, плідно працювали над координацією роботи молодих дослідників. Сприяння та конкретну допомогу в організації діяльності Школи надали представники органів місцевого самоврядування: голова Котелевської районної ради В.В. Довгуша та перший заступник Котелевської районної державної адміністрації П.М. Луговий, заступник начальника управління культури Полтавської облдержадміністрації В.В. Вождаєнко, голова Більської сільськоїради С.В. Залізняк, а також небайдужі меценати й передусім — директор СТОВ «Скіф» О.В. Бовдир. Без цих людей даний проект так би й залишився невтіленою у життя мрією…

Розкопки кургану скіфського часу в ур. Перещепине

Програма роботи Школи була розрахована на період з 15 липня по 15 серпня 2015 року та включала в себе як польові археологічні дослідження, так і теоретичний лекційний блок, присвячений різноманітним проблемам історії та археології раннього залізного віку Європи, питанням антропології, археологічної методології, пам’яткоохоронної діяльності. Лекції в Школі читали знані фахівці: д. і. н., проф. С.А. Скорий, д. і. н., проф. О.Г. Левицкий (Молдова), к. і. н. О.Б. Супруненко, О.Д. Могилов, І.Б. Шрамко, С.А. Задніков, Ю.О. Пуголовок та ін.

До роботи літньої польової археологічної школи долучилися представники 5 вищих учбових закладів України (Дніпропетровський національний університет ім. О.Т. Гончара, Київський національний університет культури і мистецтв, Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка, Кам’янець-Подільський національний університет ім. І.І. Огієнка, Кіровоградський державний педагогічний університет ім. В.К. Винниченка). Активну участь у роботі, передусім у теоретичних заняттях, приймали представники Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. До всіх них долучилися молоді аспіранти, представники провідних вітчизняних закладів культури та освіти. Разом їх — більше 55 чоловік.

Головна мета діяльності Школи — опанування тонкощів археологічної науки учасниками, проведення повномасштабних наукових досліджень на території Більського городища, налагодження дієвої співпраці між молодими дослідниками щодо дослідження пам’яток, передусім скіфської доби.

На всіх учасників проекту чекала активна та результативна польова робота. За 3 тижні молоді дослідники разом із досвідченими керівниками дослідили курган (V—IV ст. до н. е.) в урочищі Перещепине. Поховання виявилося повністю пограбованим. Вперше курган зазнав втручання злодіїв за скіфської доби, а вдруге — у XVIII—XIX ст. Тому вдалося лише знайти вінце корчаги, фрагмент залізної булавки та кістки похованого небіжчика.

Виступ С.А. Скорого під час засідання

Учасники школи в межах городища було відкрили й дослыдили курганоподібний насип VI—V ст. до н. е. (урочище «1-ше поле»). Працюючи на даному об’єкті, було знайдено місцеву ліпну кераміку скіфського часу, імпортний грецький посуд (наприклад, уламки амфор з центру виробництва Лесбос), бронзове вістря стріли, намистину, оселок, а також бронзові зливки, що свідчить про розповсюдження бронзоливарної діяльності серед населення давнього протоміста.

На цьому практична робота не зупинилась. Учасники проекту провели розвідки на території городища. Як результат — закладено шурфи на поселеннях — Безодня, Лісовий кут, Поле II бригади, Сад, Царина Могила, обстежено поселення черняхівської культури в урочищі Перещепине, складено плани курганних могильників в околиці Західного укріплення Більського городища.

На учасників школи чекала цікава та різноманітна культурно-розважальна програма: екскурсії Більським городищем, селищем Котельва (з відвідуванням музею С.А. Ковпака, Свято-Троїцької церкви XIX ст.), а також прогулянки унікальними екологічними стежками Ковпаківського лісопарку — пам’ятки садово-паркового мистецтва національного значення. У наступному, 2016 році, плануються екскурсії до Пархомівского історико-художнього музею, Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішні, садиби Кочубея в Диканьці.

Учасники засідання

Наступний рік обіцяє особливо насичену роботу в рамках проекту «Літня польова археологічна школа». Усе більше ВИШів виявляє зацікавленість у прийнятті участі в роботі Школи. І це дійсно вражає! Більське городище поступово стає науковим центром, до якого линутимуть молоді дослідники-археологи з усіх куточків нашої держави!

Директор ІКЗ «Більськ» І.І. Корост

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Ви знаходитесь тут: Новини Конференції У 2015 РОЦІ НА БІЛЬСЬКОМУ ГОРОДИЩІ ДАНО СТАРТ «ПОЛЬОВІЙ АРХЕОЛОГІЧНІЙ ШКОЛІ» МОЛОДИХ ВЧЕНИХ