Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

29 березня в музеї археології Інституту археології НАН України відбувся Круглий стіл польських та українських археологів «Середньовічна археологія. Нові відкриття», в якому взяли участь дослідники Інститутів археології НАНУ і ПАН, Національного університету «Львівська політехніка», Музею землі хелмської, представники Посольства Польщі в Україні . Директор Інституту археології та етнології ПАН Анджей Буко зробив доповідь про унікальні дослідження в Бодзі “Bodzia. Elitarny cmentarz z początkó w państwa Polskiego”, презентував однойменну монографію (Warszawa, 2016), а також розповів про головні задачі та проблеми досліджень в Холмі. Юрій Лукомський (Інститут українознавства НАН України ім. І. Крип’якевича) вже детально доповів про розкопки в 2013—2014 роках спільної україно-польської експедиції храму Пресвятої Богородиці ХІІІ ст. в Холмі, де був похований відомий державний діяч князь Данило Галицький, якому папа Іннокентій ІV надав титул короля Русі. Відбулася також презентація двох спільних колективних монографій, присвячених цим дослідженням, що вийшли друком минулого року у Львові та Холмі («Король Данило Романович: культурна і державотворча спадщина його доби» та «Od cerkwi katedralnej króla Daniela Romanowicza do bazyliki PW. Narodzenia NMP w Chełmie. Wyniki badań interdyscyplinarnych sezonu 2013—2014”). Гліб Івакін розповів про головні результати археологічного вивчення Десятинної церкви 2005—2011 років. Всеволод Івакін доповів про останні цікаві знахідки в Києві (Феофанія, Поділ, "град Володимира", Китаєве) енколпіонів, хрестиків, браслетів, товарних пломб, поховань Х ст. з прикрасами, житла празько-корчацької культури VI—VII ст., ділянки шляху з Києва на Вишгород тощо. Провів екскурсію і надавав роз’яснення по виставці із знахідкам 2016—2017 років.

Відбулася розмова про перспективні напрямки потенційної співпраці українського та польського академічних археологічних інститутів та обмін науковою літературою. Директори обох інститутів (Віктор Чабай і Анджей Буко) домовились про відновлення угоди про співпрацю обох установ. Круглий стіл засвідчив результати плідної співпраці археологів двох країн та традиційно дружні відносини між ними.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Ви знаходитесь тут: Новини Конференції Круглий стіл польських та українських археологів «Середньовічна археологія. Нові відкриття»