Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Презентація посібника-пам'ятки з охорони культурних цінностей для військовослужбовців ЗСУ.

11 грудня об 11:00 в Українському кризовому медіа-центрі відбудеться пресбрифінг «Археологічні пам'ятки і війна»: презентація посібника-пам'ятки з охорони культурних цінностей для військовослужбовців ЗСУ. Запрошуємо приєднатись онлайн.

На пресбрифінгу презентують методичні рекомендації «Археологічні пам'ятки і війна». Цей посібник у доступній формі запитань та відповідей покликаний зорієнтувати військових в ситуаціях загрози нищення археологічної спадщини в зоні бойових дій. Рекомендації підготовлено за підтримки Українського культурного фонду.

Учасники:
- Євген Синиця — заступник голови Правління ВГО «Спілка археологів України», кандидат історичних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
- Сергій Теліженко — голова Луганського підрозділу САУ, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАН України;
- Василь Павлов — головний спеціаліст відділу аналізу Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ;
- Олександр Набока — доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка (м. Старобільськ).

Чи на часі дбати про археологічну спадщину, коли в країні тривають бойові дії? Яких руйнувань зазнають пам'ятки найчастіше? Як можна відслідковувати стан спадщини на окупованих територіях? Чому турбота про спадщину є важливою складовою у боротьбі за наше майбутнє? Як саме діяти військовослужбовцям у випадку виявлення археологічного об’єкта? Про це розповідають методичні рекоменадції, підготовлені Спілкою археологів України.

Охорона культурної спадщини в період збройного конфлікту регулюється положеннями ратифікованих Україною міжнародних конвенцій. Відповідно, їх дія поширюється на національне законодавство з охорони культурної / археологічної спадщини. Посібник допомагає зорієнтуватись: які конкретні кроки варто здійснити, коли знайдено археологічну пам’ятку в зоні бойових дій.

Текст посібника готували професійні археологи — учасники російсько-української війни Олександр Смирнов, Денис Гречко та Олексій Крютченко. Укладач — Сергій Теліженко, голова Луганського підрозділу Спілки археологів України.

Рекомендації підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою членів ВГО «Спілка археологів України».

Онлайн-доступ до брифінгу: https://cutt.ly/6hTeYRf.
Локація: Український кризовий медіа-центр, вул. Хрещатик, 2 (Український дім), Київ.
Увага! Доступ до Українського кризового медіа-центру обмежений згідно чинних карантинних вимог. Якщо ви бажаєте поставити питання оффлайн — повідомте про це нас.
Контакти: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , (067) 367-01-09 — Олена Оногда

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Ви знаходитесь тут: Новини Оголошення Анонс брифінгу: «Археологічні пам'ятки і війна»