Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

АНОНС

19 липня 2021 року розпочинає діяльність VІI Міжнародна літня польова археологічна школа.
Тривалість проєкту — 10 днів (19—28 липня 2021 р.).
Місце проведення — Більське городище (Котелевський район, Полтавська область).

У 2015 році спільно з Інститутом археології НАН України та ВГО «Спілка археологів України» Історико-культурний заповідник «Більськ» започаткував унікальний щорічний Міжнародний проєкт — Літня польова археологічна школа, що не має аналогів у нашій країні. У ньому поєднані наукові, науково-популярні та просвітницькі заходи. Завдяки цьому проєкту археологічна спадщина презентується серед молодих дослідників, а також пересічного населення, яке цікавиться древньою історією.

Унікальність Польової школи полягає у тому, що поряд з молодими дослідниками та науковцями у ній можуть брати участь волонтери. Приємно відзначити, що за роки діяльності проєкту до археологічних досліджень долучалися не лише учасники з різних міст України, а й науковці та волонтери з Польщі, Німеччини та США.

До лекцій та практичних занять залучені авторитетні українські та іноземні вчені. Проєкт функціонує під кураторством кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника ІА НАН України Дениса Гречка.

Археологічні дослідження проходять на Більському городищі — унікальній пам’ятці скіфської доби.

Більське городище — найбільше у Європі укріплене поселення доби раннього залізного віку площею понад 5000 га. Городище за своїми масштабами та потужним інформативним потенціалом не має аналогів серед укріплених фортець скіфського часу в Україні та Європі загалом. Наукові дослідження на пам’ятці проводяться вже понад 110 років і підтверджують, що на цій території за скіфських часів існував надзвичайно впливовий політичний, економічний і культурний центр давнього переддержавного утворення племен Дніпровського лісостепу.

Усі практичні й теоретичні заняття відбуваються просто неба, на відкритому просторі. Учасники Польової школи проживають у наметовому містечку, де організований кемпінг і наявні усі необхідні зручності для забезпечення побутового комфорту.

Навчання у Школі передбачає участь у розкопках, формування навиків різних видів фіксації археологічних досліджень, камеральну обробку матеріалів, прослуховування теоретичних лекцій, а також пізнавальні екскурсії Більським городищем та пам’ятками найближчої округи.

Проєкт відкриває унікальні можливості для майбутніх археологів, дає необхідні теоретичні знання і практичні навички, а також передбачає обмін досвідом серед фахівців археологічної справи.

Координатори проєкту:
Гречко Денис Сергійович, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Корост Ігор Іванович, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Ви знаходитесь тут: Новини Оголошення VIІ Міжнародна літня польова археологічна школа