Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Голові Чернігівської облдержадміністрації

Звернення

ВГО „Спілка археологів України” вимагає від Вас терміново вжити заходів для припинення руйнування унікальної пам’ятки археології Чернігівщини на території Бобровицького району, захисту археологів Чернігівщини від бандитів, що репрезентують себе як генпідрядники та охоронці ТОВ „Земля і Воля”.
Бандити грубою силою почали чинити перепони та погрожувати фізичною розправою археологам, які зафіксували на пам’ятці археології ділянку, призначену для будівництва ТОВ „Земля і Воля.” Археологи, які здійснювали експертизу, були взяті в оточення „охоронцями” ТОВ „Земля і Воля” під керівництвом О.Дмитренка і утримувались силою до глибокої ночі.
На пам’ятці, всупереч чинному законодавству, незважаючи на всі заяви, продовжуються земляні роботи. Чи є на Чернігівщині державна влада? Хто захистить пам’ятку археології, яка взята на державний облік і під охорону держави ще у 1989 р. (№130). ВГО САУ залишає за собою право на звернення до відповідних правоохоронних структур.
Ми неодноразово наголошували на неналежній увазі або взагалі її відсутності у державних виконавчих і правоохоронних структур щодо археологічної спадщини. Прикро, але ми констатуємо таку ситуацію і надалі. Досвід європейських країн, які втратили більшість своїх археологічних пам’яток ще сто-двісті років тому під час індустріального буму, а зараз найжорсткіше із усієї світової спільноти захищають свою археологічну спадщину, показує, що найціннішою вона стає для суспільства під загрозою повного знищення. Зараз таке знищення загрожує археологічній спадщині України.

Голова правління, докт. іст. наук Д.Н. Козак
Секретар, канд. іст. наук Е.А. Кравченко

Акт щодо порушення пам'яткоохоронного законодавства та умов погодження проектної документації на будівельний об'єкт (скачати).

Доповідна записка щодо ситуації, яка склалась у зв'язку із проведенням наукової археологічної експертизи (скачати).

Фотографії (скачати).

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Ви знаходитесь тут: Новини Охорона археологічної спадщини Черговий випадок вандалізму по відношенню до археологічної спадщини у Чернігівській області