Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

17 жовтня 2014 року у Художньому музею м. Луцька відбулася зустріч з головою підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України Олександром Бригинцем, організована управлінням культури Луцької міської ради.

У ході зустрічі було порушене широке коло питань охорони історико-культурної спадщини України. Насамперед було констатовано, що після революційних подій в Україні, створились нові умови для пам’яткоохоронної діяльності. Олександр Бригинець з власного досвіду знає стан цієї проблеми, оскільки тривалий час займався цією діяльністю як громадський активіст та депутат Київської міської ради. Тому він розуміє не тільки проблеми законодавчого забезпечення цієї діяльності, а й проблеми його практичної реалізації.

Звичайно, переважну більшість присутніх цікавило подальше вдосконалення законодавчої бази та фінансове забезпечення охорони пам’яток. Однак, Бригинець наголосив, що нині першочерговим завданням влади є завершення АТО і проведення внутрішніх реформ у державі. При цьому він наголосив, що такий «споживацький» підхід стосовно бюджетного забезпечення фінансування криється в далекому радянському минулому, нині потрібно шукати нові методи і способи збереження і вивчення історико-культурної спадщини. Слід ширше використовувати європейський досвід, зокрема у справі залучення інвестиційний коштів у збереження пам’яток з врахуванням особливостей самих пам’яток. Бригинець навів цікавий приклад Тараканівського форту, який розташований на європейській автотрасі і у свій час мав всі можливості стати великим туристистичним та культурним осередком. Однак в силу дії певних причин цього не відбулося, земля і досі належить до відання Міністерства Оборони України.

На зустрічі був присутній заступник директора ДП «Волинські старожитності» Сергій Панишко, який активно приймав участь у дискусії. Нажаль ні засоби масової інформації обласного центру, ні інші пам’яткоохоронні та громадські організації міста про зустріч з Олександром Бригинцем не були поінформовані, що не робить честі організаторам заходу.

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Ви знаходитесь тут: Новини Охорона археологічної спадщини Зустріч з Олександром Бригинцем