Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Продовжуючи тему старту нового проєкту «Об’єднані історією: культурна спадщина України на сторінках закордонного паспорта», хочемо познайомити вас з баченням авторки ідеї Вікторія Колеснікова. Тому підготували коротке інтерв'ю.

— Вікторіє, як виникла ідея проєкту?

— Кілька років тому я звернула увагу на те, чим оздоблені сторінки закордонного паспорта. Тоді й з’явилася ідея створення проєкту. Спершу думали про реалізацію його у виставковому форматі. Потім вирішили зробити серію коротких відео. Навесні цього року звернулися з пропозицією до донора, за підтримки якого зараз і реалізуємо кампанію. Також під час подорожей мої колеги проводили точкові інтерв’ю, в результаті яких виявилось, що більшість громадян не знали, що зображено на сторінках їхнього закордонного паспорту. І це підтверджувало актуальність проєкту.

— Які заходи плануються в межах цього проєкту?

— У середу, 13 грудня, ми презентували проєкт, коротко розказали про суть ініціативи. Також наші експерти розказали про зв’язок історії з сьогоденням. І про те, чому символічні речі в нашій свідомості, в нашій пам'яті є одним з чинників формування нашої ідентичності.

— Чому важливо зараз говорити про такі речі, створювати подібні проєкти?

— Бо ми чудово розуміємо, що сьогоднішня війна точиться не за території, а за ідентичність. Ми пересвідчилися, що наш ворог, заходячи в будь-який населений пункт, починає нищити матеріальні ознаки нашої культури. Розгромлені і розграбовані музеї, спалені бібліотеки, розтрощені пам’ятки — це не просто ознака відсутності цивілізованості, це абсолютно свідома політика нашого ворога. Ворог доволі часто не лише нищить нашу спадщину, а і присвоює нашу пам’ять. Наприклад, один з об’єктів, який є на закордонному паспорті, це Херсонес — місце хрещення князя Володимира, територія українського Криму. Ця територія зараз тимчасово окупована і росіяни намагаються підтягнути нашу спадщину під свою історію, фактично крадуть її в нас, бо добре розуміють значення символів. Тому дуже важливо розповідати, доносити у різних форматах інформацію про нашу історію, її символи, артефакти та об’єкти. Зокрема, й через такі проєкти.

— Який символ ви б зобразили на додатковій сторінці паспорту, якщо він мав би символізувати сучасну історію України, сучасний етап розвитку?

— Перше, що спадає на думку, це образ українського воїна. Зрозуміло, що це не конкретна людина, радше узагальнений образ захисника. Варто також зазначити, що об’єкти й артефакти, які є в нашому паспорті, це не про історію українців, але про історію України. Трипільці, скіфи, половці та українці не є етнічно спорідненими, але це частина нашої спільної історії, нашої держави. Хто б не були люди, які населяли ці території, з етнічної точки зору, вони все одно були нашими пращурами, бо жили на цій землі.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Ви знаходитесь тут: Новини Проєкти Паспорт твоєї ідентичності, 2