Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Малолітнева, В. К., Борисов, А. В., Гурова, А. М., Малишев, О. О. 2021. Аерокосмічний моніторинг археологічного ландшафту: правові та організаційні засади. Київ: Норма права, 210 с.

Спілка археологів України та окремі її члени повсякчас турбуються про охорону археологічної спадщини України. Особливо важливий аспект цієї роботи — питання налагодження системного моніторингу об'єктів археологічної спадщини. Не випадково, члени Cпілки — к. і. н. Артем Борисов та к. ю. н. Олександр Малишев стали учасниками дворічного наукового проєкту «Правові та організаційні аспекти використання аерокосмічної зйомки для дослідження й охорони археологічної спадщини України».

Робота виконана в межах Програми НАН України «Гранти НАН України дослідницьким лабораторіям / групам молодих вчених НАН України для проведення досліджень за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки 2020—2021 рр.». Результатом стала колективне монографічне дослідження "Аерокосмічний моніторинг археологічного ландшафту: правові та організаційні засади" авторами якого окрім уже згаданих стали керівниця проєкту д. ю. н. Веста Малолітнева (Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В. К. Мамутова НАН України», та к. ю. н. Анна Гурова (Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України).

Робота узагальнює і вже представлені для обговорення, і раніше не опубліковані результати дослідження. Зокрема, в ній міститься обґрунтування та концептуалізація міждисциплінарного підходу до відносин з організації використання дистанційного зондування Землі для дослідження й охорони археологічної спадщини України, а також визначення напрямів вдосконалення правового регулювання у цій сфері. У роботі проаналізовано сучасний стан та перспективи розвитку законодавства України стосовно охорони та дослідження об'єктів археологічної спадщини, а також представлені результати практичної моніторингової роботи з використанням аерокосмічної зйомки, що передбачали:
1) фіксацію стану збереження пам'яток національного значення;
2) дослідження зон розмиву дніпровських водосховищ.

Особливо цінним є розділ "Висновки і пропозиції" в якому окрім традиційного огляду підсумків монографії містяться конкретні пропозиції щодо тематики монографії.

Текст видання доступний за покликанням: hozpravoreposit.kyiv.ua

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Ви знаходитесь тут: Новини Публікації Космос, археологія і правові засади