Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ханенківські антики. Історія архівної теки
Музей Ханенків запрошує на виставку

Виставковий проект є результатом дослідження унікальної збірки з 37 акварельних замальовок антиків з колекції Богдана та Варвари Ханенків. Тека з акварелями, перевезена до Києва з петербурзької квартири Ханенків, імовірно, до 1919 року та зберігалася в музеї. Певний час кольорові замальовки, імовірно, використовували як наочний матеріал. Збереженням акварелей у 1960-ті роках, вочевидь, слід завдячувати Фані Штітельман (1913 / 1914 — 1992) — дослідниці античних пам‘яток, яка на той час працювала в музеї та взяла малюнки на облік до фототеки відділу античного мистецтва. Вона також зберегла найбільш старовинну теку ханенківського часу, що сама по собі є документом доби. Однак після звільнення Фані Штітельман у 1971 році тека з акварелями потрапила до бібліотеки музею та на кілька десятиліть випала з уваги музейників. Її віднайшли під час систематизації бібліотечного фонду у 2015 році. Автором замальовок є відомий художник та музейний фахівець Мстислав Борисович Фармаковський (1873—1946) — брат відомого археолога Бориса Фармаковського. Більшість малюнків містять його підпис, окремі — монограму. Відшукати роботи М. Фармаковського в інших українських установах наразі не пощастило, пошук триває. На виставці представлені 37 акварелей роботи Мстислава Фармаковського із зображеннями антиків з колекції Богдана та Варвари Ханенків, а також автентичні та псевдоантичні предмети із зображених на рисунках, що збереглися у фондах музею до сьогодні.

У співпраці з САУ в рамках виставки планується проведення круглого столу з робочою назвою «Археологічні колекції в музеях: проблеми формування, збереження та фахової етики».

Кураторка виставки — Катерина Чуєва

Відкриття: 27 листопада, 17:00

Вхід на відкриття вільний

Виставка триватиме до 22 грудня 2019 р.

Вартість квитків: 40 грн для дорослих, 20 грн для студентів, 10 грн для школярів та пенсіонерів.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Ви знаходитесь тут: Новини Виставки Запрошуємо на виставку "Ханенківські антики. Історія архівної теки"!