Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Скіфське золото — називається виставка у НМІУ, присвячена 30-річчю Незалежності. Прикраси і статусні речі знатних осіб від VII ст. до н. е. можна побачити відсьогодні. Усі вони походять з археологічних розкопок, тож є свідченнями нашої історії, яким можна беззаперечно довіряти. Звіриний стиль і античні сюжети на пам’ятках з Черкаської, Запорізької, Донецької, Дніпропетровської, Миколаївської, Київської областей і Криму.

У відкритті виставки взяли участь Юрій Болтрик і Віталій Отрощенко, багаторічні керівники археологічних досліджень, завідувачі відділів Інституту археології, наші спілчани. Розповіли не лише про колишні здобутки експедицій Інституту археології, а й про перспективи майбутніх розкопок. Підтримка держави і меценатів могли б допомогти «пролити золотий дощ» на музейний фонд України. Теперішні питання з охороною археологічної спадщини, які не вписуються в міжнародні стандарти, теж чекають на вирішення.

У відповідь брав слово Міністр культури Олександр Ткаченко і запевнив, що проекти, де держава виступить замовником археологічних робіт, — не за горами.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Ви знаходитесь тут: Новини Виставки Відкриття виставки «Скіфське золото» у НМІУ