Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

12 лютого о 12.00 годині у приміщенні Волинського краєзнавчого музею у м.Луцьку по вулиці Шопена, 20 відбудеться відкриття виставки "Колесо історії: Дослідження ДП "Волинські старожитності" у 2014 році".

Виставка створена працівниками відділу давньої історії Волині Волинського краєзнавчого музею  та ДП "Волинські старожитності" ДП НДЦ "ОАСУ" Інституту археології НАН України, що входить до складу ВГО "Союз "Народна Пам’ять" за матеріалами розвідок, розкопок, ексгумаційних робіт на території Волинської, Рівненської, Донецької областей України та Угорщини.

Експонати виставки розповідають про спільну роботу волинських археологів з Радою Охорони Пам’яті Боротьби і Мучеництва та Фундацією Незалежності з Польщі у Володимирі-Волинському (дослідження залишків стіни замку Казимира Великого XIV ст., дослідження і егсумації польських громадян, розстріляних НКВС у 1940—1941 роках), Шацькому регіоні (пошуково-ексгумаційні роботи з метою виявлення останків польських прикордонників, що загинули у вересні 1939 р. у селищі Шацьк, селах Мельники, Піща, Грабове, Глинянка, Положеве) та на Рівненщині (пошуково-ексгумаційні роботи з метою виявлення останків польських військових і прикордонників, що загинули у вересні 1939 р. у селах Тинне і Гайки Ситенські), співпрацю з польською Фундацією культурної спадщині під час досліджень у Олиці, про дослідження та ексгумацію на Волині у Луцьку (археологічні розкопки багатошарового поселення у центрі міста по вулиці Лесі Українки, 35 та пошуково-ексгумаційні роботи на місці табору радянських військовополонених "Шталаг 365z"), Володимирі-Волинському (дослідження на Михайлівщині і у центрі міста), Ратневі (археологічні розкопки на багатошаровому поселенні в урочищі "Ріписько" та на середньовічному могильнику), Рованцях (дослідження могильника угорських воїнів IХ—Х ст.), Жидичині (дослідження гончарного горна XIV ст.), Качині (дослідження пізньосередньовічного лицарського городища), Поничеві (пошуково-ексгумаційні роботи з метою виявлення останків В.Мосійчука, розстріляного у 1943 р.), Радошині (пошуково-ексгумаційні роботи на австрійському військовому кладовищі часів Першої світової війни), Тойкуті (пошукові роботи з метою встановлення меж єврейського кладовища), роботи пошукового загону "Відродження" ДП "Волинські старожитності" у Турійському районі, участь від Державної міжвідомчої комісії у справі вшанування жертв війни, політичних репресій та депортацій в моніторингу пам’яток ІІ світової війни та ексгумації на території Угорщини, участь у гуманітарній місії "Чорний тюльпан" ВГО "Союз "Народна Пам’ять" з пошуку загиблих українських військових.

Запрошуємо всіх бажаючих на відкриття виставки!

Прес-центр ДП "Волинські старожитності"

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Ви знаходитесь тут: Новини Виставки Колесо історії: дослідження ДП "Волинські старожитності" у 2014 році