Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ми в соцмережах

Офіційна сторінка ВГО "Спілка археологів України", Facebook.

Відкрита дискусійна група ВГО "Спілка археологів України", Facebook.

Офіційна сторінка ВГО "Спілка археологів України", Youtube.

Дніпровський регіональний підрозділ ВГО "Спілка археологів України", Facebook

Луганський регіональний підрозділ ВГО "Спілка археологів України", Facebook.

Полтавський регіональний підрозділ ВГО "Спілка археологів України", Facebook.

Полтавський регіональний підрозділ ВГО "Спілка археологів України", academia.edu.

Чернівецький регіональний підрозділ ВГО "Спілка археологів України", Facebook.

Група "Інформаційні Системи в Археології", Facebook.

Журнал "Археологія", academia.edu.

 

Українські ресурси

Інститут археології Національної академії наук України — офіційний сайт Інституту; інформація про роботу Інституту, відділів.

Інститут української археографії та джерелознавства НАН України, Facebook.

Археологія Дубенщини — сайт, присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Портал Археології Закарпаття.

Відлуння віків — український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Комарів — виробнича факторія варварської Європи пізньоримського часу.

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В. Н. Каразіна.

Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського, підрозділ журнали, архів випусків журналу «Археологія»

Національна історична бібліотека України (nibu.kiev.ua).

Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного має власний електронний ресурс; на сайті бібліотеки працює безкоштовна довідкова віртуальна служба.

ЧТИВО. Електронна бібліотека — великий обсяг історичної літератури.

НАУКОВІ ЗАПИСКИ НаУКМА —  наукове фахове видання, що публікує статті з усіх галузей знань.

diasporiana.org.ua — велика електронна бібліотека української літератури різних гуманітарних напрямів, у тому числі — історичного.

Науковий доробок О. П. Моці (частково), figshare.com.

Національний музей історії України, academia.edu.

SmartArchaeology. Науково-інформаційний портал.

НДЦ "Рятівна археологічна служба".

 

Закордонні ресурси

Artefacts©, Online Encyclopedia of Archaeological Small Finds — європейський сайт з великою базою даних археологічних знахідок; у вільному доступі в Інтернеті. Супроводжується великим списком з бібліографії, частково — з доступними виданнями.

icemtl.ro — бібліотека серії Istro-pontica, Румунія.

Blue Shield — робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації.

http://historylib.org/ — великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

"Библиотека истории" — велика кількість історичної літератури.

HAMEUS. Center for scientific research and promotion of culture — спільний інтернет-ресурс досліджень давньої історії Балканського півострова.

Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

"История-бг" сайт за българска история, история на Средна и Централна Азия, и електронна библиотека на д-р Живко Войников (bulgari-istoria-2010.com).

Сайт Національного археологічного Інституту і музею БАН.

Römisch-Germanischen Zentralmuseums — відкритий доступ до видань музею.

Bibliotheca Septemcastrensis series (on-line free books) (Румунія).

Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Перелік археологічних пам’яток на території Румунії.

Arheološki park Viminacijum, Сербія. У тому числі електронна бібліотека.

ARHEOLOŠKI VESTNIK, Словенія.

Інститут охорони культурної спадщини Словенії.

Продовжувана серія монографій з археології (Ljubljana, Словенія).

library.hungaricana.hu — великий обсяг угорської літератури, у тому числі з історії й археології.

Інститут археології Хорватії (Загреб), academia.edu.

Велика бібліотека оцифрованої наукової літератури Академії наук Чеської республіки. У тому числі — підрозділ "Монографії з археології".

Чеська періодика.

Археологічні дослідження м. Брно, Чехія.

Geoscience e-Journals. І цим все сказано!

Сайт світової періодики з археології.

Спеціалізований сайт періодики з античності й середньовіччя.

Архів угорських журналів.

 

Ресурси з популяризації історії

"Історія без міфів" розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

"Локальна історія" — проєкт, що стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних «подкастів» та «списків відтворення» про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо «усної історії» — свідчення живих очевидців різних подій.

"УКУЛЬТУРА / UCULTURE" — платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

"Реальна історія" — ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія. Цей канал створений для висвітлення реальних історичних фактів, щоб правильно розуміти все, що відбувається сьогодні.

"WAS: Популярна історія" — ресурс, створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, визначні події.

"Історичний вебінар \ Historical Webinar" — канал, що презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, які висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин. Відповідальний за проведення і запис вебінарів — к. і. н. Владислав Яценко.

"LIKБЕЗ. Історичний фронт" — просвітницький проєкт, що існує з весни 2014 року і об’єднує українських істориків. Метою проекту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

"Світлотінь" — проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

"Твоя підпільна гуманітарка" — Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

 

Публіцистика

В. Манько. Палеолит в сознании: скоро ли мы станем людоедами? Частина 1. Частина 2. Частина 3.

 

Шановні колеги! Якщо ви бажаєте розмістити на нашій сторінці інформацію про свій сайт, надсилайте лінк та короткий опис на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

З повагою, адміністрація сайту.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Ви знаходитесь тут: Новини ЗМІ Інтернет-ресурси