Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Стаття Максима Левади «Як брати гроші в УКФ» була опублікована на ресурсі «Музейний простір» — http://prostir.museum/ua/post/42987?fbclid=IwAR0YDZY_JF5wfuuQUvsAMOfK0sqfmHyra2dxzZEH-TC2SSXBx9y44U8S4is.

Перелік звинувачень на адресу УКФ вражає, і у пересічних громадян він формує стале уявлення про те, що УКФ є чи не головним осередком корупції в Україні. Опосередковано цей висновок переноситься на нас, ВГО САУ, другого фігуранта цієї статті.

Проєкт ВГО «Спілка археологів України» «Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України» був підтриманий цього року Українським культурним фондом у межах програми «Мережі й аудиторії», ЛОТ «Посилення мереж у сфері культури». Цей ЛОТ покликаний сприяти посиленню інституційної спроможності українських формальних мереж у сфері культури, що вже існують, розповсюдженню передового досвіду, навичок, компетенцій, ноу-хау як всередині платформ, так і в ширших колах суспільства. Детальніше про програму тут — https://ucf.in.ua/m_lots/5dbb66e599f9e847373a25a3.

За результатами оцінки п’яти незалежних експертів відповідної програми УКФ наш проєкт отримав 400 балів та посів друге місце у рейтингу у своєму лоті. Розподіл проєктних заявок між експертами УКФ відбувається за допомогою електронної системи, експерти є анонімними. За правилами УКФ експерт може бути заявником та / або брати участь у реалізації проєктів конкурсних програм Фонду, де він не є членом програмної експертної ради та, відповідно, до оцінки яких він не був залучений. Детальніше про права та обов’язки експертів УКФ тут — https://ucf.in.ua/p/become_an_expert. Два члени команди нашого проєкту є експертами УКФ — О. Оногда (програма Н.О.Р.Д.) та В. Колеснікова (програма Аналітика культури), що цілком відповідає політиці УКФ та не є ознакою корупційної схеми. УКФ та ВГО САУ послідовно дотримуються політики відкритості, тому з грантовою угодою та всіма деталями проєктної заявки всі бажаючи можуть ознайомитися тут — https://ucf.in.ua/m_programs/5dbb6491bfc13b3f7a50bfa3/register?type=signed_agreement.

 

Загальна сума, яка надана на виконання проєкту, склала 384 800 грн. Оплата праці команди проєктів УКФ передбачена кошторисом та має граничне обмеження суми у 25 тис. грн. на місяць. Кошторис проєкту ВГО САУ передбачає оплату праці членів команди у розмірі, що складає 1/5 від граничної, а саме — 5 тис. грн. / місяць (6 тис. грн. / міс. у керівника проєкту). До того ж, за внутрішньою домовленістю між членами команди, прийнято рішення основну частину оплати праці відтермінувати на час останнього траншу (грудень місяць), аби мати можливість вчасно здійснити решту планових витрат по проєкту.

Окрім стратегічних, комунікаційних та презентаційних напрацювань, у межах проєкту заплановано дві методичні розробки, які мають містити алгоритм дій стосовно археологічної спадщини для військових у зоні ООС та для обласних, районних адміністрацій та ОТГ. Актуальність останньої базується на практичному регіональному досвіді та відкритті ринку землі. У своїй проєктній та позапроєктній діяльності ВГО САУ не має намірів та ресурсу перебирати на себе повноваження органів охорони культурної спадщини, натомість прагне бути активною інституцією громадянського суспільства у відповідній сфері.

У своїй поточній роботі УКФ та організації-заявники користуються сьогоднішньою термінологією у сфері проєктного менеджменту. Розуміючи, що деякі терміни можуть бути незвичними, ми, в межах проєкту, започаткували практику «розтлумачення» певних термінів. Пропонуємо скористатися офіційною сторінкою ВГО САУ, на якій оприлюднюється ця та інша інформація по проєкту та розширити свої знання — https://www.facebook.com/AssosiationArchaeologistsUkraine/. Членам ВГО САУ запропоновано активніше долучатися до обговорення напрацьованих в межах проєкту документів, презентація яких запланована на серпень. Інформація про дату буде оприлюднена на вищезгаданій сторінці.

Максимові Леваді зичимо доброго здоров’я та закликаємо не переносити особисте неприйняття окремих людей та інституцій у професійну площину, шкодячи таким чином іміджу усієї спільноти. Також, враховуючи стійкий інтерес Максима Левади до діяльності Українського культурного фонду, радимо подати на наступний рік заявку на включення до команди експертів УКФ, або зараз — на входження до Наглядової ради Фонду, яка наразі формується і впливати таким чином на політику інституції.

Голова правління
ВГО «Спілка археологів України»,
доктор історичних наук Я. П. Гершкович

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Відкрите звернення Голови Правління ВГО САУ з приводу публікації статті М. Левади «Як брати гроші в УКФ»