Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Голова Спілки археологів України, Яків Гершкович, зробив заяву на своїй сторінці у Facebook про своє ставлення до статей на strana.ua, де є відверте перекручування інформації і розпалення міжнаціональної ворожнечі. Він дає чітко зрозуміти, що як в межах спільноти САУ, так і в ширшому середовищі українців, патріотизм аж ніяк не сприймається як неповага до інших етносів.

«Сьогодні strana.ua видала одразу дві статті на одну тему "Патріоти не хочуть допускати євреїв до розкопок споконвічно арійських курганів" і "Українські націоналісти влаштували травлю професора-єврея через розкопки курганів" (російською). Обидві базовані на статті відомого журналіста Ентоні Лойда у газеті The Times "Суперечка з приводу давніх поховань влучила у саме серце сучасної України" (аглійською).

З цього приводу маю заявити наступне.

Публікації стосуються розкопок вже відомого всім кургану в Новоолександріці, що під Дніпром. Ентоні Лойд звертався до мене із проханням надати коментар щодо виниклих у процесі польових робіт конфліктів між професійними археологами і “активістами”, що не лише обстоюють далекі від науки і просто абсурдні інтерпретації історичних пам’яток, а й всіляко, от як зараз, заважають ученим робити свою справу.

Як показав текст надрукованої статті у The Times, журналістом також було проведено вивчення “бекграунду” ситуації та виявлено, що один з активістів, який фігурує в цій історії, сповідує абсолютно неприйнятні в цивілізованому суспільстві антисемітські погляди. Саме такі погляди окремих хайперів-"любителів" археології сприяють поширенню затертих проросійських кліше про українців (як і татар, чеченців, балтів) як колабораціоністів і винуватців Голокосту і т. п.

Мені як українцеві єврейського походження не потрібен захист від авторів з сайту strana.ua. Саме за часів Незалежності я став доктором історичних наук, провідним науковим співробітником Інституту археології НАН України, маю учнів, керував експедиціями у різних куточках України, обраний Головою ВГО "Спілка археологів України". І все це в країні, яку хтось хоче виставити в очах всього світу як такий собі осередок антисемітизму та ксенофобії?!

Водночас пишаюсь, що для іноземних ЗМІ, як і для самих себе, ми залишаємось професійною спільнотою, зацікавленою в збереженні археологічної спадщини, її дослідженні та написанні справжньої, а не вигаданої історії України. Перш за все ми — українці, які чітко відділяють націоналізм від неповаги до інших етносів».

Оригінальна стаття до «вільного» перекладу на strana.ua тут: thetimes.co.uk/article/row-over-ancient-tombs-gets-to-the-heart-of-ukraines-modern-identity-tn3zlpq87?fbclid=IwAR1BxeBzfnmRS_ZXeIIgWIcxPPRQVvwiwFZNzER_eoCkMZyiCAFvUDka40c

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Звернення голови САУ до strana.ua