Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ільків Микола Володимирович

ІЛЬКІВ Микола Володимирович (20.02.1985).

У 2007 р. закінчив з відзнакою Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та здобув кваліфікацію магістра історії. У 2010 р. закінчив аспірантуру при цьому ж університеті та захистив кандидатську дисертацію «Взаємозв’язки населення Південно-Східної Європи зі Східним Середземномор’ям у ІІ тисячолітті до н. е.» (спец. 07.00.02 — всесвітня історія). Працював лаборантом (2007—2012), а з 2013 р. — асистент кафедри історії стародавнього світу, середніх віків та музеєзнавства (тепер — всесвітньої історії).

У 2008—2012 рр. працював науковим співробітником, а з 2013 р. — директор Чернівецької філії ДП «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України.

У 2002—2012 рр. брав участь в археологічних експедиціях з дослідження різночасових пам’яток Чернівецької області (Зелена Липа, Хотин, Недобоївці, Чорнівка, Рідківці, Чагор, Лужани, Василів, Корнешти, Коровія, Мамаївці, Ревне). З 2013 р. — керівник археологічної експедиції, що досліджує Хотинську фортецю.

У сфері громадської роботи: з 2010 р. — член Всеукраїнської громадської організації «Спілка археологів України», згодом – голова Чернівецького регіонального підрозділу, а з 2021 р. обраний до складу правління САУ; з 2013 р. — член комісії Польового комітету Інституту археології НАН України; член Національної спілки краєзнавців України; з 2015 р. — член експертної ради з питань підтримки книговидання (при Чернівецькій обласній державній адміністрації; з 2016 р. — заступник голови Науково-консультативної ради з питань охорони культурної спадщини м. Чернівців (при Чернівецькій міській раді); у 2018—2020 рр. — заступник голови Науково-консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Чернівецької області (при Чернівецькій ОДА).

Сфера наукових інтересів: Карпатський регіон в епоху бронзи, археологія Буковини, археологічні старожитності Хотинської фортеці. Автор та співавтор більше двохсот наукових, науково-популярних і навчальних праць, зокрема трьох монографій, в т. ч. «Портативний сонячний годинник із Хотинської фортеці: атрибуція, особливості використання, просторово-часовий контекст» (2019).

Профіль на Academia.edu: https://chnu.academia.edu/MykolaIlkiv

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Германо-слов'янська археологічна експедиція ХНУ ім В.Н. Каразіна
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Реальна історія"
Ведучий каналу Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія.

Ви знаходитесь тут: Про нас Керівні органи