Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Теліженко Сергій Анатолійович

ТЕЛІЖЕНКО Сергій Анатолійович

Народився 5 червня 1971 р. в м. Ворошиловград, сучасний Луганськ. Починаючи з 1990 року працював в археологічних експедиціях Луганського обласного краєзнавчого музею та Маргіанській експедиції (Туркменія) землекопом і лаборантом. У 1993 році залікований на заочне відділення історичного факультету Луганського педагогічного інституту ім. Т. Г. Шевченка, який закінчив у 1997 році за спеціальністю «Вчитель всесвітньої історії». Під час навчання в інституті був керівником секції «Археологія» у Луганському дитячому культурно-технічному центрі й проводив археологічні дослідження на території Луганської області.

Із 2000 по 2003 р. працював у «Луганській археологічній експедиції» заступником директора, а з 2003 по 2006 р. — керівником секції «Археологія» Луганського територіального відділення Малої академії наук України. З 2006 р. працював у відділі Первісної археології Кримського філіалу Інституту археології НАН України науковим співробітником. У 2007 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Пізній неоліт — енеоліт Сходу України. Проблема міжкультурних контактів».

Під час роботи у Кримському філіалі очолював загони Гірськокримської та Бахчисарайської археологічних експедицій (Кая Араси, Сотера, Ардич Бурун, Чангаринин Дересі, Курбан Чалган, Алексі Голь, Бурчун Голь, Алушта тощо). Брав також участь у дослідженнях середньопалеолітичної стоянки Заскельна 5 (керівник В. П. Чабай) та гроту Бестерча (керівник А. П. Весельський) у Білогорському районі АР Крим.

Після окупації РФ Кримського півострову в 2014 році, разом з колегами з Кримського філіалу Інституту археології НАН України, був переведений до новоствореного відділу археології Криму Інституту археології НАН України (м. Київ), де і працюю по сьогодні науковим співробітником. За час роботи у Інституті археології очолював експедиції або брав участь в археологічних дослідженнях у Волинській (багатошарове поселення Ратнів ІІ) і Житомирській (розвідки в Олевському районі) областях, у Кам’янці-Подільському (площа Польський ринок), на Херсонщині (Новотроїцький та Генічеський райони), Луганщині (Сватове, Старобільськ, Лисичанськ, Боровське, Станично-Луганський, Міловський та Новоайдарський райони, Біловодськ тощо), Одещині (Аккерманська експедиція), Івано-Франківщині (неолітична стоянка Темирівці), Рівненщині (Рівне пляж і Квасилів) та у м. Київ (Феофанія, Поштова площа, вул. Кирлівська, Рибалський острів).

Автор близько 100 публікацій, статей і тез до наукових конференцій та однієї монографії в співавторстві.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Ви знаходитесь тут: Про нас Керівні органи