Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Борисов Артем Вадимович

БОРИСОВ Артем Вадимович

Контакти:
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
ORCID: 0000-0002-2322-2277
Персональна сторінка на сайті ІА НАН України

Народився 1985 р. в с. Єрмолівка на Миколаївщині.

Наукові інтереси. Взаємодія людини та природного середовища; археологія простору; системи заселення; картографування пам’яток; збір та зберігання археологічних даних; моніторинг археологічних об’єктів; історія археології; біографістика.

Громадська діяльність. Член ВГО «САУ» з 2016 р., з 2021 р. голова Київського обласного відокремленого підрозділу. Співкерівник проєкту «Час археології».

Наукова діяльність. Автор кількох друкованих праць (доступні для перегляду за покликанням). Співавтор монографії «Аерокосмічний моніторинг археологічного ландшафту: правові та організаційні засади» (автори: д. і. н. В. К. Малолітнева, к. ю. н. А. М. Гурова, к. і. н. А. В. Борисов, к. і. н. О. О. Малишев), написаної в результаті виконання грантової роботи «Правові та організаційні аспекти використання аерокосмічної зйомки для дослідження й охорони археологічної спадщини України» (2020—2021р.р.). Учасник міжнародного проєкту «Острів» та керівник «Пороського дослідницького проєкту».

Польова дослідницька діяльність. Із 2009 р. здійснює власні польові археологічні дослідження на території Поросся та Потясминня. З 2011 р. керівник Пороської археологічної експедиції ІА НАН України. Учасник багатьох археологічних експедицій Інституту археології НАН України переважно на території Київської, Житомирської та Черкаської областей.

Педагогічна діяльність. Із 2019 р. асистент Кафедри археології та давньої історії України Національного університету «Києво-Могилянська академія» викладає вибірковий курс П. А. Томашевського «Просторові дослідження та палеоекологічні реконструкції в археології», та з 2021 р. авторський вибірковий курс «Археологічне пам’яткознавство та охорона археологічної спадщини (сучасні комплексні інформаційні підходи) та нормативний курс «Київська Русь та її сусіди». Викладає в аспірантській програмі ІА НАН України, курс «Робота з просторовими даними в археології».

Освіта. Випускник магістерської програми «Археологія та давня історія України» Національного університету «Києво-Могилянська академія» (магістерська робота «Давньоруське Поросся, історія дослідження та історіографія» науковий керівник к. і. н. А. П. Томашевський, 2008 р.), перед цим історичний факультет Черкаського Національного університету ім. Богдана Хмельницького, спеціальність «Історія  України» (дипломна робота «Археологічні пам’ятки басейну р. Нехворощ», наук. керівник М. П. Сиволап, 2006 р.). Аспірант Інституту археології НАН України (2008—2012 рр.). З 2020 р. — кандидат історичних наук, дисертаційне дослідження «Давньоруське Поросся. Система заселення», науковий керівник к. і. н. А. П. Томашевський.

Кар’єра. З 2008 р. лаборант Відділу давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України, з 2015 р. — лаборант, далі молодший науковий співробітник. Від 2021 р. — науковий співробітник того самого відділу. З 2016 р. — старший науковий співробітник Черкаського міського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

Ви знаходитесь тут: Про нас Керівні органи