Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Протягом 2019 р. діяльність ВГО "Спілка археологів України" як громадської організації, що поєднує більшість археологів України, була, як і раніше, спрямована на захист археологічної спадщини, організацію публічних наукових та науково-популярних заходів з пропаганди археології та її сучасних здобутків, допомогу члена Спілки у виданні їх збірок тез та статей. Також відбувалось адміністрування та розширення структури Спілки.

Протидія спробам знищення та відчуження пам’яток археології

Зроблено запит на адресу генерального директора ПАТ "Укрпошта" І. Ю. Смілянського з приводу реклами сумнозвісного інтернет-сайту Віоліті.
Отриманий результат: ПАТ "Укрпошта" припинила розміщення цієї реклами, про що на нашу адресу надійшло офіційне повідомлення.

Через організацію в Музеї історії Києва чергової виставки колекції ПЛАТАР "Україна — світу", в листі на ім’я генерального директора МІК наша Спілка виступила проти надання музеєм платформи для демонстрації цього виставкового проєкту.
Отриманий результат: адміністрація МІК запевнила, що буде ретельніше підходити до відбору та аналітики виставкових проєктів, що відбуваються на базі Музейного виставкового центру МІК.

На адресу Міністра культури, МЗС та голови СБУ направлено листа про унікальний давній шолом, який був проданий на аукціоні Віоліті та згодом з’явився і був проданий на аукціоні у Великій Британії.
Отриманий результат: Керівництво СБУ повідомило, що лист розглянуто у Департаменті захисту національної державності, а Головним слідчим управлянням СБУ здійснюється досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 201 КК України. Від МК України надійшла подяка ВГО САУ за активну позицію у справі збереження та повернення культурних цінностей.

Продовжуємо відстежувати ситуацію довкола переобладнання державного кордону між Україною та Російською Федерацією (проєкт "Стіна"). В зону будівництва у Луганській області постійно виїздить голова Луганського осередку С. А. Теліженко. За фінансової допомоги ЛОДА археологічні роботи в зоні будівництва в межах Луганської області вже, фактично, розпочато. У вересні в Луганській обласній державній адміністрації за участі представників Спілки та ІА НАНУ відбулася робоча нарада "Опрацювання шляхів вирішення проблеми охорони культурної спадщини під час проведення робіт з інженерно-технічного облаштування державного кордону України". Усі матеріали щодо вирішення цієї проблеми, а саме: пояснювальний лист, план розташування пам’яток, кошторис першочергових робіт переданий до МКСМ.

Моніторинг пам’яткоохоронного законодавства та ситуації щодо санкційних списків російських археологів

Опублікована Відкрита заява на ім’я Президента, Прем’єр-міністра, Міністра культури, молоді та спорту, голови ВР України у зв'язку із можливим запровадженням в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення.

Уже вдруге ми виступили з заявою щодо російських археологів, які потрапили до санкційного списку в Указі президента від 19.03.2019, звернувши особливу увагу на те, що відповідні списки не можуть бути формальними, особливо щодо тих археологів, які постійно проживають в анексованому Криму.
Отриманий результат: Уряд ухвалив пропозицію щодо запровадження нових санкцій проти тих, хто руйнує об’єкти культурної спадщини на території АР Крим та м. Севастополь.

Організація семінарів, конференцій, круглих столів

У рамках проєкту "Фестиваль науки — 2019" проведений відкритий семінар "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів".
Отриманий результат: розроблена на прийнята резолюція, яку було надіслано до вищих органів влади України і оприлюднено для широкого ознайомлення громадськості. У ній, зокрема, містилися пропозиція, аби Україна приєдналася до таких сучасних міжнародних інструментів охорони культурної спадщини: Другого протоколу (1999 р.) до Гаазької конвенції 1954 р. про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту; Конвенції УНІДРУА 1995 р. про викрадені або незаконно вивезені культурні цінності; нової Конвенції Ради Європи про правопорушення, пов’язані з культурними цінностями (Нікосія, 2017 р.). Наголошено, що слід усіма можливими способами забезпечити взяття об’єктів культурної спадщини, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, на державний та міжнародний облік, а також провести докладне картографування всіх об’єктів археології на підконтрольній Україні території в зоні, наближеній до проведення військових дій.

Своєрідним продовженням семінару "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів" були проведені (за участі представників ВГО САУ): в Інституті держави і права імені В. М. Корецького НАН України — науково-практичний круглий стіл «Справа про скіфське золото: поточний стан та перспективи»; в Укрінформі — круглий стіл “Культурна спадщина на окупованій території Криму та міжнародні механізми її захисту”.

Зв’язки зі ЗМІ та поширення інформації про діяльність Спілки

За участі членів правління ВГО САУ відбулася прес-конференція ОАСУ “Чорна археологія”: закривавлені старожитності».

Основною формою надання інформації про діяльність ВГО САУ залишаються соціальні мережі, зокрема сторінка САУ у ФБ, яка налічує понад 1400 учасників, та сайт САУ, де розміщується матеріал про поточні справи та плани САУ.

Продовжується  спільний цикл передач ВГО "Спілки археологів України" та UA: Радіо Культура, присвячений проблемам археології.

В Ютубі опублікований повний відеозвіт про відкритий семінар "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів". Адміністрування і розширення структури Спілки У 2019 р. були проведена суттєва реорганізація діяльності ВГО САУ. Зокрема, переобране правління та за кожним членом правління затверджений окремий сектор відповідальності. Проведений переоблік регіональних підрозділів та їх членів. На сьогодні в складі ВГО САУ налічується 23 підрозділи та майже 300 членів. Найбільшими за чисельністю є Київський міський та обласний підрозділи, Дніпровський, Львівський, Харківський та Полтавський. Робота по налагодженню контактів з територіальними підрозділами продовжується.

Видавнича діяльність

За фінансової підтримки ВГО САУ вийшов друком другий том серійного видання In Sclavenia terra та тези конференції молодих вчених ІА НАНУ.

Фінанси

Залишок коштів на 01.01.2019 — 0 грн. (з попереднього рахунку банк списав 3000 грн.).
Надійшло у 2019 р. — 5790 грн.
Витрачено у 2019 р. — 2052 грн. (банк — 606,00 грн., сайт — 1446 грн.).
Залишок на 01.01.2020 — 3738,00 грн.

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Ви знаходитесь тут: Про нас Звіти про діяльність Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» у 2019 році