Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Хроніка

Готи. Український епізод

Готи. Український епізод. Розповідає Олег Петраускас, завідувач відділу археології ранніх слов’ян Інститутe археології НАН України.

Їхня перша держава заснована на теренах України. Держава Германаріха. Археологічно присутня у вельбарській і черняхівській культурах. Народ, на мову якого вперше була перекладена Біблія, від рук якого загинуло два імператори та який впливав на рух історії протягом 5 століть. Готи в історії та готи в археології. Письмо готів і поширення технічних досягнень. Сліди залишені між Дніпром і Дністром, а також, аж до XV ст., у Криму. А ще — кого називали готами: варварів, що хочуть лише багатства.

Локальна пропонує послухати, наприклад, тут: youtube.com/watch?v=C1SFvqvfPYw

Ювілей знахідки пекторалі

Існує вже 50 або й більше повідомлень про знахідку рівно 50 років тому скіфської пекторалі. Нові інтерпретації, нові бачення і нові враження спалахують не лише на її ювілеї. Вітання усім, хто пам’ятає! ЗМІ переповнюються повідомленнями. Слово «пощастило» звучить найчастіше. Пощастило Борису Мозолевському, пощастило українцям, що їхня історія така багата, що інші українці до приходу археологів не знайшли і не вкрали. Пощастило і пекторалі, ясна річ. Не лише, що вціліла і залишається для нащадків у музеї. Ще й тому, що вчасно і гучно була презентована громадськості. І так хочеться, щоб у ЗМІ помічали й інші, не менш цінні пам’ятки археології.

Останнє оновлення на П'ятниця, 02 липня 2021, 18:55 Детальніше...

Давні греки на теренах України: подкаст

Розмову про давніх греків на теренах України вже можна послухати у новому подкасті. Про «наших греків» розповідає Тетяна Шевченко. Фундаментальні питання ставить, як завжди, Дмитро Сімонов, а режисує цим всім Павло Нечитайло.

Локальна історія пропонує послухати це, наприклад, тут: https://www.youtube.com/watch?v=a5h2LgZe_Hg


Набір в археологічний табір для ветеранів АТО та їхніх родин

До захисту України через участь у бойових діях на Сході долучилося чимало представників ВГО «САУ», тому проблеми ветеранської спільноти для них є зрозумілими.

Останнє оновлення на Середа, 16 червня 2021, 10:01 Детальніше...

Сторінка 7 з 14

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Ви знаходитесь тут: Головна