Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Пам’яті Ірини Миколаївни Шарафутдінової

Сьогодні відійшла в інший світ Ірина Миколаївна Шарафутдінова (04.12.1929 р., м. Київ — 03.01.2024 р.) — кандидат історичних наук, дослідниця доби бронзи України. Навчалася на історико-­філо­софському факультеті Київського державного (нині — національного) університету імені Тараса Шевченка (1948— 1953). Протягом 1953—1956 рр. працювала в Державному історичному музеї (нині — Національний музей історії України). У 1956—1960 рр. була аспіранткою Інституту археології (керівники М. Я. Рудин­ський, С. М. Бібіков), надалі працю­вала тут. У 1968—1978 рр. очолювала науковий архів Інституту археології. 1975 р. захистила дисертацію «Племена Степного Поднепровья в эпо­ху поздней бронзы». По виходу на пенсію (1991) працювала за дого­ворами та на громад­ських засадах старшим науковим співробітни­ком відділу археології енеоліту — бронзової доби. І. М. Шарафутдінова відіграла ключову роль у виділенні сабатинів­ської культури, дослідила чимало поселень цієї культури (Чикалівка, Дереївка, Новорозанівка, Новогригорівка, Степове, Виноградний Сад та ін.), а також курганів у Побужжі. Упродовж 1950—1994 рр. працювала в багатьох експедиціях. Особливо плідною й тривалою була участь у розкопках Миколаївської (Інгуль­ської) новобудовної експедиції, якою накопичено найпотужнішу базу джерел до вивчення сабатинів­ької культури. Автор 50 праць, зокрема осіб­ної та колективної монографій.

3.01.2024

Останнє оновлення на Четвер, 04 січня 2024, 10:33

Паспорт УНР [Паспорт твоєї ідентичності, 5]

На початку кожен громадянин УНР мав єдиний паспорт, що виконував подвійні функції — внутрішнього та закордонного. Перші паспорти УНР являли собою книжечку на 24 сторінки з обгортками у синьому, сірому та фіолетовому кольорах. Сторінки були жовтого кольору і мали рамку зеленуватого відтінку з тризубом всередині. А чи знали ви, що у паспортах УНР і ЗУНР був детальний опис власника? Не просто ім'я та дата народження, а повний портрет особистості. В паспортах містилася інформація про стать, форму обличчя, колір волосся та очей, і навіть про форму носа! Крім того, окремо фіксували наявність вусів, бороди та інших унікальних особливостей. У радянську епоху українці отримували ті самі закордонні паспорти, що і громадяни інших республік СРСР. Це був непростий період в історії, коли подорож за кордон вимагала обов'язкових віз на виїзд, а сам паспорт мав дуже обмежений термін дії — один рік. У 1994 році з'явився перший зразок паспорта незалежної України. Це був початок нашої власної паспортної історії. Тоді цей документ мав темно-синю обкладинку, фотографії вклеювали вручну, а після заповнення полів ламінували першу сторінку. Найновіша версія українського закордонного паспорта побачила світ 1 січня 2015 року. Це біометричний паспорт з вбудованим спеціальним мікропроцесорним чипом, що містить інформацію про свого власника. Український закордонний паспорт має 32 сторінки, на кожній з яких зображені різні історичні пам’ятки: від археологічних артефактів і до ракетоносія «Зеніт». З 2020 року цифрова версія закордонного паспорта доступна у додатку Дія. Тепер інші країни створюють свої діджитал-документи, використовуючи досвід нашої Дії. Закордонний паспорт — це наша власна енциклопедія в минуле. На її сторінках розміщена унікальна культурна спадщина: від архітектурних пам’яток до символів національного значення. Кожен образ, кожне зображення культурного надбання — це відображення великої унікальної історії, частиною якої ми є. Наша історія набагато ближча, ніж ви думаєте! Переконайтеся самі, просто відкрийте свій закордонний паспорт.

Тризуб — малий герб України [Паспорт твоєї ідентичності, 4]

Як з’явився наш герб — Тризуб, який є на всіх українських документах? Він має багатовікову історію та символізує українську ідентичність.

У першому відео серії «Паспорт твоєї ідентичності» ми розкажемо, звідки бере початок історія Тризуба, як він пережив століття забуття і став символом свободи та незалежності України.

Дивитися на Ютубі


Ми рекомендуємо

Сьогодні в рубриці "Ми рекомендуємо" проєкт "Твоя підпільна гуманітарка". Він не є власне історичним, а присвячений ширшому колу гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах. Тут цікаво розповідають про історичні постаті (про які ви могли навіть не чути, а вони таке робили…).

ТПГ піднімає чимало дискусійних питань, тож читайте коментарі й знаходьте однодумців! Зверніть увагу на те, як пропаганда калічила українську класику.

YouTube
Фейсбук
Телеграм
Сайт

Ведучий рубрики Я. Володарець-Урбанович

Останнє оновлення на Субота, 30 грудня 2023, 20:24

З Різдвом!

Вже друге Різдво нам доводиться святкувати в умовах повномасштабної війни. Святковий настрій сильно змінився, але різдвяний дух все одно знаходить свій шлях. І хоч немає новорічних ярмарків, ялинка є. Головна ялинка країни сяє на Софійській площі у Києві. Про цю площу ми ще не раз згадаємо протягом наступних місяців. Адже тут розташовані і головна святиня України, і один з найстаріших пам’ятників Києва. Але це буде пізніше… А поки зичимо тихого святкового періоду. Зберіться з родиною та проведіть цей час з найріднішими. Вітаємо вас з прийдешніми Різдвом та Новим роком!

Останнє оновлення на Понеділок, 25 грудня 2023, 19:29

Сторінка 2 з 75

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Ви знаходитесь тут: Головна