Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Зруйновані церкви, розграбовані музеї, вщент розбомблені історичні центри… Ніколи знову! Цей асоціативний ряд неначе навмисно зашито між рядків Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту, яка і досі слугує фундаментом міжнародного права культурної спадщини. Чи могли творці цього вікопомного документа передбачити, що через якісь 60 із гаком років існуючий міжнародний правопорядок зіткнеться з викликами і загрозами нового світу постправди, де вандали та поруйновувачі називатимуться консерваторами і реставраторами, позиціонуючи себе як найвірніших ревнителів старовини, які щохвилини готові вирушити в будь-яку точку світу, щоб прийти на допомогу загроженим пам’яткам?

Мабуть, навіть злочини ІДІЛ проти всесвітньої спадщини, які приголомшили здавалось би вже звиклу до всього міжнародну спільноту, попри катастрофічні наслідки, не містили і дещиці того цинізму та паскудства, які притаманні діянням російських окупантів. Кувалди та вибухівка терористів завдають пам’яткам фізичної шкоди. Зразково-показові "реставрації", на додачу до фізичної шкоди, паплюжать саму душу пам’ятки, назавжди проганяючи від неї генія місця.

Тема псевдореставрації як одного з інструментів російської гібридної війни в Сирії та українському Криму стала предметом всебічного обговорення у програмі "Кримський вечір" на Радіо Свобода (проєкт — Крим. Реалії).


Фото з ФБ-сторінки Анатолія Туманова

Ведуча — Олена Ремовська

Учасники програми:
директор Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України, доктор філологічних наук Олександр Богомолов;
кримський активіст Едем Дудаков;
колишній співробітник НЗ «Херсонес Таврійський» Анатолій Туманов;
член правління Спілки археологів України, с. н. с. Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, кандидат юридичних наук Олександр Малишев.

Подивитись програму можна тут:

Матеріал підготував Олександр Малишев (спеціально для сайту САУ)
18 грудня 2020

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Legio Historica
Проєкт створений студентами та випускниками історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка як відповідь на міфи, фейки та фальсифікації від тих, хто "дізнався правду". Команда проєкту поєднує фаховість із крутими форматами, які дозволять вам дізнаватись про минуле із захопленням.

Історичний вебінар \ Historical Webinar
Канал презентує тематичні доповіді фахових істориків, конференції, огляд книжок та історичних фільмів, що висвітлюють, насамперед, різні періоди історії України, Польщі, РФ, інших держав Центральної та Східної Європи, питання українсько-польських, українсько-білоруських та українсько-російських взаємин.

Архів випусків журналу «Археологія» (з 2008 р.)
на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Ви знаходитесь тут: Новини ЗМІ Програма "Кримський вечір" на радіо "Крим. Реалії". Кримська реставрація по-російськи