Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ВГО "Спілка археологів України" було отримано лист від від директора Полтавського краєзнавчого музею О. Б. Супруненка та завідувача відділом Центру охорони та досліджень пам’яток археології Управління культури Полтавської облдержадміністрації В. В. Шерстюка щодо ситуації навколо виставки "Кресало — запальничка з давнини", що відкрилася у приміщенні Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського:

Голові правління ГО
«Спілка археологів України»
Івакіну Г. Ю.

Шановний Глібе Юрійовичу!

29 червня 2017 р. у приміщенні Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відкрилася виставка «Кресало — запальничка з давнини». Ця подія, поряд із численними позитивними відгуками, викликала негативну оцінку окремих осіб. Остання, як ми вбачаємо, з’явилася у зв’язку із непорозумінням щодо окремих моментів організації та проведення виставки, пояснити які хотілося б у цьому листі.

Предмети, експоновані на виставці, були зібрані завідувачем відділом Центру охорони та досліджень пам’яток археології Управління культури Полтавської обласної державної адміністрації В’ячеславом Вікторовичем Шерстюком упродовж останніх років з метою їх наукового дослідження і, відповідно, подальшої передачі до музейного зібрання — фондів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського (про що йшлося безпосередньо у день відкриття виставки та висвітлено у тих же засобах ЗМІ, наприклад: https://www.youtube.com/watch?v=oomlcrUPOiQ&feature=share). Крім освітньо-популяризаторської мети, ознайомлення відвідувачів з особливостями добування вогню у давнину та в минулі століття, ця виставка якраз і слугувала налагодженню процесу передачі до музейних фондів подібних знахідок та колекцій на цьому прикладі. До речі, результатом виставки вже стало поповнення музею кількома доволі цінними й унікальним предметами.

Усі експоновані речі є випадковими знахідками сторонніх осіб, переданими останніми чи придбаними у них, і в жодному разі не походять з археологічних досліджень автора збірки (що при необхідності може бути підтверджене відповідними документами). Єдиний предмет, знайдений особисто В. В. Шерстюком, — це набір для кресання вогню, що трапився при огляді руїн садиби другої половини ХХ ст., що важко назвати археологічними обстеженнями за відповідними кваліфікаційними документами.

Саме тому подібні предмети, як на наш погляд, цілком логічно і на законних підставах було названо «приватними», тобто такими, що перебувають (тимчасово, до моменту їх передачі у фонди музейного закладу) у приватній власності. Офіційний захід передачі зазначеної збірки до фондів музею планувався на момент закриття виставки, але те що цей факт відбудеться — анонсувалося на її відкритті, про що вже йшлося вище.

Більшість із представлених на виставці зразків кресал входять до категорії випадкових знахідок. Хоча вони мають також максимально можливу (яку вдалося в тій чи іншій мірі здобути) супровідну інформацію щодо артефактів, зокрема, — певні дані про місце знахідки, а тому можуть бути об’єктами як наступних наукових досліджень, так і предметами музейного зберігання й експонування.

Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського і Центр охорони та досліджень пам’яток археології, зокрема — автор збірки, також не є прихильниками існування приватних колекцій археологічних артефактів. Проте, залучати такі колекції чи добірки речей, в разі наявності, до музейного показу й ознайомлення з ними фахівців, облікування і зберігання, надходження до Музейного фонду України наразі вже потрібно.

Залишається висловити щиру вдячність громадськості і колегам за увагу та, в подальшому, спрямувати їхню активність і принциповість не лише на протидію «збирачам «запальничок», а й колекціонерам більш вагомих (кількісно й якісно) артефактів та археологічних реліквій національного значення.

Директор Полтавського краєзнавчого музею
імені Василя Кричевського,
канд. іст. наук, заслужений працівник
культури України О. Б. Супруненко

Завідувач відділом Центру
охорони та досліджень пам’яток археології
Управління культури Полтавської облдержадміністрації В. В. Шерстюк

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

YouTube-канал "Локальна історія"
Сам проєкт стартував у 2013 р., а з 2018 р. має низку відеопроєктів про минуле України та світу. Тут ви знайдете багато різних "подкастів" та "списків відтворення" про різні аспекти життя, історії та археології України. На каналі виступають різні дослідники, а також є розділі щодо "усної історії" — свідчення живих очевидців різних подій.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

Ви знаходитесь тут: Новини Звернення Лист від полтавських посадовців щодо виставки «Кресало — запальничка з давнини».