Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Горбаненко Сергій Анатолійович

ГОРБАНЕНКО Сергій Анатолійович (16.02.1978)

Закінчив Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна у 2000 р.; у тому ж році поступив в аспірантуру Інституту археології НАН України (заочна форма). У 2004 р. закінчив аспірантуру; у 2005 р. за результатами навчання в аспірантурі захистив дисертацію на здобуття вченого ступеню кандидата історичних наук за темою «Землеробство і тваринництво слов’ян Лівобережжя Дніпра другої половини І тис. н. е.».

Є автором і співавтором понад 260 наукових праць, серед яких 13 монографій: 1 осібна (за темою кандидатської дисертації), 10 у співавторстві і розділи у двох колективних монографіях:
«Землеробство і тваринництво слов’ян Лівобережжя Дніпра другої половини І тис. н. е.» (Київ: Академперіодика, 2007);
«Сільське господарство жителів Пастирського городища» (Київ: Академперіодика, 2008; у співавторстві з О. П. Журавльовим і Г. О. Пашкевич);
«Землеробство давніх слов’ян (кінець І тис. до н. е. — І тис. н. е.)» (Київ: Академперіодика 2010; співавтор Г. О. Пашкевич);
«Сельское хозяйство носителей салтовской культуры в лесостепной зоне» (Киев: ИА НАН Украины, 2010; соавтор В. В. Колода);
«Господарство носіїв юхнівської культури» (Київ: Наукова думка, 2012; співавтор Д. В. Каравайко);
«Сільське господарство на слов’яно-хозарському порубіжжі» (Інститут археології НАН України. Київ, 2013; співавтор В. В. Колода);
От бронзы к железу: хозяйство жителей Инкерманской долины (по материалам исследований поселений Уч-Баш и Сахарная Головка) / Э. А. Кравченко, С. А. Горбаненко, Л. В. Горобец, Р. В. Кройтор, С. Н. Разумов, М. С. Сергеева, Е. Ю. Яниш. 2016. Киев, 318 с. (Горбаненко, С. А. Земледелие, с. 175—190).
Хотівське городище (новітні дослідження) (Е. А. Кравченко (ред.), С. А. Горбаненко, О. П. Журавльов, Д. М. Пефтіць, Ю. Б. Полідович, М. С. Сергєєва, О. В. Шелехань). 2017. Київ, 162 с., 14 с. вкл.
«Сільське господарство населення Хозарського каганату в лісостеповій зоні» (Київ: Академперіодика, 2018; співавтор В. В. Колода).
Koloda, V., Gorbanenko, S. 2020. Agriculture in the Forest-Steppe Region of Khazaria. East Central and Eastern Europe in the Middle Ages, 450—1450, 66. Leiden; Boston: Brill, X, 115 p. https://doi.org/10.1163/9789004429574.
Горбаненко, С. А. (ред.). 2020. Побутова магія східних слов’ян за археологічними даними: нариси. Київ: Наукова думка, 176 с.
Горбаненко, С. А., Журавльов, О. П. 2021. Літописні слов’яни передодня утворення Давньої Русі: тваринництво чи мисливство. Київ: Інститут археології НАН України; Харків: Майдан.
Горбаненко, С. А. (ред.). 2022. Магія повсякдення давніх слов’ян. Нариси. Київ: Академперіодика, 210 с.

Бере участь в дослідженнях археологічних пам’яток різних культурно-хронологічних періодів з 1994 р. З початку 2010-х рр. активно впроваджує забір біологічних матеріалів за допомогою флотації й промивання заповнення археологічних об’єктів як розширених методів археологічних досліджень.

Нині є відповідальним співредактором серій "Oium", "In Sclavenia terra" і відповідальним секретарем серії "Археологія і давня історія України".

Сфера наукових інтересів — сільське господарство людських спільнот на теренах сучасної України до утворення Київської Русі. Вузька спеціалізація — палеоетноботаніка: визначення зернівок і насіння культурних рослин і бур’янів за макрорештками або відбитками на виробах з глини.

Дивитися на academia.edu

Дивитися на researchgate.net

Див. статтю: Флотація й промивання: що це таке, і навіщо це потрібно.

Див. статтю: Флотація й промивання. Інструкція.

Див. ролик: Археологія: флотація та промивання

Див. статтю: "Сканування книг"

Див.: Принцип оформлення супровідної етикетки для передачі матеріалів на біологічні визначення

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

LIKБЕЗ. Історичний фронт
Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни. Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

National Archaeological Record of Romania (RAN)
Великий архів румунської археологічної та історичної літератури.

Археологія Дубенщини
Сайт присвячений археології та історії м. Дубна і Дубенського району Рівненської області, а також близьких територій (Віталій Ткач).

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

YouTube-канал "Світлотінь"
Проєкт, який популяризує історію України і світу та зосереджений здебільшого на XX столітті. На youtube-каналі проєкту Ви знайдете добірку відео про те, якою була Україна сто років тому. Досить часто розглядаються певні етнографічні цікавинки України. Також розглянуті важливі аспекти всесвітньої історії.

Ви знаходитесь тут: Про нас Керівні органи