Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Звіти про діяльність

Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» у 2020 році

Діяльність була суттєво відкоригована відносно раніше запланованої через пандемію та карантинні обмеження.
Здійснено підготовку проєктних пропозицій та отримано фінансування за двома проєктами від Українського культурного фонду: «Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України» (№ 3NET21-6961), «Інституційна підтримка за сприяння УКФ» (№ 3ORG61-26777). Отримане фінансування допомогло значно активізувати діяльність Спілки, передусім розвинути її інституційно (підготовка Стратегії, плану дій, покращення внутрішньої та зовнішньої комунікації тощо).

Захист археологічної спадщини та моніторинг пам’яткоохоронного законодавства:
• Члени Миколаївського підрозділу (О. Смирнов, К. Горбенко та ін.) разом з ветеранами бойових дій на сході України встановили факт цинічного руйнування кургану біля с. Скобелево, Казанківського району, Миколаївської обл. На адресу Президента України, Міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора та Міністра культури та інформаційної політики направлено заяву про необхідність припинення правоправних дій та покарання винних. Було також наголошено, що ситуація, яка склалася, вимагає вжити системних кроків щодо докорінного перегляду чинних підходів до охорони культурної спадщини, виведення відповідної сфери державної політики на принципово новий рівень (О. Малишев).
Внаслідок заяви та значного поширення інформації у ЗМІ руйнування кургану припинено. До моменту розв’язання питання щодо рятівних археологічних і консерваційних робіт Головне управління Національної поліції в Миколаївській області забезпечило цілодобовий захист кургану від подальшого руйнування, а також звернулось до суду з проханням арешту бульдозера та екскаватора, які були на місці здійснення правопорушення. Триває слідство.
• За запитом Міністерства культури та інформаційної політики України, підготовлено фаховий висновок (Б. Магомедов) щодо давніх предметів, срібних речей римського виробництва часів Імперії, які наразі перебувають у розпорядженні аукціону антикваріату Hermann Historica (Мюнхен, ФРН). Спочатку вони були виставлені на продаж на аукціоні сайту Violity і походять зі скарбу, знайденому грабіжником-металопошукачем в Тернопільському районі, Тернопільської області. Юридично доведена належність цих речей до культурної спадщини України, отже й правомірність їх повернення до України (О. Малишев).
• На ім’я Голови національної поліції України, Міністра внутрішніх справ, Голови Служби Безпеки та Міністра культури та інформаційної політики направлений лист щодо безкарного розграбування археологічної спадщини, яке набуло в нашій державі критичних масштабів. Як черговий приклад було наведено знахідку стародавнього шолома античної доби, меча та деяких інших предметів V—IV ст. до н. е. з Полтавської обл., які були виставлені на продаж на інтернет-аукціоні Violity. Намагання продати шолом, добутий з незаконних розкопок, має ознаки збуту майна, одержаного кримінально протиправним шляхом, тобто злочину, відповідальність за який передбачає ст. 198 КК України.
За інформацією Головного управління національної поліції в Полтавській області, за наведеним фактами відкрито кримінальне провадження.

Співпраця з освітніми установами, наукові, науково-популярні та просвітницькі заходи
• Надано рецензію на освітню програму 032 «Історія та археологія», розроблену для освітнього рівня «магістр» факультету історії та географії Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка (Ю. Пуголовок).
• Підготовлено конференцію та видання матеріалів Другої Дитячої науково-практичної конференції «Археологіум» (Д. Гречко).
• Проведено чергову VI Міжнародну літню польову археологічну школу на базі ІКЗ «Більськ» (Д. Гречко).
• Разом з ІА НАН України в Археологічному музеї ІА НАН України підготовлено та відкрито виставку «Музика половецького степу» (Я. Гершкович), на якій вперше демонструвався унікальний музичний інструмент з половецького поховання на Херсонщині та його сучасна репліка, виготовлена казахськими майстрами.
• Значну кількість заходів проведено у межах проєктів УКФ (див. нижче).

Організація та участь у проведенні семінарів, конференцій, круглих столів
• Доповіді на міжнародній онлайн конференції Норвезького інституту у Римі «Торгівля старожитностями та політичне насильство» (С. Теліженко, Я. Гершкович).
• Круглий стіл (онлайн) з питань використання культурної та археологічної спадщини Криму Російською Федерацією та проросійськими групами. Проведено разом з Північним центром культурної спадщини та військових конфліктів, Копенгаген (В. Баранов, К. Чуєва, О. Малишев та С. Теліженко).
• На запрошення Міністерства культури та інформаційної політики України участь у онлайн-конференції на тему "Впровадження нової редакції "Порядку обліку об’єктів культурної спадщини". Презентовано пропозиції щодо удосконалення процедури обліку об’єктів культурної спадщини та ведення Державного реєстру нерухомих пам’яток України (О. Малишев, А. Корвін-Піотровський).
• На запрошення Міністерства культури та інформаційної політики участь у серії стратегічних онлайн сесій з розроблення державної політики у сфері охорони культурної спадщини (О. Малишев. В. Колеснікова, К. Чуєва).
• Всеукраїнська науково-практична конференція "Українська археологія: здобутки, сучасний стан та перспективи", проведена на базі Сумського державного педагогічного університету ім. С. А. Макаренка (Д. Каравайко, Д. Гречко).

Адміністрування і розширення структури Спілки, розвиток сайту
• Призначено нового голову Донецького підрозділу (к. і. н. В. Забавіна замість д. і. н. Р. Литвиненка, згідно з заявою останнього).
• Наш сайт продовжує, фактично, бути платформою для сторінок майже всіх видань Інституту археології НАН України: журнал «Археологія», «Археологія і давня історія України», «Археологічні дослідження в Україні.
• Розділ «Віртуальна бібліотека» сайту поповнився майже 20 новими оригінальними пдф-виданнями з археології України (С. Горбаненко).
• Для поліпшення праці науковців на сайті створено сторінки з порадами авторам щодо підготовки статей. Сторінку курують провідні видавництва НАН України (С. Горбаненко).
• Оновлено дизайн сайту в зв’язку з ребрендингом ВГО «САУ», реорганізовано структуру сайту (Ю. Ушкова).

Зв’язки зі ЗМІ та поширення інформації про нашу діяльність
• Основною формою надання інформації про діяльність залишаються соціальні мережі, зокрема офіційна сторінка САУ у ФБ налічує понад 2250 уподобань та близько 4500 переглядів окремого посту в середньому; дискусійна група САУ у ФБ налічує понад 1800 учасників. Відвідуваність офіційного сайту у 2020 році — понад 36000 унікальних відвідувачів, методичні матеріали у форматі пдф завантажено понад 3150 разів.
• За фінансової підтримки УКФ відкрито відеоканал на Ютубі, охоплення якого станом на кінець 2020 р. склало понад 5800 переглядів та понад 320 підписників каналу.
• Участь у передачах на Радіо та ТБ:
прямий ефір «Культура. Live» до Дня археолога (П. Нечитайло, О. Оногда); науково-популярний проєкт «Амфітеатр», UA: «Археологія та будівництво: як та для чого науковці працюють на новобудовах» (А. Корвін-Піотровський), «Чому нелегальні розкопки — це варварство і як справді працюють археологи?» (О. Оногда), «10 міфів про археологію» (Є. Синиця), «Як археологи рятують культурну спадщину в зоні бойових дій?» (С. Теліженко); підсумковий випуск програми #ЗгадатиВсе на Радіо Культура: «Яким 2020-й увійде в історію?» (О. Оногда) та інше.
• Співпраця з журналом «Локальна історія», наразі триває робота редакції з наданими до видання серії статей за темою «Давні номади».
• До редакції інформаційно-аналітичного видання «Факти Запоріжжя» направлено спростування безпідставних звинувачень археологів НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України у порушенні методики розкопок курганів біля с. Укромне, Московської сільської ради, Вільнянського району.
• На популярному інтернет-ресурсі «Петр та Мазепа» надруковано матеріал, який викриває чергову авантюрну вигадку, яка останнім часом широко поширюється у ЗМІ, відносно т. зв. «пригоризонтальної лабораторії Безводівка» або «Ічнянської Атлантиди» (Я. Гершкович).

Захист прав археологів та археологічних установ України та за кордоном
• Київському міському голові В. В. Кличку направлено листа з проханням не допустити фактичної ліквідації баз археологічних експедицій у Києві по вул. Володимирська, 3 та Г.Сковороди, 9Б, до чого можуть призвести постійні намагання Департаменту комунальної власності м. Києва позбавити Інститут археології НАН України можливості користування зазначеними будівлями (В. Івакін).
• Висловлений рішучий протест у зв’язку з фактами кричущих порушень академічних свобод науковців у Республіці Білорусь.

Грантова діяльність
• Напрацьовано Стратегію, спільне бачення діяльності Спілки, та план дій на найближчі два роки.
• Розроблено нову айдентику (лого, шрифти, корпоративні кольори).
• Надруковано серію промоційних та методичних матеріалів про актуальні питання збереження культурної спадщини.
• Створено канал на YouTube, на якому розміщено промоційне відео, художній короткометражний серіал, цикл лекцій «Археологічний лікбез».
• За результатами виконання проєктів, проведено серію брифінгів та презентацій: в Українському кризовому медіа-центрі для медіа та громадськості йшлося про стратегію розвитку організації, на брифінгу «Археологічні пам’ятки і війна» відбулася презентація відповідного посібника-пам’ятки з охорони культурних цінностей для військовослужбовців ЗСУ, також презентація відбулася на серії виїзних зустрічей у прифронтовій зоні у населених пуктах Донеччини та Луганщина (С. Теліженко).

Зв’язки з органами державної влади та науковими установами
Підтримуються постійні контакти з Директоратом культурної спадщини та музеїв Міністерства культури та інформаційної політики України, Національним Інститутом стратегічних досліджень, Інститутом археології НАН України, Управлінням військово-цивільного співробітництва Збройних сил, місцевими адміністраціями тощо.

Фінанси
• Залишок коштів на основному рахунку на 01.01.2020 — 3 738, 00 грн. Надійшло у 2020 р. (членські внески) — 6 999,99 грн.
Витрачено у 2020 р. (комісія за виконання платежів, поповнення карток для виплат, обслуговування рахунку банком, реєстрація та підтримка доменного імені) — 2 414,40 грн.
Залишок на основному рахунку на 01.01.2021 — 8 323,59 грн.
Відповідно до рішення загальних зборів від 17 грудня 2019 р. встановлена добровільна сплата членських внесків. Висловлюємо щиру подяку тим членам ВГО «САУ», які добровільно сплатили внески за минулий рік. Отримані кошти використовуються виключно за колективним рішенням Правління для сплати послуг інтернет-провайдера, інших поточних потреб або накопичуються для організацій конференцій тощо. Номер картки Приватбанку ВГО «САУ», на який можна перераховувати членські внески, — 5169330518137077.
• Проєкт «Посилення спроможності професійної спільноти задля адвокації археологічної спадщини України» (№ 3NET21-6961).
Надійшло — 394 742 грн.
Витрачено згідно з кошторисом, затвердженим УКФ — 394 742 грн.
• Проєкт «Інституційна підтримка за сприяння УКФ» (№ 3ORG61-26777).
Надійшло — 175 434,00 грн.
Витрачено згідно з кошторисом, затвердженим УКФ — 138 064.00 грн.
Залишок на 01.01. 2021— 37 370,00 грн.

Текст звіту затверджений на засіданні Правління ВГО «САУ» (Протокол № 4 від 01.03. 2021 р.)

Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» у 2019 році

Протягом 2019 р. діяльність ВГО "Спілка археологів України" як громадської організації, що поєднує більшість археологів України, була, як і раніше, спрямована на захист археологічної спадщини, організацію публічних наукових та науково-популярних заходів з пропаганди археології та її сучасних здобутків, допомогу члена Спілки у виданні їх збірок тез та статей. Також відбувалось адміністрування та розширення структури Спілки.

Протидія спробам знищення та відчуження пам’яток археології

Зроблено запит на адресу генерального директора ПАТ "Укрпошта" І. Ю. Смілянського з приводу реклами сумнозвісного інтернет-сайту Віоліті.
Отриманий результат: ПАТ "Укрпошта" припинила розміщення цієї реклами, про що на нашу адресу надійшло офіційне повідомлення.

Через організацію в Музеї історії Києва чергової виставки колекції ПЛАТАР "Україна — світу", в листі на ім’я генерального директора МІК наша Спілка виступила проти надання музеєм платформи для демонстрації цього виставкового проєкту.
Отриманий результат: адміністрація МІК запевнила, що буде ретельніше підходити до відбору та аналітики виставкових проєктів, що відбуваються на базі Музейного виставкового центру МІК.

На адресу Міністра культури, МЗС та голови СБУ направлено листа про унікальний давній шолом, який був проданий на аукціоні Віоліті та згодом з’явився і був проданий на аукціоні у Великій Британії.
Отриманий результат: Керівництво СБУ повідомило, що лист розглянуто у Департаменті захисту національної державності, а Головним слідчим управлянням СБУ здійснюється досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 201 КК України. Від МК України надійшла подяка ВГО САУ за активну позицію у справі збереження та повернення культурних цінностей.

Продовжуємо відстежувати ситуацію довкола переобладнання державного кордону між Україною та Російською Федерацією (проєкт "Стіна"). В зону будівництва у Луганській області постійно виїздить голова Луганського осередку С. А. Теліженко. За фінансової допомоги ЛОДА археологічні роботи в зоні будівництва в межах Луганської області вже, фактично, розпочато. У вересні в Луганській обласній державній адміністрації за участі представників Спілки та ІА НАНУ відбулася робоча нарада "Опрацювання шляхів вирішення проблеми охорони культурної спадщини під час проведення робіт з інженерно-технічного облаштування державного кордону України". Усі матеріали щодо вирішення цієї проблеми, а саме: пояснювальний лист, план розташування пам’яток, кошторис першочергових робіт переданий до МКСМ.

Моніторинг пам’яткоохоронного законодавства та ситуації щодо санкційних списків російських археологів

Опублікована Відкрита заява на ім’я Президента, Прем’єр-міністра, Міністра культури, молоді та спорту, голови ВР України у зв'язку із можливим запровадженням в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення.

Уже вдруге ми виступили з заявою щодо російських археологів, які потрапили до санкційного списку в Указі президента від 19.03.2019, звернувши особливу увагу на те, що відповідні списки не можуть бути формальними, особливо щодо тих археологів, які постійно проживають в анексованому Криму.
Отриманий результат: Уряд ухвалив пропозицію щодо запровадження нових санкцій проти тих, хто руйнує об’єкти культурної спадщини на території АР Крим та м. Севастополь.

Організація семінарів, конференцій, круглих столів

У рамках проєкту "Фестиваль науки — 2019" проведений відкритий семінар "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів".
Отриманий результат: розроблена на прийнята резолюція, яку було надіслано до вищих органів влади України і оприлюднено для широкого ознайомлення громадськості. У ній, зокрема, містилися пропозиція, аби Україна приєдналася до таких сучасних міжнародних інструментів охорони культурної спадщини: Другого протоколу (1999 р.) до Гаазької конвенції 1954 р. про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту; Конвенції УНІДРУА 1995 р. про викрадені або незаконно вивезені культурні цінності; нової Конвенції Ради Європи про правопорушення, пов’язані з культурними цінностями (Нікосія, 2017 р.). Наголошено, що слід усіма можливими способами забезпечити взяття об’єктів культурної спадщини, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, на державний та міжнародний облік, а також провести докладне картографування всіх об’єктів археології на підконтрольній Україні території в зоні, наближеній до проведення військових дій.

Своєрідним продовженням семінару "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів" були проведені (за участі представників ВГО САУ): в Інституті держави і права імені В. М. Корецького НАН України — науково-практичний круглий стіл «Справа про скіфське золото: поточний стан та перспективи»; в Укрінформі — круглий стіл “Культурна спадщина на окупованій території Криму та міжнародні механізми її захисту”.

Зв’язки зі ЗМІ та поширення інформації про діяльність Спілки

За участі членів правління ВГО САУ відбулася прес-конференція ОАСУ “Чорна археологія”: закривавлені старожитності».

Основною формою надання інформації про діяльність ВГО САУ залишаються соціальні мережі, зокрема сторінка САУ у ФБ, яка налічує понад 1400 учасників, та сайт САУ, де розміщується матеріал про поточні справи та плани САУ.

Продовжується  спільний цикл передач ВГО "Спілки археологів України" та UA: Радіо Культура, присвячений проблемам археології.

В Ютубі опублікований повний відеозвіт про відкритий семінар "Археологія на окупованих територіях та у зонах збройних конфліктів". Адміністрування і розширення структури Спілки У 2019 р. були проведена суттєва реорганізація діяльності ВГО САУ. Зокрема, переобране правління та за кожним членом правління затверджений окремий сектор відповідальності. Проведений переоблік регіональних підрозділів та їх членів. На сьогодні в складі ВГО САУ налічується 23 підрозділи та майже 300 членів. Найбільшими за чисельністю є Київський міський та обласний підрозділи, Дніпровський, Львівський, Харківський та Полтавський. Робота по налагодженню контактів з територіальними підрозділами продовжується.

Видавнича діяльність

За фінансової підтримки ВГО САУ вийшов друком другий том серійного видання In Sclavenia terra та тези конференції молодих вчених ІА НАНУ.

Фінанси

Залишок коштів на 01.01.2019 — 0 грн. (з попереднього рахунку банк списав 3000 грн.).
Надійшло у 2019 р. — 5790 грн.
Витрачено у 2019 р. — 2052 грн. (банк — 606,00 грн., сайт — 1446 грн.).
Залишок на 01.01.2020 — 3738,00 грн.

Останнє оновлення на Вівторок, 21 квітня 2020, 23:00

Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» у 2018 році

У 2018 році Спілка продовжила діяльність як громадська організація, що нині поєднує більшість археологів України.

Спілка активно реагувала на проблеми з охорони та збереження археологічної спадщини. Зокрема, на її офіційному сайті був розміщений відкритий лист на ім’я Президента України Петра Порошенка щодо необхідності проведення археологічних робіт у зоні переобладнання державного кордону між Україною та Російською Федерацією (проект "Стіна"). Наразі Спілка продовжує відстежувати ситуацію і після отримання відповіді з Адміністрації президента закликала до спільних дій Міністерство культури України як Центральний орган виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини та органи охорони культурної спадщини Чернігівської, Сумської, Харківської та Луганської облдержадміністрацій. З цього ж питання на Громадському радіо відбулась бесіда з заступником голови САУ Я. Гершковичем та С. Теліженком (youtube.com). Як нас запевнили фахівці з управління культури та туризму Луганської облдержадміністрації, лист до Президента був дуже своєчасним, оскільки допоміг підняти питання на принципово вищий рівень.

На адресу Президента України П. О. Порошенка та міністра закордонних справ П. А. Клімкіна був відправлений лист про необхідність прискорення юридичного оформлення процедури приєднання України до Конвенції Ради Європи 2017 р. (Нікосійської) щодо правопорушень, пов’язаних з культурними цінностями. Цього року до складу комісії з імплементації Нікосійської конвенції залучено представника САУ — Олександра Малишева.

Через поступове звільнення з системи Міністерства культури фахових археологів та авторитетних пам’яткоохоронців Спілка звернулась до міністра культури Є. Нищука. Також було зазначено, що до нового складу Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини при Мінкультури майже не потрапили фахові археологи, в тому числі з Інституту археології НАН України. Останнє питання вже вирішено позитивно.

Звітного року за невеликої фінансової підтримки Спілки у Національному університеті "Києво-Могилянська академія" була проведена міжнародна наукова конференція "Археологічні студії: проблеми та перспективи-2018", яка зібрала кілька десятків вчених і студентів з України, Білорусі, Росії й Польщі. Крім цього, Спілка була співорганізатором науково-практичної археологічної конференції дітей шкільного віку та студентів «АРХЕОЛОГІУМ», яка відбулась у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна на базі Музею археології.

У липні—серпні 2019 року ВГО САУ виступила, разом з ІКЗ “Більськ” та Більською археологічною експедицією ІА НАНУ, співорганізатором IV Міжнародної літньої археологогічної школи у Більську. Інститут археології НАН України, Рада молодих вчених ІА та Спілка археологів України долучилися до організації міжнародного наукового симпозіуму “Кераміка як маркер міжкультурних зв'язків давнього населення України: імпорти, запозичення, імітації”, що проходив 13—14 липня 2018 р. на базі Національного музею-заповідника українського гончарства в м. Опішному (Зінківський район Полтавської області). В роботі заходу взяли участь науковці з Києва, Харкова, Полтави, Опішного та Ньюкасла-на-Тайні (Великобританія). Тематика доповідей охоплювала напрямки археології, етнографії, етноархеології та палеогеографії.

Сайт ВГО «Спілка археологів України» досі залишається єдиною платформою, що технічно підтримує видання Інституту археології НАН України «Археологічні дослідження в Україні»; на ньому знаходиться також офіційна сторінка журналу Інституту археології НАН України «Археологія і давня історія України» (vgosau.kiev.ua). Від початку 2018 р. інформація про співпрацю зафіксована також і на сторінках цих видань.

Наприкінці року стартував спільний проект UA: Радіо Культура та ВГО Спілка археологів України — цикл радіозустрічей з провідними українськими археологами та істориками археології в межах авторського проекту Юлії Чаплінської "Імператив: теми, обов'язкові для осмислення".

Наприкінці року відбулися загальні збори Спілки, на яких був обраний новий склад її керівних органів. У ФБ активно працюють сторінка Спілки (біля 2000 учасників) та її Полтавського осередку. Члени Спілки відповідали на звернення громадян з різних питань, що надходили на адресу Правління.

Одному члену САУ надана матеріальна допомога після екстренної госпіталізації.

Останнє оновлення на Субота, 16 лютого 2019, 22:13

Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» у 2017 році

У 2017 році Спілка продовжила діяльність у рамках свого статуту, Кодексу етики професійного археолога, положення про місцеві осередки відповідно від ситуації, що складалася відносно охорони археологічної спадщини та інтересів членів Спілки.

У січні Спілка взяла участь в організації та надала кошти (частково) для проведення наукової конференції студентів, аспірантів і молодих науковців «Археологічні студії: здобутки та перспективи — 2017», яка проходила на базі кафедри археології Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Підтримана ініціатива Ради молодих вчених ІА НАНУ з проведення «Днів науки — 2017» (youtube.com) та наукової конференції молодих вчених «Інтерпретація археологічних джерел: здобутки та виклики» (Київ, ІА НАНУ, 16—17.11.2017 р.), зокрема профінансовано видання збірника тез (vgosau.kiev.ua). У роботі конференції взяли участь понад 50 науковців з Києва та регіональних установ України.

Продовжується продуктивна співпраця з ІА НАНУ та ІКЗ «Більськ» (Д. Гречко). У липні—серпні за участі Спілки була організована та проведена ІІІ Міжнародна археологічна польова школа на базі Більської археологічної експедиції, в якій брали участь студенти та аспіранти Київського національного університету культури та мистецтв, Ягелонського університету (м. Краків, Польща), Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, Львівського національного університету ім. І. Франка, Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренко. Надана рекомендація щодо підтримки збільшення фінансування наукових досліджень ІКЗ «Більськ».

У зв’язку з проведенням виставки приватної археологічної колекції «ПЛАТАР» у державному Кіровоградському обласному художньому музеї Спілка закликала усі музейні установи України утримуватися від співпраці з приватними колекціонерами археологічних предметів та направила відповідні листи до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана, Міністра культури України Євгена Нищука, Президента Українського комітету ІКОМ Сергія Лаєвського, Президента Українського комітету ІКОМОС Миколи Гайди, Голови Музейної ради при Міністерстві культури України Василя Рожка.

Спілка підтримала звернення учасників VIII Міжнародної наукової конференції Colloqua Russica «Релігії та вірування Русі X—XVI ст.» до Президента України Петра Порошенка та Голови Верховної Ради Андрія Парубія про недолуге втручання з боку виконавчої влади у наукову сферу, ігнорування міжнародного законодавства і загальноприйнятих норм відбудови та реконструкції пам’яток археології та давньої архітектури, проти будівництва нового храму на рештках Успенської церкви ХІІ ст. у давньому Галичі.

Члени Спілки (Є. Синиця, О. Корвін-Піотровський, В. Колесникова) долучилися до роботи проблемної групи, що проводить аналіз поточного стану у пам’яткоохоронній сфері та розробляє концепцію реформування галузі. В рамках цієї роботи було проведено низку круглих столів (в Меджибожі, Харкові, Львові, Кам’янці-Подільському, Херсоні та Києві). Наступним етапом роботи мають стати проекти конкретних законодавчих актів.

1 грудня в Міністерстві культури України за участі представників Спілки (Г. Івакін, Л. Кулаковська, Я. Гершкович, В. Івакін) відбулося засідання Музейної ради, під час якого розглядалася низка питань, пов’язаних з проблемою пограбування та пошкодження археологічних пам’яток в Україні. Членами Музейної ради було ухвалено рішення ініціювати перед Міністерством культури внесення змін до чинного законодавства з метою заборони обігу предметів археології та вилучення у державну власність археологічних предметів, що перебувають у цивільному обігу. Було звернено увагу на те, що жодна приватна археологічна колекція в Україні не проходила належної державної реєстрації.

Протягом звітного періоду постійно оновлювався (нові видання у віртуальній бібліотеці та найважливіші новини) сайт Спілки (С. Горбаненко). Надавались відповіді на звернення та питання громадян. Активно працюють та наповнюються сторінка Спілки та її Полтавського осередку (Ю. Пуголовок) у соціальних мережах (Facebook).

Загалом, на 2017 р. Спілка археологів залишається найбільшою громадською організацією, яка утворена на основі інтересів професійних археологів України (наразі у її лавах біля 250 членів). Наша діяльність була б більш ефективною за активної участі регіональних осередків, чого, на жаль, наразі немає. Постає завдання кардинального виправлення такої ситуації. Це потребує певних змін у керівництві осередків та переєстрації їх членів.

Фінанси

Залишок коштів на 01.01.2017 — 5863,21 грн.
Надійшло у 2017 р. — 1320,00 грн.
Витрачено у 2017 р. — 3972,00 грн. (банк — 1515,00 грн., Більськ — 1044,00 грн., сайт — 1413,00 грн.)
Залишок на 01.01.2018 — 3211,21 грн.

Останнє оновлення на П'ятниця, 14 грудня 2018, 11:19

Звіт про діяльність ВГО «Спілка археологів України» у 2016 р.

У 2016 р. ВГО «Спілка археологів України» продовжила роботу з популяризації та розвитку вітчизняної археології.

У звітному році було проведено перереєстрацію організації. Було виділено кошти для огранізації наукової конференції студентів, аспірантів і молодих науковців «Археологічні студії: здобутки та перспективи — 2016», яка проходила у січні 2016 р. на базі кафедри археології Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Попри всі економічні складнощі, спільними зусиллями Інституту археології НАН України, ВГО «Спілка археологів України» та історико-культурного заповідника «Більськ» було проведено літню польову археологічнцу школу у Більську. Програма роботи Школи була розрахована на період з 19 липня по 15 серпня 2016 року та включала в себе як польові археологічні дослідження, так і теоретичний лекційний блок, присвячений різноманітним проблемам історії та археології раннього залізного віку Європи, питанням антропології, археологічної методології, пам’яткоохоронної діяльності. До роботи літньої польової археологічної школи долучилися представники 4 вищих учбових закладів України (Дніпропетровський національний університет ім. О.. Гончара, Київський національний університет культури і мистецтв, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури). До всіх них долучилися молоді аспіранти, представники провідних вітчизняних закладів культури та освіти. Разом — понад 55 чоловік.

Під час роботи польової школи було проведено зйомки науково-популярного фільма “Скіфія — царство курганів” разом зі студією Wild Fox Film. Фільму вже загальнодоступний у мережі (youtube.com).

Протягом звітного періоду сайт Спілки оновлювався (нові видання у віртуальній бібліотеці та найважливіші новини). Члени Спілки відповідали на звернення громадян з різних питань, що надходили на електронну адресу Правління.

Активно працюють сторінки Спілки у соціальних мережах (facebook, vkontakte).

ЗАЯВИ, ЗВЕРНЕННЯ

1. САУ звертався до Міністерства культури України з критичними висновками щодо проекту Закону України "Про охорону і збереження нерухомої культурної спадщини". Зокрема науважено про те, що робота над проектом цього Закону здійснювалася в непублічний спосіб. Попри попередні домовленості, до розроблення проекту не були залучені представники САУ.

2. За ухвалою Правління ВГО САУ, членом-кореспондентом НАНУ Г.Ю. Івакінім підписані листи до Президента України та Президента НАНУ, до міністра фінансів України про недостатнє фінансування науки взагалі і археології зокрема.

3. Після надання Міністерством культури України дозволу на тимчасове вивезення з України приватної археологічної колекції музею "Платар" для експонування її в музеї-замку князів Поморських у Республіці Польща, оприлюднено Відкритого листа ВГО САУ щодо неприпустимості легалізації археологічних колекцій, здобутих сумнівним шляхом.

4. ВГО САУ відреагувала на плани проведення під Києвом зльоту скарбошукачів (Комрад-Фест) заявою про неприпустимість пропаганди скарбошукацтва в Україні у будь якому вигляді.

ЗАСІДАННЯ

02.06. на спільному засіданні Вченої ради ІА НАНУ та ВГО САУ відбулася презентація звіту моніторингової місії за результами польових досліджень стану захисту та охорони археологічних пам’яток в Станично-Луганському, Новоайдарському, Попаснянському районах та м. Лисичанськ Луганської області, включаючи зону АТО. З доповідямии виступили О. Біда (Хельсинська группа з прав людини, International partnership for Human rights), С. Теліженко (ІА НАН України, САУ), Д. Коваль (Національний університет "Одеська юридична академія").

РІЗНЕ

1. Оголошено про збір даних до науково-популярної книги "Чверть століття української археології: досягнення та відкриття", яка буде присвячена найважливішим і найяскравішим відкриттям українських археологів за роки незалежності (Д. Гречко).

2. Надавались рекомендацій листи для участі у конкурсів на посаду директорів обласних краєзнавчих музеїв.

3. Підтримано концепцію створення "Музею степового кургану" у Запорозькій області (В.Ю. Мурзін).

ФІНАНСИ

Залишок коштів на 01.01.2016: 7658,92 грн.

Надійшло протягом 2016 р.: 12580,00 грн. (з них 10000,00 — цільова благодійна допомога; 2580,00 — членські внески).

Витрачено протягом 2016 р.: 14375,71 грн. (1640,00 — послуги банку; 1500,00 — екскурсійні послуги; 1235,71 — послуги інтернет-провайдера; 10000,00 грн. — друк видання «Археологічні дослідження в Україні 2015 р.).

Залишок коштів на 31.12.2016 р.: 5863,21 грн.


Сторінка 1 з 3

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

Blue Shield
Робота для охорони культурної спадщини у світі з координації підготовки і реагування на надзвичайні ситуації (сайт англійською мовою).

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Stratum plus
Архів журналу "Stratum plus".

Ви знаходитесь тут: Про нас Звіти про діяльність