Cпілка археологів України

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Наші новини

Програма "Імператив" на "Радіо Культура". Музеї після карантину: чи всі відчинять двері

Запис програми «Імператив» (Радіо Культура): про перспективи посткарантинного життя музеїв, а також про санкції проти російських наукових установ у зв'язку з розкопками у Криму. Ефір за участі членів Правління САУ Катерини Чуєвої та Олександра Малишева, мистецтвознавиці Діани Клочко та головного редактора «Кримської світлиці» Андрія Щекуна.

Ведучий — Василь Шандро.

Запис програми: nrcu.gov.ua

Останнє оновлення на П'ятниця, 18 грудня 2020, 21:57

Редакції інформаційно-аналітичного видання "Факти Запоріжжя"

Нещодавно Запорізька експедиція НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України розпочала розкопки кургану біля с. Укромне, Московської сільської ради, Вільнянського району Запорізької області, який входить до складу курганного могильника (державний охоронний № 4281). Замовником досліджень виступило ФГ «Кривохатько В. В.». Подібні розкопки кожен рік проводяться в різних регіонах України. Але в даному випадку вони викликали несподівані звинувачення на адресу В. В. Кривохатька та "невідомих осіб зі спецтехнікою…" («Факти Запоріжжя», 17.04.2020, https://zp-fakty.net.ua/society/na-vilnyanshchini-eksnardep-krivohatko-znishchu- kompleks-kurganiv).

Ініціатор звинувачень перед поданням їх до такого шанованого видання як "Факти Запоріжжя" мав би попередньо ознайомитись з чинним Законом України «Про охорону археологічної спадщини», зокрема його ст.1; 9; 10; 18; 20. А ще він, напевно знаючи, що розкопки проводяться не якимось "невідомими особами", а професійними археологами, міг би отримати від них всю інформацію і про мету розкопок, і про перші результати робіт. Він би дізнався багато цікавого для себе, зокрема, про те, що повсюди, а не тільки в Україні, до того, як потрапити на поховання та ретельно дослідити їх, використовується землерийна техніка під щільним наглядом археолога. А ще йому б пояснили, що право на розкопки надає Відкритий лист (кваліфікаційний документ — посвідчення установленого зразка, що визначає фаховий рівень дослідника), виданий Польовим комітетом Інституту археології НАН України, та дозвіл, виданий центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини. Усі ці документи перед початком робіт на кургані біля с Укромне були отримані та відповідним чином зареєстровані у Департаменті культури, туризму, національностей і релігії, а завірені копії надані до Відділу освіти і культури Вільнянської РДА. Зокрема цими документами визначено, що всі виявленні знахідки будуть передані на зберігання до Запорізького обласного краєзнавчого музею.

Прикро, що редакція видання «Факти Запоріжжя» використала неперевірені факти, включаючи фотоматеріали, які не відбивають реальний стан речей. Цей "сенсаційний" матеріал не сприятиме допомозі професійним археологам, які давно та сумлінно працюють на території Запорізької обл., та заважатиме їх спілкуванню з володарями земельних ділянок, на яких знаходяться різноманітні археологічні пам’ятки. Просимо вас опублікувати цей наш лист на сторінках вашого видання у якості спростування неперевірених та тенденційно поданих матеріалів.

Голова ВГО САУ, доктор іст. наук Я. П. Гершкович

Останнє оновлення на Четвер, 26 листопада 2020, 16:10

Правда про "Безводівську пригоризонтну обсерваторію"

Опубліковані спростування щодо існування так званої Безводівської пригоризонтної лабораторії, що на Чернігівщині. Для тих, хто обвинувачує авторів, Я. П. Гершковича та В. В. Корохіна, у піарі першовідкривача цього дива, Гріандра Тановського, треба нагадати, що археологічна спільнота вже років на два запізнилися з таким "піаром". І наше мовчання було розцінено як наша слабкість. Звідси — вигадані обвинувачення, у тому числі й у тому, що ми торгуємо своїми знахідками, що ми дармоїди й фальсифікатори тощо.

Відповідь мала бути. Ця відпівідь — не дискусія з авантюристами та неуками. Вона призначена для тих, хто забажає об’єктивно розібратись у ситуації.

Частина перша: https://petrimazepa.com/uk/bezvodivska_lokshina

Частина друга: https://petrimazepa.com/uk/chi_isnuvala_bezvodivska_astronomichna_observatoriya

Частина третя: https://petrimazepa.com/uk/observatoriya_proti_arkheologiv_seryozno

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 листопада 2020, 21:52 Детальніше...


АДУ 2019 кличе!

Останнє оновлення на Четвер, 26 листопада 2020, 19:09 Детальніше...

Відповідь від Міністерства культури, молоді та спорту на лист-звернення від 22.10.19

22 жовтня 2019 року ВГО "Спілка археологів України" надіслала листа до Президента України, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради та Міністра культури, молоді та спорту у зв’язку з можливим запровадженням в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення (http://vgosau.kiev.ua/img/rynok_zemli.pdf). Де зокрема наголошувалось про необхідність вжиття заходів щодо усунення ризиків для археологічної спадщини. На цей лист-звернення нарешті отримали відповідь від Міністерства культури, молоді та спорту. Наші застереження взяті до уваги.

Переглянути лист (mcms.pdf).


Запрошуємо до участі у VІ Міжнародній літній польовій археологічній школі у Більську

Шановні колеги!

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі VІ Міжнародної літньої польової археологічної школи.

Організаторами заходу є Інститут археології НАН України, Комунальна установа «Історико культурний заповідник “Більськ”» Полтавської обласної ради та ВГО «Спілка археологів України». Робота Школи буде відбуватись на території ІКЗ «Більськ» з 10 по 25 липня 2020 року.

Заплановано продовження розкопок поселення та грунтового могильника V—IV ст. до н. е. на Барвінковій Горі у межах Більського археологічного комплексу, серія теоретичних та практичних занять (проведення геофізичної зйомки, робота з нівеліром, тахеометром, квадракоптером тощо).

Більше інформації у координаторів заходу.

Координатори проєкту:
Гречко Денис Сергійович, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ;
Корост Ігор Іванович, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 листопада 2020, 18:46 Детальніше...

Програма "Імператив" на "Радіо Культура". Законопроєкт про приватизацію земель сільськогосподарського призначення. Чи не втратимо археологічну спадщину України?

Проєкт Закону щодо приватизації та обігу земель сільськогосподарського призначення перебуває нині на розгляді у Верховній раді України. Цей законопроєкт викликає багато дискусій. Низка питань стосується, зокрема, сфери охорони культурної спадщини, передусім пам’яток археології. Що ж саме викликає занепокоєння суспільства й наукової спільноти?

Останнє оновлення на П'ятниця, 18 грудня 2020, 21:57 Детальніше...

Рівне. Тисячолітня історія

8 лютого 2020 р. о 12.00 год. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки "Рівне. Тисячолітня історія."

Виставка створена за результатами досліджень поселення "Пляж 1 А" (берег озера Басів Кут). Матеріали представлені артефактами, датованими від 6 тис до н. е. до 7 ст н. е.

Серед експонатів — керамічний посуд, предмети побуту, озброєння та прикраси різних археологічних культур (лінійно-стрічкової кераміки, трипільскої, городоцько-здовбицької, тшинецько-комарівської, празької).

Буде представлено реконструкції окремих цікавих експонатів, які виконав Олексій Войтюк, завідувач відділу давньої історії та археології РОКМ

Організатори
Відділ давньої історії та археології РОКМ
ДП «НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України.

Джерело

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 листопада 2020, 19:21 Детальніше...


ЗМІ: СБУ передала краєзнавчому музею золото вилучене в чорних археологів

Більше 80-ти предметів археологічної колекції мають передати представники управління Служби безпеки України у Херсонській області краєзнавчому музею. 15-го січня привезли перші 40 експонатів.

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 листопада 2020, 22:12 Детальніше...

ІІ Всеукраїнський археологічний з’їзд

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 листопада 2020, 15:42 Детальніше...


Археологіум—2020.

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 листопада 2020, 16:15 Детальніше...

Археологіум—2018. Фотозвіт

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 листопада 2020, 16:22 Детальніше...

Із Новорічними святами 2020!

Правління ВГО "Спілка археологів України" вітає всіх членів Спілки з Новим 2020 роком!
Хай наші спільні дії сприяють розвитку археології, розвитку самої Спілки та кожного з нас.
У нас усіх багато завдань, і хай хоч частина з них буде здійснена у цьому році.
Усім міцного здоров’я, творчого настрою, магістерських, кандидатських та докторських захистів, нових статей, тез та книжок.
І Спілка вам всім у допомогу!

Картка з radiotrek.rv.ua


Виступ С. А. Теліженка про археологічну спадщину в умовах проведення військових дій

Голова Луганського осередку «Спілки археологів України» С. А. Теліженко з 16 по 20 грудня 2019 року в рамках програми Cultural Vistas (Berlin, Germany) презентував своє дослідження, присвячене стану археологічної спадщини в умовах проведення військових дій у музейних закладах Луганської області. Зустрічі відбулися у Станиці Луганській, Міловому, Біловодську, Новопскові та Старобільську. Під час зустрічей робився наголос на важливості збереження археологічної спадщини та наводилися приклади її повної або часткової руйнації в результаті війни. Було підкреслено, що з початку військових дій на Луганщині у 2014 році, суттєво зросла й кількість незаконних пошукових робіт грабіжників археологічних пам’яток. Окремо було акцентовано увагу на проблеми щодо збереження археологічній спадщині через інженерно-технічне облаштування Державного кордону України (Проєкт «Стіна»). Наводилися приблизні цифри пам’яток археології, які потрапляють в зону будівництва на Луганщині. По завершенню презентацій відбувалися короткі, але жваві дискусії. Найбільшу аудиторію слухачів складали працівники культури, студенти, громадські активісти та представники місцевих ОТГ. Окрім того, відбулася зустріч з офіцерами СІМІС оперативного територіального угрупування «Північ», за результатами якої попередньо домовлено про співпрацю за напрямками інформування військовослужбовців ООС про археологічні пам’ятки та фіксації і картографування археологічних об’єктів, які постраждали в результаті війни.

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 листопада 2020, 18:52 Детальніше...

Загальні збори ВГО «Спілка археологів України»

Шановні друзі та колеги!

17 грудня 2019 року відбудуться Загальні збори ВГО «Спілка археологів України». До участі запрошуємо усіх членів ВГО «Спілка археологів України». Бажана присутність хоча б одного представника від кожного з регіональних осередків.

На порядку денному:
1. Робота ВГО «Спілка археологів України» у 2019 р. та подальша розбудова САУ як авторитетної громадської організації.
2. Різне.

Збори відбудуться у залі засідань на 10 поверсі Інституту археології НАН України за адресою
м. Київ, проспект Героїв Сталінграда 12, одразу після засідання Польового комітету, близько 12.00.



Програма "Iмператив" на "Радіо Культура". Характерні риси, культура та стоянки епохи мезоліту

Чи відомо вам, що найважливішими серед технічних досягнень людського суспільства доби мезоліту стали винайдення лука і стріли? Мезоліт став періодом опанування людством сил природи, удосконалення знарядь праці і помітних змін у соціальній структурі та духовному житті. Відповідно змінився і характер кам'яних знарядь, їх виготовляли дуже малими — «мікролітами» — для насадки на стріли, для вставки у списи, гарпуни.

Останнє оновлення на П'ятниця, 18 грудня 2020, 21:57 Детальніше...


Сторінка 11 з 33

Пошук

Контакти

spilka.arch.ukraine@gmail.com
Ми в соцмережах

Поточний проєкт Спілки

Сплата членських внесків

Корпоративна карта Приватбанку для сплати внесків 4246 0010 6613 5355
Детальніше

Інтернет-ресурси

YouTube-канал "Твоя підпільна гуманітарка"
Цей проєкт не є власне історичним, а розглядає ширше коло гуманітарних питань. Та для тих, хто прагне вивчати історію в ширшому контексті, — неабияка знахідка, адже тут і про розвиток української мови, літератури, культури в найрізноманітніших проявах.

Книги за Македония
Література з історії та етнографії Болгарії й Македонії.

"Библиотека истории"
Велика кількість історичної літератури.

WAS: Популярна історія
Цей ресурс створений для розвінчання міфів, що світом править містика, щось надприродне та паранормальне. Автори доводять, що історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» розповідає про маловідомі історії, яскравих персонажів, важливі події.

Сайт "Историческая библиотека"
Великий обсяг літератури з археології в html-форматі.

УКУЛЬТУРА / UCULTURE
Платформа для знайомства з українською культурою. Від професійних дослідників культури. Тут розповідають про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, разом шукаємо відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення.

Відлуння віків
Український пам’яткоохоронний інтернет-ресурс.

YouTube-канал "Історія без міфів"
Канал розповідає про всі періоди історії та різні спектри питань: політичні, воєнні, економічні, історії міжнародних відносин, мистецтва та спорту, біографії видатних особистостей. Часто запрошують у гості в якості спікерів-експертів із науково-дослідних інститутів, історичних музеїв та університетів, в тому числі "спілчан".

Ви знаходитесь тут: Новини